Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

National Potato Day - Ημέρα Πατάτας

National Potato Day
Τα πατατάκια, τα τσιπς, οι ψητές πατάτες, οι πατάτες σπιτικές πατάτες, οι πουρές πατάτας και οι λεπτές φλούδες είναι μόνο μερικά από τα απίστευτα νόστιμα πράγματα που μπορείτε να φτιάξετε με πατάτες.

Η πατάτα είναι ένας ασυνήθιστος μικρός κόνδυλος που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του κόσμου και ήταν, στην πραγματικότητα, η κύρια τροφή για ένα ολόκληρο έθνος. Η Εθνική Ημέρα Πατάτας γιορτάζει αυτόν τον υπέροχο κόνδυλο και όλα τα πράγματα για τα οποία μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε. Ποια είναι η αγαπημένη σας απόλαυση πατάτας;

Ιστορία της Εθνικής Ημέρας Πατάτας
Οι πατάτες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά από τον άνθρωπο στο Νότιο Περού και στις βορειοδυτικές περιοχές της Βολιβίας κάπου μεταξύ 5000 και 8000 π.Χ. Από εκείνο το σημείο και μετά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο για να γίνει μια από τις κύριες βασικές καλλιέργειες πολλών πολιτισμών. Οι πατάτες είναι ένα αγαπημένο μέρος της αμερικανικής κουζίνας, με εκατομμύρια διαφορετικές μορφές παρασκευής. Οι πατάτες χρησιμοποιούνται ακόμη και για την παρασκευή ψωμιού, ψωμιών και τηγανιτών, και ως εκ τούτου μπορούν να βρεθούν σε κάθε γεύμα της ημέρας.

Για ένα διάστημα, η Ιρλανδία βασιζόταν τόσο πολύ στην πατάτα ως τροφή που μια πανούκλα της πατάτας κατάφερε να λιμοκτονήσει ολόκληρη τη χώρα. Μην κάνετε λάθος, τότε στην Ιρλανδία καλλιεργούνταν άφθονα τρόφιμα, 5 πλοία γεμάτα την ημέρα απέπλευαν από τη χώρα, αλλά ο λαός της Ιρλανδίας στραγγιζόταν από τους Άγγλους που τους έλεγαν ότι οι πατάτες και το λάχανο ήταν το μόνο που έπρεπε να ζήσουν.

Οι Ρώσοι, από την άλλη, ανακάλυψαν μια εντελώς διαφορετική χρήση της πατάτας. Είσαι λάτρης της βότκας; Συχαρίκια! Η καλή ρωσική βότκα είναι στην πραγματικότητα μια απόσταξη πατάτας και το όνομα βότκα σημαίνει «Λίγο Νερό», μια σαφής ένδειξη της σημασίας της στη Ρωσία.

Σήμερα, η ταπεινή πατάτα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη καλλιέργεια παγκοσμίως, μετά το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και το ζαχαροκάλαμο, όπως μετράται με τις συνολικές θερμίδες που καλλιεργούνται. Είναι ενδιαφέρον ότι η πατάτα ήταν κάτι σαν περιέργεια στην Ευρώπη στις αρχές του 18ου αιώνα. Οι έμποροι μόλις είχαν αρχίσει να το φέρνουν από τη Νότια Αμερική και να πειραματίζονται μαζί του ως είδος φαγητού. Οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στην Ιρλανδία, δεν είχαν ξαναδεί κάτι παρόμοιο.

Η ταπεινή πατάτα, ωστόσο, σύντομα απογειώθηκε σε δημοτικότητα. Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται το φυτό το καθιστά εγγενώς πιο παραγωγικό από τα δημητριακά – τη σοδειά που παρείχε ιστορικά το μεγάλο μέρος των θερμίδων του μέσου ανθρώπου. Οι καλλιέργειες χόρτου τείνουν να γίνονται ψηλές και να πέφτουν όταν τα μούρα στην κορυφή γίνονται πολύ βαριά. Οι πατάτες, αν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το σχήμα του φυτού στην κορυφή. Όσο το φυτό συλλέγει τις ακτίνες του ήλιου, έχει αρκετή ενέργεια για να παράγει τα άμυλα που συνθέτουν την εσωτερική δομή του κονδύλου της πατάτας.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η Εθνική Ημέρα της Πατάτας έχει γίνει αίσθηση. Το ταπεινό σπουδάκι παρέχει στους πληθυσμούς μια σταθερή πηγή θερμίδων εδώ και αιώνες. Ξεκίνησε το ταξίδι του στη Νότια Αμερική και στη συνέχεια πήρε το δρόμο του προς την Ευρώπη, μετά την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου.

Η πατάτα είναι τόσο θρεπτική που οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν από αυτήν για μήνες κάθε φορά χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με άλλα τρόφιμα. Επιπλέον, είναι φθηνό και νόστιμο, αποτελώντας ένα ζωτικό συστατικό πολλών από τα αγαπημένα φαγητά του κόσμου!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια