Τη φωταγώγηση εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.
Την επιμέλεια του φωτισμού ανέλαβε η διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ.
Η εκδήλωση της φωταγώγησης έκλεισε με τη συναυλία του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου.
Μητσοτάκης: Οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά με μέτρο, αυτοπεποίθηση, τόλμη
«Είμαστε μπροστά σε ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της περιοχή μας, το Σούνιο, διαχρονικός φάρος της ιστορίας και του πολιτισμού» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για το νέο φωτισμό ανάδειξης του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
«Αυτή τη μέρα γιορτάζουμε το λαμπρό του μέλλον, ένα σύγχρονο σύστημα φωτισμού θα του επιτρέψει κυριολεκτικά να λάμψει ακόμα περισσότερο. Ο ναός θα συνεχίσει έτσι να δηλώνει τους προαιωνίως δεσμούς της Αττικής γης με τη θάλασσα αλλά και να εμπνέει τον κάθε επισκέπτη», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Πρόκειται για μία παρέμβαση, η οποία ήταν πια επιβεβλημένη, καθώς ο νέος φωτισμός αναβαθμίζει το μνημείο, θωρακίζοντας και την ακεραιότητά του. Στο εξής θα μπορούμε να θαυμάζουμε το μεγαλείο του χώρου από κάθε γωνιά είτε το αντικρίζουμε από τη θάλασσα είτε από τη στεριά, σε ένα έργο που επιμελήθηκε η Eλευθερία Ντέκο και η ομάδα της με την ίδια ευαισθησία που είδαμε την ανάλογη παρέμβαση που έκανε στο βράχο της Ακρόπολης, ευγενική χορηγία του ιδρύματος Ωνάση. Αλλά και με τον ίδιο σεβασμό στο περιβάλλον από τη φωτορρύπανση στη διάρκεια της νύχτας».
Τολμώ να σκεφτώ ότι έτσι ο ναός του Ποσειδώνα αποκτά διεθνή εμβέλεια αλλά και τις συνθήκες, ώστε να εντάσσεται πια στη σύγχρονη ζωή, με εκδηλώσεις όπως η αποψινή, όπου η καλλιτεχνική δημιουργία του καιρού μας θα διασταυρώνεται με το μήνυμα της κλασικής αρχαιότητας αλλά και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
Το στοίχημα του πολιτισμού δεν είναι μόνο η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του παρελθόντος αλλά και η συμμετοχή του στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά με μέτρο, αυτοπεποίθηση, τόλμη, μετουσιώνοντάς αυτές τις κολόνες του χθες στα θεμέλια του αύριο, δικαιώνοντας παράλληλα τον άγγλο ποιητή, Γουίλιαμ Φάλκονερ, που έγραφε: «Οι άνθρωποι αυτής της χώρας ήξεραν πώς να κατοικούν και να οριοθετούν τον κόσμο ενάντια στους βαρβάρους προς τιμήν των θεών, ήξεραν πώς να επαινούν ό,τι είναι αληθινά σπουδαίο και αναγνωρίζοντάς το να ιδρύουν έναν καλύτερο κόσμο».
0 Σχόλια