Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Alice Munro 1931-2024 Καναδή νομπελίστρια διηγηματογράφος

Καναδή διηγηματογράφος

Η Άλις Αν Μανρό, το γένος Λέιντλω (Alice Ann Munro, b. Laidlaw, 10.7.1931 - 13.5.2024) ήταν Καναδή διηγηματογράφος που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013.

Το έργο της Μανρό έχει περιγραφεί ως επαναστατικό για την αρχιτεκτονική των διηγημάτων, ειδικά στην τάση να κινούνται προς τα εμπρός και προς τα πίσω στο χρόνο. Για τις ιστορίες της έχει ειπωθεί ότι «ενσωματώνουν περισσότερα από όσα παρουσιάζουν, αποκαλύπτουν περισσότερα από το να επιδεικνύουν». 
Alice Munro
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1931 στην πόλη Ουίνγκχαμ του Οντάριο στον Καναδά. Ξεκίνησε τη συγγραφική της πορεία όντας έφηβη. Ξεκίνησε να σπουδάζει δημοσιογραφία και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο με διετή υποτροφία αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές της για να παντρευτεί τον πρώτο της σύζυγο, τον συμφοιτητή της Τζέιμς Μανρό, το 1951. Μαζί απέκτησαν τέσσερεις κόρες, η μια εκ των οποίων πέθανε την ημέρα της γέννησής της. Με τον Μανρό μετακόμισαν το 1963 και ίδρυσαν βιβλιοπωλείο στη Βικτώρια της Βρετανικής Κολομβίας, το οποίο λειτουργεί ακόμη. Χώρισαν το 1972, και η Μανρό επέστρεψε στο Οντάριο και επικεντρώθηκε στην συγγραφική της καριέρα. Το 1976 παντρεύτηκε τον δεύτερο της σύζυγο, τον παλιό συμφοιτητή της και χαρτογράφο Τζέραλντ Φρέμιλν, με τον οποίο έζησαν μαζί έως τον θάνατό του το 2013. Η Μανρό απεβίωσε από επιπλοκές άνοιας από την οποία έπασχε από το 2012, στο σπίτι της στη πόλη Πορτ Χόουπ του Οντάριο, στις 13 Μαΐου 2024, σε ηλικία 92 ετών. 

Το συγγραφικό της έργο
Η μυθοπλασία της Μανρό τοποθετείται πιο συχνά στην πατρίδα της, στην επαρχία Χιούρον του νοτιοδυτικού Οντάριο. οι ιστορίες της εξερευνούν την ανθρώπινη πολυπλοκότητα σε ένα απλό ύφος πρόζας. Η γραφή της Μανρό την έχει καθιερώσει ως «μία από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς φαντασίας», ή, όπως το θέτει η Cynthia Ozick, «η Τσέχοφ μας» Η Μανρό ήταν αποδέκτης πολλών λογοτεχνικών βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας 2013 για το έργο της ως «μαστόρισσας του σύγχρονου διηγήματος», και το Man Booker International Prize 2009 για το συνολικό της έργο. Ήταν, επίσης, τρεις φορές νικήτρια του Βραβείου του Γενικού Κυβερνήτη για τη μυθοπλασία και ήταν αποδέκτρια του Βραβείου Μαριάν Ενγκέλ 1996 από την Εταιρεία Συγγραφέων του Καναδά, καθώς και του Rogers Writers' Trust Fiction Prize 2004 για το Δραπέτης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια