Αυτοί που άνοιξαν τη σήραγγα απορροής των υδάτων της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό κόλπο, δεν προέβλεψαν ότι δεκάδες χιλιάδες ψάρια της λίμνης λόγω της απότομης μεταβολής της αλατότητας του νερού, θα εξοντωθούν.
Μήπως όφειλαν να τοποθετήσουν πριν κάποιο δίχτυ(θυρόφραγμα) στο στόμιο της σήραγγας στο ύψος της Κάρλας;
έτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τα νεκρά ψάρια στο λιμάνι του Βόλου, λαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας ευρεία σύσκεψη, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης, Χρήστου Τριαντόπουλου.
Το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν είναι νέο. Οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο και παρασύρουν χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, το θέμα άπτεται της αρμοδιότητας του λιμένος Βόλου, ωστόσο η περιφέρεια συνεργάζεται στενά και τις επόμενες ημέρες τα νεκρά ψάρια θα οδηγηθούν προς καύση.
Επίσης, θα γίνει αποκατάσταση των ζημιών του θυροφράγματος και του αντλιοστασίου στην Πέτρα, που προκλήθηκαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, ώστε τα νερά να επιστρέφουν στον ταμιευτήρα. Ο Δημήτρης Κουρέτας είπε επίσης ότι στη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα, η Περιφέρεια θα προτείνει στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου την τοποθέτηση προστατευτικού διχτυού στην έξοδο του χειμάρρου Ξηριά, ώστε να εμποδίζεται η μεταφορά ψαριών γλυκού νερού στον Παγασητικό κόλπο.
0 Σχόλια