Myanmar: Απελευθερώθηκε ενέργεια που αντιστοιχεί σε 334 ατομικές βόμβες
Σε συντρίμμια έχουν μετατραπεί τα κτήρια που υπήρχαν πριν τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ, όπως καταγράφουν συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν.
Οι δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν το Σάββατο (29/3) και δημοσιεύθηκαν από τη Maxar Technologies αποκάλυψαν μερικές μονάχα από τις ζημιές στο Μάντελεϊ και το Σάιγκαϊνγκ.
Τα πλάνα αυτά δείχνουν ζημιές σε παγόδες, ναούς και κτήρια κατοικιών, καθώς και στη γέφυρα Σάιγκαϊνγκ, η οποία κατέρρευσε.
Κάτω από αυτά τα συντρίμμια που καταγράφονται από τον φακό βρίσκονται ακόμη εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι, με τα σωστικά συνεργεία και τους επιζώντες να δίνουν μια άνιση μάχη με το χρόνο για να βρουν σημάδια ζωής.
Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ανέρχεται στους 1.644 νεκρούς, ενώ στους 3.408 υπολογίζονται οι τραυματίες και άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια.
Η «μάχη» με το χρόνο και την καταστροφή, όμως είναι άνιση, με τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών να είναι δραματικός. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, μπορεί και 100.000 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλοί και πολλές μπορεί να παραμείνουν για πάντα θαμμένοι στα συντρίμμια.
Γεωλόγοι εκτιμούν ότι ο σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ, χθες Παρασκευή (28/03) ισοδυναμεί με την έκρηξη 300 ατομικών βομβών, ενώ προειδοποιούν ότι οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν να ταράζουν την χώρα.
Mερική κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν οι αντάρτες
Όπως εξηγεί το CNNi, η Μιανμάρ δεν είναι καλά προετοιμασμένη και εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τέτοιων φυσικών καταστροφών από το 2021, όταν και βυθίστηκε σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, που έχει αποδεκατίσει τις υποδομές και έχει εκτοπίσει εσωτερικά εκατομμύρια πολίτες.
Στο φόντο των εσωτερικών συγκρούσεων και για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων διάσωσης, οι αντάρτες Ροχίνγκια, που συντονίζουν τον λαϊκό αγώνα κατά της Χούντας, ανακοίνωσε μονομερή μερική κατάπαυση του πυρός.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου (29/3) αναφέρεται ότι η ένοπλη πτέρυγά της, η Λαϊκή Δύναμη Άμυνας (PDF) θα εφαρμόσει παύση δύο εβδομάδων στις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Κυριακή στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Αναφέρεται ότι θα «συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να διασφαλίσει την ασφάλεια, τις μεταφορές και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών διάσωσης και ιατρικής περίθαλψης» στις περιοχές που ελέγχει.
0 Σχόλια