Μια διατροφική δύναμη, αυτές οι μικρές πράσινες λιχουδιές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας και να μειώσουν τη φλεγμονή.
Πιστεύεται ότι τα φιστίκια χρονολογούνται πολύ πίσω στην ανθρώπινη ιστορία. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι όχι μόνο τρώγονται από τους ανθρώπους για τουλάχιστον 9000 χρόνια, αλλά έχουν γίνει ένα ενδιαφέρον μέρος ορισμένων πολιτισμών και παραδόσεων!
Μερικοί ιστορικοί είπαν ότι οι περίφημοι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας περιείχαν πιθανώς φυτά φιστικιών (τα οποία κρέμονται σε ομάδες παρόμοιες με τον τρόπο που κάνουν τα σταφύλια), κάποια στιγμή γύρω στο 700 π.Χ.
Στην πραγματικότητα, τα φιστίκια Αιγίνης είναι μόνο ένας από τους δύο ξηρούς καρπούς που στην πραγματικότητα αναφέρονται στα τμήματα της Παλαιάς Διαθήκης της Βίβλου, τα οποία πιστεύεται ότι συναρμολογήθηκαν περίπου το 500 π.Χ. περίπου.
Τα φιστίκια είναι τόσο ξεχωριστά που, σε ένα σημείο, ο θρύλος λέει ότι η βασίλισσα της Σάμπα περιόρισε την κατανάλωση φιστικιών στη βασιλική αυλή και απαγόρευσε στους απλούς να τα καλλιεργούν!
Πιθανότατα μόλις τον 1ο αιώνα μ.Χ. τα φιστίκια έφτασαν στην Ευρώπη καθώς ταξίδευαν εκεί με τους Ρωμαίους. Γρήγορα μπροστά άλλες εκατοντάδες περίπου χρόνια και το φιστίκι εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του 1800, κατόπιν αιτήματος διάφορων Αμερικανών που είχαν ρίζες στη Μέση Ανατολή.
Τέλος, στις αρχές του 1900, έγιναν ένα δημοφιλές σνακ σε όλες τις ΗΠΑ και μπορούσαν να βρεθούν σχεδόν παντού, ακόμη και σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης.
Για αρκετές δεκαετίες, οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς χρησιμοποιούσαν κόκκινη βαφή για να κρύψουν τα ελαττώματα και να προσπαθήσουν να τα κάνουν πιο ελκυστικά στους καταναλωτές. Αυτή η βαφή είχε την τάση να αφήνει κόκκινους λεκέδες στα δάχτυλα (και μερικές φορές στο πρόσωπο) των ανθρώπων που τις έτρωγαν.
Τελικά, στη δεκαετία του 1980 περίπου, η βαφή πέρασε στην άκρη και τώρα πωλούνται στο φυσικό τους χρώμα.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός φιστικιών σήμερα είναι το Ιράν. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι μικροί ξηροί καρποί είναι ένα ανεξίτηλο μέρος της ιρανικής κουλτούρας που υπάρχει σε γιορτές, γιορτές, γάμους και ακόμη και κηδείες. Τα φιστίκια καλλιεργούνται επίσης σε άλλες θερμότερες περιοχές του κόσμου, όπως η Καλιφόρνια, οι ΗΠΑ και η Μεσόγειος Ευρώπη.
Πιστεύεται ότι οι Κινέζοι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές αυτού του ξηρού καρπού και υπήρξε σημαντική αύξηση της δημοτικότητας εδώ τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, τα φιστίκια Αιγίνης δεν τρώγονται μόνο ως σνακ. Χρησιμοποιούνται επίσης σε διάφορα είδη μαγειρικής. Η γλυκιά γεύση τους βρίσκει μερικές φορές να χρησιμοποιούνται σε επιδόρπια, όπως το λιβανέζικο πιάτο μπακλαβά. Είναι επίσης πιθανό μερικές φορές να βρείτε παγωτό φιστίκι δίπλα σε πιο κοινές γεύσεις όπως σοκολάτα ή φράουλα.
Μελέτες έχουν υποδείξει ακόμη ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων φιστικιών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ανθρώπινης καρδιάς υγιή. Είναι γεμάτα με πλούσια θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα αυτά που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ετοιμαστείτε λοιπόν για πολλούς διαφορετικούς τρόπους να εκτιμήσετε και να γιορτάσετε αυτό το παξιμάδι την Εθνική Ημέρα Φιστικιού!
0 Σχόλια