Έχει ωραία, μαλακή, σχεδόν κρεμώδη υφή (το οφείλει στο ότι το βούτυρο προστίθεται στο μείγμα στο τέλος, λιωμένο, και δεν το χτυπάμε με μίξερ)
1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 10
Για τα καραμελωμένα κυδώνια
800 γρ. κυδώνια, κομμένα σε λεπτές φέτες (καθαρό βάρος)
200 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
100 γρ. αμύγδαλα λευκά, κομμένα καθέτως σε λεπτά φετάκια
100 γρ. Μαυροδάφνη
60 γρ. μέλι
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
1/3 κεφαλάκι μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
λίγο βούτυρο για το σκεύος
Για το κέικ βανίλιας
2 αυγά μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκοι αυγών
360 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
340 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
σπόροι από 1 λοβό φυσικής βανίλιας (κόβουμε τον λοβό στη μέση κατά μήκος και γδέρνουμε ελαφρώς το εσωτερικό του για να μαζέψουμε τα σποράκια)
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
12 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 τσιμπιά αλάτι
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
Για το γλάσο Μαυροδάφνης
250 γρ. Μαυροδάφνη
100 γρ. από τους χυμούς που κρατήσαμε από τα ψημένα κυδώνια
Διαδικασία
Για την Κυδωνόπιτα, ξεκινάμε με τα κυδώνια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσεκτικά, για να μη σπάσουμε τις λεπτές φέτες από το κυδώνι.
Κόβουμε μια λαδόκολλα σε σχήμα στρογγυλό με διάμετρο 22 εκ. και το στρώνουμε σε ένα ταψί ίδιας διαμέτρου, καλύπτοντας τον πυθμένα.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο τη λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω πολύ προσεκτικά τις φέτες κυδωνιού, έτσι που η μια να πατάει ελαφρώς πάνω στην άλλη μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η πρώτη στρώση να είναι προσεκτικά βαλμένη, καθώς, όταν αναποδογυρίσουμε το ταψί, θα είναι το «πρόσωπο» του γλυκού μας. Από πάνω βάζουμε άλλη μία στρώση με τα υπόλοιπα κυδώνια. Ό,τι υγρό μείνει στο μπολ, το αδειάζουμε κι αυτό στο ταψί.
Στη συνέχεια, βρέχουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα, το τσαλακώνουμε να μαλακώσει και με αυτό σκεπάζουμε τα κυδώνια. Από πάνω κλείνουμε το ταψί ερμητικά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε τα κυδώνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 165°C (με αέρα) για περίπου 1 1⁄2 ώρα.
Μόλις ξεφουρνίσουμε τα κυδώνια, αφαιρούμε με ένα κουτάλι το ζουμί που έχει βγει (το κρατάμε κατά μέρος για το γλάσο) και τα αφήνουμε να κρυώσουν όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη του κέικ.
Κέικ
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ με ένα σύρμα χειρός τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, τους σπόρους βανίλιας και το γιαούρτι και προσθέτουμε τις σκόνες όλες μαζί. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε καλά.
Μόλις αναμειχθούν όλα τα υλικά και γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, το αδειάζουμε πάνω από τα ψημένα κυδώνια και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C (με αέρα), για 45-50 λεπτά.
Μόλις ξεφουρνίσουμε, τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω στο ταψί και αναποδογυρίζουμε γρήγορα το γλυκό μας, όσο είναι ζεστό, ώστε να ξεκολλήσει εύκολα από το ταψί, χωρίς να χαλάσουν τα κυδώνια.
Γλάσο
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βράζουμε σε δυνατή φωτιά τη Μαυροδάφνη με το ζουμί από τα ψημένα κυδώνια για περίπου 6 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
Κρατάμε το σιρόπι στο ψυγείο και με αυτό γλασάρουμε την κυδωνόπιτα πριν από το σερβίρισμα.
Συνοδεύουμε κάθε κομμάτι με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι (προαιρετικά).
Γαστρονόμος, τεύχος 226.
0 Σχόλια