.
Στον αχνό (ατμό), χρειάζονται μόνο 10 με 15 λεπτά.Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράζει νερό και ένα κουτάκι μπύρα
- Στο μεταξύ πλένουμε τα καβούρια με κρύο νερό για να καθαρίσουν τα κελύφη τους
- Μόλις το νερό κοχλάσει είναι έτοιμο.
- Ρίχνουμε τα καβούρια μέσα και τα αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά με μισήώρα,
ανάλογα το μέγεθος τους.
- Αν βγάλουν αφρούς, αφαιρούμε τον αφρό από το νερό που βράζουν, με μια τρυπητή κουτάλα
- Μόλις πλέον είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε
Σπάμε τις δαγκάνες τους, με τον καρυοθραύστη για να τις αδειάσουμε από την ψίχα τους.
Την ψίχα που βγάζουμε τη βάζουμε σε ένα μπολάκι.
Πιάνουμε το σώμα του καβουριού και με τα δύο χέρια και χωρίζουμε προσεκτικά (μην κοπούμε)το πάνω από το κάτω μέρος του.
Με το χέρι μας, κόβουμε τα βράγχια που είναι στα δεξιά και στα αριστερά του καβουριού και με ένα κουταλάκι σκάβουμε το κέλυφος και βγάζουμε όσο περισσότερη ψίχα μπορούμε.
Ο πιο απλός τρόπος να τα απολαύσουμε είναι να τους ρίξουμε λαδολέμονο και να ορμήξουμε.
Σε περίπτωση όμως που θέλουμε να τα προσφέρουμε σαν μεζεδάκι σε φίλους τότε φτιάχνουμε μια λαχταριστή καβουροσαλάτα.
Υλικά που θα χρειαστούμε
1 κούπα καβουρόψιχα
1 μέτρια πατάτα
1 μέτριο καρότο
1/2 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη σως θα χρειαστούμε..
1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
χυμό από μισό λεμόνι
2 κουταλιάς της σούπας άσπρο ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μουστάρδα σε σκόνη
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τον ζωμό από τα καβούρια που βράσαμε, αφού τον σουρώσουμε και βράζουμε το καρότο και την πατάτα μέχρι να μαλακώσουν
Τα κόβουμε σε κυβάκια και τα ανακατεύουμε σε μπολάκι μαζί με την καβουρόψιχα, ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα υλικά για τη σως και τα χτυπάμε καλά μέχρι να πήξουν.
Ρίχνουμε και τη σος στο μπολ μαζί με αλάτι και πιπέρι και τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Αν βαρεθείτε να καθαρίζετε καβούρια, μπορείτε να φτιάξετε τη σαλάτα με ψίχα καβουριών σε κονσέρβα.
0 Σχόλια