Η Εθνική Ημέρα Σιρόπι Σφενδάμου δημιουργήθηκε για να γιορτάσει την κεχριμπαρένια ουσία που όλοι γνώρισαν και αγαπούσαν.
Μεγάλο μέρος του σιροπιού σφενδάμου που βιώνουν οι περισσότεροι σήμερα κατασκευάζεται σχεδόν πάντα στον Καναδά, αλλά ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δική τους περιοχή παραγωγής σιροπιού σφενδάμου – κυρίως γύρω από τις βορειοανατολικές πολιτείες, όπως το Βερμόντ, αλλά και άλλες βόρειες πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν.
Το σιρόπι σφενδάμου είναι μια ουσία που συνήθως παρασκευάζεται από το χυμό ξυλώματος μερικών διαφορετικών ποικιλιών του σφενδάμου, συμπεριλαμβανομένου του σφενδάμου, του κόκκινου σφενδάμου ή του μαύρου σφενδάμου, αν και μπορεί να παρασκευαστεί και από άλλα είδη σφενδάμου.
Σε ψυχρά κλίματα, αυτά τα δέντρα αποθηκεύουν άμυλο στους κορμούς και τις ρίζες τους πριν από το χειμώνα. Το άμυλο στη συνέχεια μετατρέπεται σε ζάχαρη που φουσκώνει στο χυμό στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, φέρνοντας μαζί του μια απολαυστική γλυκιά γεύση.
Τα δέντρα σφενδάμνου τρυπώνται ανοίγοντας τρύπες στους κορμούς τους και συλλέγοντας τον εκπνεόμενο χυμό. Αυτός ο χυμός στη συνέχεια υποβάλλεται σε επεξεργασία με θέρμανση για να εξατμιστεί μεγάλο μέρος του νερού, αφήνοντας το συμπυκνωμένο σιρόπι.
Σε παλαιότερες εποχές, το σιρόπι σφενδάμου συλλέχτηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής.
Σύμφωνα με τις προφορικές παραδόσεις των ιθαγενών, καθώς και τα αρχαιολογικά στοιχεία, ο χυμός του σφενδάμου μεταποιούνταν σε σιρόπι πολύ πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι στην περιοχή.
Ίσως οι Ευρωπαίοι, που τελικά εγκαταστάθηκαν εκεί, έμαθαν πραγματικά τη διαδικασία εξευγενισμού από τους ιθαγενείς που ζούσαν σε αυτή τη γη για αιώνες.
Υπάρχουν θρύλοι για το πότε δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το σιρόπι σφενδάμου, ένας από τους πιο δημοφιλείς θρύλους λέει για το πώς ο χυμός σφενδάμου χρησιμοποιήθηκε στη θέση του νερού για να μαγειρέψει το ελάφι που σερβίρεται στον αρχηγό της φυλής.
Μια άλλη ιστορία των λαών Chippewa και Ottawa λέει ότι ένας από τους θεούς τους είδε ότι ο λαός του ήταν πολύ τεμπέλης για να κυνηγήσει και ήθελε μόνο να πιει το σιρόπι σφενδάμου απευθείας από τα δέντρα. Έτσι τους έκανε ένα ξόρκι για να γίνουν νερουλά, απαιτώντας τους να δουλέψουν σκληρά πριν μπορέσουν να απολαύσουν το σιρόπι!
Τώρα, η καναδική επαρχία του Κεμπέκ είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός σιροπιού σφενδάμου, συνεισφέροντας σε περισσότερο από το εβδομήντα πέντε τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής σιροπιού σφενδάμου. Μετά τον Καναδά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται σε μικρή δεύτερη θέση.
0 Σχόλια