Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κλασικές πατάτες dauphinoise

Κλασικές πατάτες dauphinoise

Στρώσεις από λεπτές φέτες πατάτας, βουτηγμένες σε μια πλούσια σάλτσα από κρέμα γάλακτος, αρωματισμένη με σκόρδο, θυμάρι και μοσχοκάρυδο. Πληθωρικό πιάτο, γευστικό και αρωματικό ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι.

Υλικά
Μερίδες: 6
 1.300 γρ. πατάτες Κύπρου ή Νευροκοπίου, καθαρισμένες και σε φέτες 3-4 χλστ.
 180 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
 180 ml κρέμα γάλακτος
 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
 4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
 λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
 40 γρ. βούτυρο αγελάδας, για το σκεύος
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Διαδικασία
Για τις κλασικές dauphinoise ξεκινάμε και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα τετράγωνο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 25 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Αλείφουμε τη λαδόκολλα καλά με το βούτυρο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο και τα ζεσταίνουμε καλά, χωρίς όμως να αφήσουμε το μείγμα να αφρίσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, ώστε να αρωματιστεί η κρέμα, και σουρώνουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
Απλώνουμε στο ταψί μία στρώση από φέτες πατάτας, σε σειρές, και με τρόπο ώστε η κάθε φέτα να μισοκαλύπτει την άλλη, μέχρι να καλύψουμε τον πυθμένα.
Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγη από την κρέμα της κατσαρόλας.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία με στρώσεις πατάτας, αλατοπιπερώνοντας και περιχύνοντας με όλη την κρέμα μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Πασπαλίζουμε με το τυρί και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνουν οι πατάτες, να δέσει η κρέμα και να γκρατιναριστεί ωραία το τυρί.

Χριστόφορος Πέσκιας

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια