Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πέθανε ο Fethullah Gülen 1941-2024 τούρκος πολιτικός

Πέθανε ο Fethullah Gülen 1941-2024 τούρκος πολιτικός
Ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Ερντογάν

Πέθανε, σε ηλικία 83 ετών, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άνθρωπος που είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. 

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν (τούρκικα:Muhammed Fethullah Gülen, 27 Απριλίου 1941 - 20 Οκτωβρίου 2024) ήταν Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή.

Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). 
Ο Γκιουλέν είχε αναμειχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο. Δίδασκε τη σχολή χανάφι του Iσλάμ.
Ήταν ο ιδρυτής της FETO και θεωρείτο από τον Ερντογάν ένας, αν όχι ο, μεγαλύτερος εχθρός του.
Ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγετική φυσιογνωμία της ισλαμικής αδελφότητας των Νουρτζού, θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ο εμπνευστής της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου του 2016.
Ο Γκιουλέν ζούσε εξόριστος εδώ και 22 χρόνια στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης για την έκδοσή του, η Ουάσινγκτον αρνείτο.
Στην Τουρκία χιλιάδες οπαδοί του Γκιουλέν, πολιτικοί σύμμαχοι επί σειρά ετών στο παρελθόν της κυβέρνησης Ερντογάν έχουν φυλακιστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια