15' ψήσιμο
Σύνολο: 30'
Υλικά
4 φέτες από 1 κουνουπίδι μέτριο (αφαιρούμε το σκληρό τμήμα του κοτσανιού και κόβουμε 4 φέτες πάχους 2 εκ.)
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα μυρωδικών
2/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
2/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
50 γρ. κολοκυθόσπορος
50 γρ. ψίχα φυστικιού Αιγίνης, χοντροκομμένη
30 γρ. σπόροι ροδιού
1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι και καλά καβουρδισμένοι σε τηγάνι για 1-2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1/2 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μικρή σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
130 ml ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια
το ξύσμα από 1 λεμόνι
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τo ψητό κουνουπίδι σε φέτες, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ρηχό ταψί.
Αλείφουμε καλά με όλο το ελαιόλαδο τις φέτες κουνουπιδιού και τις αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.
Τις απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Σάλτσα
Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και αλατοπιπερώνουμε.
Μοιράζουμε το κουνουπίδι σε κάθε πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα μυρωδικών.
Συνοδεύουμε τo ψητό κουνουπίδι σε φέτες με ένα αφράτο πιλάφι με καβουρδισμένα φουντούκια.
Μυστικά
+ 3 σάλτσες για το κουνουπίδι μας
1. Πικάντικη με γιαούρτι και σταφίδες
Σε ένα μπολάκι βάζουμε 80 γρ. μαύρες σταφίδες Κορίνθου και τις ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας νερό. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε 300 γρ. γιαούρτι αγελάδας με 30 ml χυμό λεμονιού, 2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζεσταίνουμε 70 ml ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, 1 μικρή φρέσκια πιπεριά τσίλι σε ροδέλες με 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού, 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού και 1/2 κουτ. γλυκού κοπανισμένους σπόρους κύμινου. Αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε στο μπολ με το γιαούρτι τις σταφίδες (χωρίς να τις στραγγίξουμε – άλλωστε θα έχουν απορροφήσει τη μικρή ποσότητα νερού), το λάδι μυρωδικών, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
2. Με μήλα και μουστάρδα
Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά 450 γρ. ξερό κρεμμύδι, αλατισμένο, με 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε 2 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 15 λεπτά. Ρίχνουμε χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, λίγο τσίλι σε νιφάδες και 40 γρ. μουστάρδα πικάντικη. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
3. Φρουτένια με κόκκινα φρούτα
Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά 450 γρ. ξερό κρεμμύδι αλατισμένο με 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε 100 γρ. φρούτα του δάσους, ψιλοκομμένα, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά. Ρίχνουμε χυμό και ξύσμα από 1/2 λεμόνι, λίγο τσίλι σε νιφάδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
gastronomo
0 Σχόλια