Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μανιταρόπιτα ανοιχτή, από τη Γαλλία

Μανιταρόπιτα ανοιχτή

Φρέσκα και ξερά μανιτάρια μαζί με μυρωδικά και λίγο μπράντι συνθέτουν τη γέμιση για αυτή τη λαχταριστή, ανοιχτή Μανιταρόπιτα από τη Γαλλία.

Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα 11x35 εκ.
Φύλλο
 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
 120 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
Γέμιση
 300 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
 30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (μουλιασμένα σε 100 ml νερό για 30 λεπτά)
 60 γρ. βούτυρο αγελάδας
 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
 2 κουτ. σούπας μπράντι
 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
 1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν
 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
 150 ml κρέμα γάλακτος
 1 μεγάλο αυγό + 2 κρόκοι
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε την ανοιχτή μανιταρόπιτα, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι.
Ρίχνουμε το βούτυρο και το ζυμώνουμε με τα δάχτυλά μας ή με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη.
Προσθέτουμε, λίγο λίγο, 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 40-45 λεπτά.
Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο περίπου 13 χ 37 εκ. (λίγο μεγαλύτερο δηλαδή από την ταρτιέρα).
Τη στρώνουμε στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα, και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Γέμιση
Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια, σουρώνουμε το νερό τους και το κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όλα τα μανιτάρια (φρέσκα και ξερά) για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε το μπράντι, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το εστραγκόν και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Πίτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Tρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Ξεφουρνίζουμε, απλώνουμε στη βάση τη μισή ποσότητα τυριού και από πάνω στρώνουμε το μείγμα μανιταριών.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό, τους κρόκους, την κρέμα, το θυμάρι και αλατοπίπερο και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα μανιτάρια.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
 περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια