Επέλεξε τη σαλάτα σου ανάλογα με τον τύπο σου.
5 tips για σαλάτα νόστιμη, θρεπτική αλλά και light
Πατατοσαλάτα:
Μια πατατοσαλάτα χωρίς μαγιονέζα και μια σαλάτα με καλαμπόκι που παρόλο που είναι πολύ εύκολη είναι νοστιμότατη.
Σαλάτα Υπερπαραγωγή ΕΔΩ
Αυγοσαλάτα με λαχανικά ΕΔΩ
Κοτοσαλάτα με Ρύζι
Σαλάτα Καρότου
Τζατζίκι με καρότο και γαλομυζήθρα
Σαλάτα Με Κρητικό Παξιμάδι
Νόστιμη σαλάτα με κινόα
Σαλάτα με τρίχρωμη κινόα
Σαλάτα μιμόζα
Σουηδική σαλάτα
Σαλάτα με τρία είδη φασολιών
Σαλάτα με φρέσκα κουκιά
Σαλάτα με βραστά κολοκυθάκια
Σαλάτα Olivier
Γιορτινή σαλάτα
Τρίχρωμη σαλάτα
Σαλάτα – Τούρτα
Σαλάτα με στρώσεις
Σαλάτα πιάζ
Ουγγαρέζικη σαλάτα Βουδαπέστης
Άγρια σπαράγγια φρικασέ
Σαλάτα Caprese
Σαλάτα με κουσκούς
ΤΣΕΡΚΕΖ ΤΑΒΟΥ, Τουρκική κοτοσαλάτα
Τσιροσαλάτα με πατάτες
Ατομικές πατατοσαλάτες
Πασχαλινό καλάθι από ζυμάρι με σαλάτα
Μια πατατοσαλάτα χωρίς μαγιονέζα και μια σαλάτα με καλαμπόκι που παρόλο που είναι πολύ εύκολη είναι νοστιμότατη.
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
6 φέτες μπέικον ή ζαμπόν ή και τα δυο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές άσπρο ξύδι
3 κουταλιές μουστάρδα (καλύτερα τύπου Dijon)
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλιά σέλερυ ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι (1/2 κουταλάκι περίπου από το καθένα)
Βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σουρώνουμε, ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
Αν βάλουμε μπέικον το ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε σε χαρτοπετσέτες να φύγουν τα λίπη.
Το κόβουμε σε κομματάκια, το ίδιο και το ζαμπόν αν χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το λάδι, το ξύδι, τη μουστάρδα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το σέλερυ.
Προσθέτουμε στο μπολ τις πατάτες, το μπέικον ή το ζαμπόν και το κρεμμύδι. ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σερβίρουμε.
Σαλάτα με ντομάτα και καλαμπόκι
3 φλιτζάνια καλαμπόκι (βρασμένο ή από κονσέρβα)
3 φλιτζάνια ντοματάκια κομμένα στη μέση
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές άσπρο ξύδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε και το καλαμπόκι, τη ντομάτα, το κρεμμύδι και το μαϊντανό.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και φυλάμε στο ψυγείο ανακατεύοντας μερικές φορές μέχρι να σερβίρουμε.
cook and feed
Κοτοσαλάτα με χρωματιστά ζυμαρικά
Υλικά
700 γρ. κοτόπουλο
1 κρεμμύδι
2 καρότα
250 γρ. πένες τρίχρωμες (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σου)
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ. μαγιονέζα
3-4 αγγουράκια τουρσί
5 φέτες γαλοπούλα ή ζαμπόν
2 κουτ. σούπας λάδι αλάτι-πιπέρι λίγο μαϊντανό
Εκτέλεση
1. Βάζεις το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, τα καρότα, το αλατοπίπερο και νερό τόσο όσο να το σκεπάζει και τα βράζεις.
2. Καθαρίζεις το κοτόπουλο από τις πέτσες και τα κόκαλα και το ψιλοκόβουμε μαζί με τα καρότα.
3. Σουρώνεις το ζουμί απ’ το κοτόπουλο και βράζεις τις πένες μ’ αυτό. Μόλις βράσουν τις ανακατεύεις με το λάδι.
4. Σ’ένα μπολ αναμιγνύεις το κοτόπουλο, τα καρότα, τις πένες, τα αγγουράκια ψιλοκομμένα, τις φέτες γαλοπούλας ψιλοκομμένες και το μαϊντανό. Στο τέλος ρίχνεις τη μαγιονέζα και το γιαούρτι και ανακατεύεις καλά να απλωθεί παντού.
Δροσερή light σαλάτα
Υλικά
Μαρούλι χοντροκομμένο
Φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε λωρίδες
Αγγούρι ψιλοκομμένο
Ντομάτα ψιλοκομμένη
1 ξινόμηλο κομμένο κύβους
Μία χούφτα καρύδια
1 γιαούρτι 2%
1 κουτ. light μαγιονέζα
1 κουτ. μουστάρδα
αλάτι-πιπέρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Βάζεις σε μία μεγάλη πιατέλα τα λαχανικά. Σε ένα μπολ ανακατεύεις το γιαούρτι, την μαγιονέζα, το λάδι και την μουστάρδα, αλατοπιπερώνεις και ρίχνεις το ντρέσινκ στην σαλάτα.
2. Στολίζεις με τα καρύδια και η σαλάτα είναι έτοιμη.
Σαλάτα με αβοκάντο και πλιγούρι
Υλικά
3-4 φύλλα μαρούλι
1 ώριμο αβοκάντο
1/3 φλ. πλιγούρι
1/2 φλ. καλαμπόκι βρασμένο ή κονσέρβα
1 ντομάτα
1 ματσάκι μαϊντανό (5-6 κλώνους)
3-4 φύλλα βασιλικό φρέσκο ή 1/2 κουταλάκι βασιλικό ξερό
1/2 κουταλάκι δυόσμο ξερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
πιπέρι αλάτι λεμόνι
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικό)
Eκτέλεση
1. Αφού καθαρίσεις το αβοκάντο και βγάλεις το κουκούτσι, κόφτο σε κύβους του ενός εκατοστού περίπου και το βάζεις σε μια λεκάνη.
2. Παίρνεις το πλιγούρι και το βάζεις σ’ ένα κατσαρολάκι μαζί με μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και το αφήνετε στη φωτιά να βράσει για 4-5 λεπτά (μέχρι να απορροφηθεί το νερό). Το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει.
3. Ψιλοκόβεις την ντομάτα, το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτεις στην λεκάνη με το αβοκάντο.
4. Κόβεις το μαρούλι σε λεπτές λωρίδες του μισού εκατοστού περίπου και το βάζεις στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά.
5. Τέλος προσθέτεις το κρύο πλιγούρι, το καλαμπόκι, το βασιλικό, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύεις καλά.
Αρχαιοελληνική σαλάτα
Υλικά
Λίγο μαρούλι
Λίγη ρόκα
1/2 λαχανάκι σικορέ
1/2 πιπεριά κόκκινη
1/2 μήλο κόκκινο
6-7 καρύδια
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. σούπας μέλι
Λίγο κρασόξιδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ (τριμμένη πιπερόριζα)
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Ψιλοκόβεις το μαρούλι, τη ρόκα και το λαχανάκι σικορέ, σε ένα πιάτο. Πάνω τους κόβεις τη πιπεριά και το μήλο σε κύβους. Δεν αφαιρείς την φλούδα του μήλου για να δώσει ωραίο χρώμα στη σαλάτα. Προσθέτεις και το καρύδι τριμμένο και ανακατεύεις.
2. Χτυπάς στο μπλέντερ το σκόρδο, την πιπερόριζα, αλάτι, πιπέρι. Ξαναχτυπάς τα υλικά συμπληρώνοντας το κρασί, το λάδι και το μέλι.
3. Τέλος περιχύνεις την σαλάτα με την σάλτσα και είναι έτοιμη.
Μια ωραία παραλλαγή της κλασικής χωριάτικης για να ξεχωρίσεις ακόμα περισσότερο.
Ελληνική σαλάτα
Υλικά ντομάτες κομμένες σε κύβους αγγούρια κομμένα σε κύβους πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες κρεμμύδι ψιλοκομμένο κάππαρη χωριάτικα παξιμάδια τυρί φέτα αλάτι Εκτέλεση
1. Κόβεις όλα τα λαχανικά ,τα αλατίζεις ελαφρά και τα έχεις έτοιμα για το στήσιμο της σαλάτας.
2. Βρέχεις λίγο τα παξιμάδια και τα τοποθετείς στον πάτο της σαλατιέρας. Αν είναι πολύ μεγάλα τα σπας σε κομμάτια.
3. Βάζεις από πάνω σε στρώσεις: Πρώτα την ντομάτα, μετά το αγγούρι, τη πιπεριά, το κρεμμύδι, την κάπαρη και τελειώνεις πάλι με ντομάτα.
4. Όταν είναι να σερβίρεις, κόβεις σε κύβους τη φέτα και τη βάζεις στο κέντρο της σαλατιέρας. Ντάκος
6 φέτες μπέικον ή ζαμπόν ή και τα δυο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές άσπρο ξύδι
3 κουταλιές μουστάρδα (καλύτερα τύπου Dijon)
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλιά σέλερυ ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι (1/2 κουταλάκι περίπου από το καθένα)
Βράζουμε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σουρώνουμε, ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
Αν βάλουμε μπέικον το ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε σε χαρτοπετσέτες να φύγουν τα λίπη.
Το κόβουμε σε κομματάκια, το ίδιο και το ζαμπόν αν χρησιμοποιήσουμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το λάδι, το ξύδι, τη μουστάρδα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το σέλερυ.
Προσθέτουμε στο μπολ τις πατάτες, το μπέικον ή το ζαμπόν και το κρεμμύδι. ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σερβίρουμε.
Σαλάτα με ντομάτα και καλαμπόκι
3 φλιτζάνια καλαμπόκι (βρασμένο ή από κονσέρβα)
3 φλιτζάνια ντοματάκια κομμένα στη μέση
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές άσπρο ξύδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε και το καλαμπόκι, τη ντομάτα, το κρεμμύδι και το μαϊντανό.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και φυλάμε στο ψυγείο ανακατεύοντας μερικές φορές μέχρι να σερβίρουμε.
cook and feed
Κοτοσαλάτα με χρωματιστά ζυμαρικά
Υλικά
700 γρ. κοτόπουλο
1 κρεμμύδι
2 καρότα
250 γρ. πένες τρίχρωμες (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σου)
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ. μαγιονέζα
3-4 αγγουράκια τουρσί
5 φέτες γαλοπούλα ή ζαμπόν
2 κουτ. σούπας λάδι αλάτι-πιπέρι λίγο μαϊντανό
Εκτέλεση
1. Βάζεις το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, τα καρότα, το αλατοπίπερο και νερό τόσο όσο να το σκεπάζει και τα βράζεις.
2. Καθαρίζεις το κοτόπουλο από τις πέτσες και τα κόκαλα και το ψιλοκόβουμε μαζί με τα καρότα.
3. Σουρώνεις το ζουμί απ’ το κοτόπουλο και βράζεις τις πένες μ’ αυτό. Μόλις βράσουν τις ανακατεύεις με το λάδι.
4. Σ’ένα μπολ αναμιγνύεις το κοτόπουλο, τα καρότα, τις πένες, τα αγγουράκια ψιλοκομμένα, τις φέτες γαλοπούλας ψιλοκομμένες και το μαϊντανό. Στο τέλος ρίχνεις τη μαγιονέζα και το γιαούρτι και ανακατεύεις καλά να απλωθεί παντού.
Δροσερή light σαλάτα
Υλικά
Μαρούλι χοντροκομμένο
Φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε λωρίδες
Αγγούρι ψιλοκομμένο
Ντομάτα ψιλοκομμένη
1 ξινόμηλο κομμένο κύβους
Μία χούφτα καρύδια
1 γιαούρτι 2%
1 κουτ. light μαγιονέζα
1 κουτ. μουστάρδα
αλάτι-πιπέρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Βάζεις σε μία μεγάλη πιατέλα τα λαχανικά. Σε ένα μπολ ανακατεύεις το γιαούρτι, την μαγιονέζα, το λάδι και την μουστάρδα, αλατοπιπερώνεις και ρίχνεις το ντρέσινκ στην σαλάτα.
2. Στολίζεις με τα καρύδια και η σαλάτα είναι έτοιμη.
Σαλάτα με αβοκάντο και πλιγούρι
Υλικά
3-4 φύλλα μαρούλι
1 ώριμο αβοκάντο
1/3 φλ. πλιγούρι
1/2 φλ. καλαμπόκι βρασμένο ή κονσέρβα
1 ντομάτα
1 ματσάκι μαϊντανό (5-6 κλώνους)
3-4 φύλλα βασιλικό φρέσκο ή 1/2 κουταλάκι βασιλικό ξερό
1/2 κουταλάκι δυόσμο ξερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
πιπέρι αλάτι λεμόνι
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικό)
Eκτέλεση
1. Αφού καθαρίσεις το αβοκάντο και βγάλεις το κουκούτσι, κόφτο σε κύβους του ενός εκατοστού περίπου και το βάζεις σε μια λεκάνη.
2. Παίρνεις το πλιγούρι και το βάζεις σ’ ένα κατσαρολάκι μαζί με μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και το αφήνετε στη φωτιά να βράσει για 4-5 λεπτά (μέχρι να απορροφηθεί το νερό). Το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει.
3. Ψιλοκόβεις την ντομάτα, το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτεις στην λεκάνη με το αβοκάντο.
4. Κόβεις το μαρούλι σε λεπτές λωρίδες του μισού εκατοστού περίπου και το βάζεις στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά.
5. Τέλος προσθέτεις το κρύο πλιγούρι, το καλαμπόκι, το βασιλικό, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύεις καλά.
Αρχαιοελληνική σαλάτα
Υλικά
Λίγο μαρούλι
Λίγη ρόκα
1/2 λαχανάκι σικορέ
1/2 πιπεριά κόκκινη
1/2 μήλο κόκκινο
6-7 καρύδια
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. σούπας μέλι
Λίγο κρασόξιδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ (τριμμένη πιπερόριζα)
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Ψιλοκόβεις το μαρούλι, τη ρόκα και το λαχανάκι σικορέ, σε ένα πιάτο. Πάνω τους κόβεις τη πιπεριά και το μήλο σε κύβους. Δεν αφαιρείς την φλούδα του μήλου για να δώσει ωραίο χρώμα στη σαλάτα. Προσθέτεις και το καρύδι τριμμένο και ανακατεύεις.
2. Χτυπάς στο μπλέντερ το σκόρδο, την πιπερόριζα, αλάτι, πιπέρι. Ξαναχτυπάς τα υλικά συμπληρώνοντας το κρασί, το λάδι και το μέλι.
3. Τέλος περιχύνεις την σαλάτα με την σάλτσα και είναι έτοιμη.
Μια ωραία παραλλαγή της κλασικής χωριάτικης για να ξεχωρίσεις ακόμα περισσότερο.
Ελληνική σαλάτα
Υλικά ντομάτες κομμένες σε κύβους αγγούρια κομμένα σε κύβους πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες κρεμμύδι ψιλοκομμένο κάππαρη χωριάτικα παξιμάδια τυρί φέτα αλάτι Εκτέλεση
1. Κόβεις όλα τα λαχανικά ,τα αλατίζεις ελαφρά και τα έχεις έτοιμα για το στήσιμο της σαλάτας.
2. Βρέχεις λίγο τα παξιμάδια και τα τοποθετείς στον πάτο της σαλατιέρας. Αν είναι πολύ μεγάλα τα σπας σε κομμάτια.
3. Βάζεις από πάνω σε στρώσεις: Πρώτα την ντομάτα, μετά το αγγούρι, τη πιπεριά, το κρεμμύδι, την κάπαρη και τελειώνεις πάλι με ντομάτα.
4. Όταν είναι να σερβίρεις, κόβεις σε κύβους τη φέτα και τη βάζεις στο κέντρο της σαλατιέρας. Ντάκος
0 Σχόλια