Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η Ιταλία στέλνει τρανς ΑΜΕΑ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Valentina Petrillo

Η Valentina Petrillo είναι η πρώτη «τρανς γυναίκα» στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ο αθλητής με προβλήματα όρασης όχι μόνο κατέχει ρεκόρ στο αγώνισμα των γυναικών στην Ιταλία, αλλά ήταν ήδη «κορυφαία αθλήτρια» στο αγώνισμα των ανδρών. Δεν είναι όλοι χαρούμενοι με αυτήν την εξέλιξη.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, μια τρανς γυναίκα θα λάβει μέρος σε αγώνα. Η ιταλική ομάδα στίβου επέλεξε τη Βαλεντίνα Πετρίλο για τα 200 μέτρα και τα 400 μέτρα, αναφέρει μεταξύ άλλων το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η 50χρονη Ιταλίδα άρχισε να υποβάλλεται σε χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής φύλου το 2019. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο αθλητής με προβλήματα όρασης πήρε για πρώτη φορά μέρος σε αγώνα για γυναίκες.

Πριν από αυτό, είχε κερδίσει έντεκα εθνικά πρωταθλήματα Ιταλίας στους άνδρες και είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παραολυμπιακού στίβου στους άνδρες. Από την πρώτη του συμμετοχή ως γυναίκα το 2020, η Πετρίλο σημείωσε νέα ρεκόρ στα 400 μέτρα γυναικών, πρώτα τον Απρίλιο του 2021 και στη συνέχεια τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Η τρανς γυναίκα κατέχει επίσης το ρεκόρ για την κούρσα των 200 μέτρων γυναικών στην Ιταλία. Κανένα από τα ρεκόρ της δεν μετράει ως ρεκόρ στην κατηγορία των ανδρών.

Η Πετρίλο πάσχει από τη νόσο Stargardt από την ηλικία των 14 ετών. Ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος πλήρους τύφλωσης, οι ασθενείς χάνουν την ικανότητα να βλέπουν καθαρά. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει Δεν μπορεί να αναγνωρίσει καθαρά τις διαχωριστικές γραμμές όταν περπατάει. Οι ασθενείς με τη νόσο Stargardt δικαιούνται, επομένως, ένα συνοδευτικό άτομο κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Ο επικεφαλής των Παραολυμπιακών Αγώνων καλωσορίζει την τρανς γυναίκα Πετρίλο
Παρά την οπτική του αναπηρία, ο Πετρίλο έχει επίσης αγωνιστεί με επιτυχία εναντίον γυναικών χωρίς αναπηρία στο παρελθόν. Η δρομέας Φάουστα Κιλιέρι επέκρινε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κατέθεσε αγωγή, ανέφερε το BBC το 2021. «Η σωματική της υπεροχή είναι τόσο προφανής που ο ανταγωνισμός είναι άδικος», είπε. Η αποκλειστική εστίαση της ΔΟΕ στην τεστοστερόνη «δεν έχει νόημα» όταν η σωματική διάπλαση είναι επίσης παράγοντας. Την προσφυγή υπέγραψαν άλλες 30 κορυφαίες δρομείς.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσονς, καλωσόρισε την τρανς γυναίκα. Ελπίζει ότι ο αθλητικός κόσμος θα βρει τυποποιημένους κανόνες για την αντιμετώπιση των τρανς ατόμων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν καθολικοί κανόνες στο θέμα αυτό. Αντ’ αυτού, οι αθλητικές ενώσεις λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι θα διεξαχθούν από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια