ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ 240 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ 40 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 10 λεπτά
Δυσκολία Αρχάριος/α
Υλικά για το σοκολατένιο ψωμί
400 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ. ΓΙΩΤΗΣ
20 γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
2 κ.σ. Ζάχαρη κρυσταλλική
1 Πρέζα αλάτι
5 γρ. Μαγιά στιγμής ( 1κ.γ. κοφτό)
350 γρ. Χλιαρό νερό
125 γρ. Κουβερτούρα κλασική, ΓΙΩΤΗΣ
Υλικά για το άλειμμα σοκολάτας
100 γρ. Φουντούκια
125 γρ. Κουβερτούρα κλασική ΓΙΩΤΗΣ
Για το σοκολατένιο ψωμί
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε ελαφρώς.
• Ρίχνουμε το αλάτι και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να απορροφά το αλεύρι.
• Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, την προσθέτουμε στη ζύμη, ανακατεύοντας για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να μην υπάρχουν υπολείμματα αλευριού.
• Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε από 4 – 12 ώρες να ξεκουραστεί, σε θερμοκρασία δωματίου (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο).
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C, στον αέρα τοποθετώντας μέσα μια μαντεμένια κατσαρόλα με καπάκι ή μια συμβατική κατσαρόλα κατάλληλη για φούρνο. (Είναι σημαντικό να ζεσταθεί καλά ο φούρνος μαζί με το σκεύος, για να πετύχουμε ένα τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα στο ψωμί).
• Μόλις το ζυμάρι ξεκουραστεί και διπλασιαστεί σε όγκο, το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι από πάνω και το διπλώνουμε περιμετρικά 3 φορές, από έξω προς τα μέσα, για να παγιδεύσουμε επιπλέον αέρα.
• Αναποδογυρίζουμε το καρβελάκι, για να έχουμε ένα ωραίο σχήμα και το τοποθετούμε επάνω σε λαδόκολλα, ώστε να το μεταφέρουμε πιο εύκολα στην κατσαρόλα.
• Βγάζουμε προσεκτικά την καυτή κατσαρόλα από τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι και τοποθετούμε τη λαδόκολλα με το καρβέλι στο εσωτερικό της.
• Χαράζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με 2-3 ψαλιδιές, ώστε να αποκτήσει ωραίο σχήμα κατά το ψήσιμο και να διαφύγουν οι υδρατμοί.
• Σκεπάζουμε γρήγορα με το καπάκι και τοποθετούμε την κατσαρόλα πίσω στον φούρνο με προσοχή.
• Ψήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένο και στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι, ψήνοντας για επιπλέον 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα και να μοσχομυρίσει σοκολάτα όλο το σπίτι.
• Αφαιρούμε το ψωμί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 1 ώρα.
Για το σερβίρισμα
• Για να παρασκευάσουμε το άλειμμα σοκολάτας, πολτοποιούμε τα φουντούκια στον κάδο του μπλέντερ για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να απελευθερώνουν τα έλαιά τους.
• Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, καλύπτουμε με μεμβράνη και λιώνουμε στα μικροκύματα για 3 λεπτά στα 850 Watt. (Μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία και σε μπεν μαρί).
• Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα φουντούκια στο μπολ με τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή.
• Κόβουμε το σοκολατένιο ψωμί σε φέτες και αλείφουμε με άφθονο άλειμμα σοκολάτας. (Μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ό,τι άλλο προτιμάμε).
stavros-varthalitis
0 Σχόλια