Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιάννης Μόρτζος 1940-2024 ηθοποιός

ηθοποιός

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος το πρωί της Τετάρτης (25/9). Ο γνωστός ηθοποιός έδινε μάχη για τη ζωή του το τελευταίο διάστημα, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

11.10.1940-25.9.2024
Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο, στις 11 Οκτωβρίου 1940. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον σπουδαίο Κάρολο Κουν. Έμεινε κοντά του, ως βασικό στέλεχός του, μέχρι το 1981, επί είκοσι ένα χρόνια.

Υπό την καθοδήγησή του είχε ερμηνεύσει σπουδαίους θεατρικούς ρόλους από όλο το φάσμα της θεατρικής γραφής: αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο έτρεφε μια ιδιαίτερη αδυναμία και το προτιμούσε πάντα στις επιλογές του ρεπερτορίου του.

Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του `60, `70 και `80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις.

Ειχε συνεργαστεί με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους και μεταφραστές. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει το Θέατρο “Τέσσερις εποχές”, με το οποίο παρουσίαζε σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Δίδασκε θέατρο σε δραματικές σχολές επί τριάντα πέντε χρόνια και ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Θεάτρου.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και είχε διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994). Μάλιστα σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά είχε αναφερθεί και στη φιλία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου: “Είχαμε γνωριστεί πριν από τη δικτατορία, όταν ήρθε και με είδε στο Θέατρο Τέχνης. Την εποχή που ήμουν με τον Κάρολο Κουν. Μόλις επέστρεψε, μετά τη δικτατορία, τον είδα αμέσως, εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ, έγινα από τα πρώτα του μέλη, τα ιδρυτικά, και ανέλαβα το καλλιτεχνικό μέρος των μελών μας.”
Γιάννης Μόρτζος ηθοποιός
Ο Γιάννης Μόρτζος στον ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου
Ένας από τους τελευταίους ρόλους στους οποίους εντυπωσίασε με την ερμηνευτική του δεινότητα ήταν εκείνος στο θεατρικό έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, στο θέατρο Τέσσερις Εποχές, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του κορυφαίου πολιτικού, που άλλαξε τη ροή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Στην παράσταση ξετυλίχθηκαν πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου, από την κρητική επανάσταση, μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έως και τον θάνατό του, το 1936.
 
Η παράσταση ξεχώρισε μέσα από τη σκηνοθετική γνώση και δεξιοτεχνία του Γιάννη Μόρτζου, ο οποίος είχε υποδυθεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο Γιάννης Μόρτζος είχε παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, όπως “Βολπόνε” το 1989, “Η αληθινή απολογία του Σωκράτη”, “Κομμάτια και θρύψαλα”, “Οι τρεις αδελφές”, “Σαμία”, “Το Τάβλι”. Τελευταία του τηλεοπτική δουλειά ήταν η σειρά “Χαιρέτα μου τον πλάτανο” στην ΕΡΤ το 2020.

Έκανε τρεις γάμους. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε έναν γιο. Η συνοδοιπόρος του στη ζωή, όμως, μέχρι και την τελευταία του πνοή, υπήρξε η θεατρολόγος και ηθοποιός Γιούλη Ζήκου με την οποία και συνεργαζόταν καλλιτεχνικά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια