Το μελίχλωρο, το ημίσκληρο τυρί από τη Λήμνο με την πλούσια, σύνθετη γεύση και το διακριτικό άρωμα, μαζί με το μπέικον, τον κιμά, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια συνθέτουν μια υπερπλούσια γέμιση για τα τρυφερά και φίνα κολοκύθια.
Υλικά
Μερίδες: 5-6
10 κολοκύθια μεγάλα στρογγυλά, καλά πλυμένα
Για τη γέμιση
700 γρ. κιμάς χοιρινός
50 γρ. σταφίδες μαύρες
50 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
300 γρ. μελίχλωρο Λήμνου, σε κυβάκια
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ψήσιμο
600 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τα κολοκύθια γεμιστά με κιμά και μελίχλωρο Λήμνου Κόβουμε τα «καπάκια» των κολοκυθιών και τα αφήνουμε στην άκρη.
Με ένα κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τη σάρκα από το εσωτερικό κάθε κολοκυθιού.
Την ψιλοκόβουμε σε βαθύ μπολ.
Τακτοποιούμε τα κελύφη των κολοκυθιών σε βαθύ ταψί που να τα χωράει ακριβώς.
Γέμιση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κουκουνά- ρια και τον κιμά και σοτάρουμε για άλλα 6-8 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με τη σάρκα κολοκυθιού.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Γεμιστά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Γεμίζουμε μέχρι πάνω τα κολοκύθια με το μείγμα και σκεπάζουμε με τα «καπάκια» τους.
Ανακατεύουμε τις τριμμένες ντομάτες με 200 ml ζεστό νερό, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα κολοκύθια.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα γεμιστά να γίνουν χλιαρά και σερβίρουμε.
gastronomos
0 Σχόλια