Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι είναι το Μεσουράνημα

Το Μεσουράνημα ή Medium Coeli (συμβολίζεται M.C.) είναι το μαθηματικό σημείο στον αστρολογικό χάρτη που τέμνεται η εκλειπτική, δηλαδή η φαινομενική τροχιά του Ήλιου γύρω από τη Γη (ο ζωδιακός κύκλος), με τον Μεσημβρινό που περνά πάνω από τον συγκεκριμένο τόπο γέννησης.

Είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία του αστρολογικού χάρτη, εξίσου σημαντικό με τον Ωροσκόπο, τον Ήλιο και τη Σελήνη.

Τι ΔΕΝ είναι το Μεσουράνημα:
Καταρχάς δεν είναι τα αρχικά ενός ράπερ. Ο MC Hammer δεν έχει σχέση με την αστρολογία απ’ όσο ξέρουμε.

Το Μεσουράνημα δεν είναι το Ζενίθ, όπως συνήθως λέγεται και γράφεται. Το Ζενίθ είναι αστρονομικός όρος και περιγράφει το μαθηματικό σημείο στον ουρανό που τέμνεται ο Μεσημβρινός με την Παράλληλο του τόπου. Δηλαδή είναι ακριβώς πάνω από το κεφάλι μας και δεν απεικονίζεται στον δισδιάστατο αστρολογικό χάρτη. Το Μεσουράνημα συμπίπτει με το Ζενίθ, μόνο σε τόπους που βρίσκονται πάνω στον Ισημερινό της Γης.

Το M.C, δεν είναι η ψυχή, ο ανώτερος εαυτός ούτε η «ατομικότητα» αν χρησιμοποιήσουμε την αρκετά συνηθισμένη στην Αστρολογία, Θεοσοφική ορολογία.

Επίσης, δεν δείχνει πώς μας βλέπουν οι άλλοι.

Πολλές φορές αναφέρεται πως το Μεσουράνημα είναι η ακμή του 10ου οίκου. Αυτό ισχύει μόνο σε κάποια συστήματα διαχωρισμού των οίκων και όχι σε όλα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσουμε το σύστημα των ίσων οίκων, τότε η ακμή του 10ου δεν συμπίπτει με το Μεσουράνημα. Και τότε όμως εξακολουθεί να έχει την ίδια μεγάλη αξία.

Ας πάμε τώρα να δούμε τι ακριβώς είναι:
Όπως όλα τα αστρολογικά σύμβολα, έτσι και το Μεσουράνημα, μπορούμε να το εξετάσουμε στο επίπεδο της απλοϊκής αστρολογίας, στο επίπεδο της ψυχολογικής και σε αυτό της εσωτερικής αστρολογίας που είναι και το ανώτερο όλων.

Στο πρώτο επίπεδο ισχύουν τα γνωστά και τετριμμένα. Το Μεσουράνημα αντιπροσωπεύει τις φιλοδοξίες μας και είναι δείκτης επαγγελματικού προσανατολισμού και καριέρας, δηλαδή κοινωνικού status, υπόληψης και καταξίωσης.
Οι παλιοί αστρολόγοι το χρησιμοποιούσαν και ως δείκτη γάμου για τα γυναικεία ωροσκόπια. Σωστά έπρατταν γιατί για μια γυναίκα του 16ου αιώνα για παράδειγμα, δεν υπήρχε άλλη επιλογή κοινωνικής καταξίωσης. Ωστόσο, αυτό ισχύει για όλους, άντρες και γυναίκες κάθε εποχής. Γιατί ένας γάμος ή ένα διαζύγιο αλλάζουν το κοινωνικό προφίλ όλων. Κάλλιστα, λοιπόν, μια ενεργοποίηση του Μεσουρανήματος από διελεύσεις πλανητών ή με άλλους τρόπους, μπορεί να σχετίζεται όχι μόνο με επαγγελματικά θέματα αλλά και πολλά άλλα, ακόμη και με θέματα υγείας. Επίσης, η έκθεση στη δημοσιότητα που δίνει, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και αρνητική. Και σε πιο γραφική version, κορυφώνεται με τον γνωστό στην Ελλάδα γκροτέσκο τρόπο: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε»!

Υπάρχει η άποψη πως σχετίζεται με τον πατέρα, αλλά κατά μια άλλη με την μητέρα, ενώ υπάρχει και μια τρίτη άποψη που λέει πως αντιπροσωπεύει τον πατέρα για μια γυναίκα ή τη μητέρα για έναν άντρα. Κατά τη γνώμη μου και οι τρεις απόψεις είναι σωστές αφού πάντα στην αστρολογία εξετάζουμε ζωδιακούς άξονες και όχι μόνο ένα ζώδιο. Οπότε αντανακλά το αντιδιαμετρικό ζωδιακό σημείο, το Imum Coeli (I.C.) που σχετίζεται με τη μητέρα και το οικογενειακό περιβάλλον γενικότερα. Μπορεί να δείχνει ταυτόχρονα και τους δύο ή αυτόν που παίζει κυρίαρχο ρόλο ή που το παιδί ταυτίζεται περισσότερο ή ακόμη και το πρόσωπο που υποκαθιστά τους γονείς πχ η γιαγιά.
Για να κατανοήσουμε σωστά το Μεσουράνημα, χρειάζεται να το μελετήσουμε συνδυαστικά με το I.C.

Ο άξονας του M.C. και του I.C. είναι ο άξονας της «Persona». Και εδώ περνάμε σταδιακά στο δεύτερο επίπεδο, για να δούμε το Μεσουράνημα από τη σκοπιά της Ψυχολογικής Αστρολογίας.

«Persona» κατά τον C.G.Jung είναι η δημόσια εικόνα μας. Η «μάσκα» που φοράμε για να βγούμε στην κοινωνία και η «εικόνα» που υιοθετούμε, οι «ρόλοι» που παίζουμε και το κυριότερο, ταυτιζόμαστε με αυτούς! Πώς θέλουμε, δηλαδή, να μας βλέπουν οι άλλοι ή νομίζουμε πως μας βλέπουν και όχι όπως πραγματικά μας βλέπουν.

Αυτό στους περισσότερους ανθρώπους γίνεται μέσω του επαγγέλματος, γι' αυτό και η απλοϊκή αστρολογία ταυτίζει το Μεσουράνημα με την καριέρα. Αλλά φυσικά δεν είναι μόνον αυτό όπως είδαμε και το πράγμα πάει πολύ βαθύτερα!

Το I.C. αντιπροσωπεύει περιεχόμενα από το προσωπικό ασυνείδητο που γίνονται ολοένα και ισχυρότερα, αφού καταπιέζονται όσο ο άνθρωπος ταυτίζεται με την εικόνα του και τα περιεχόμενα του Μεσουρανήματος. Αυτό δημιουργεί μια προσωπικότητα που ασφυκτιά στους κοινωνικούς της ρόλους με αποτελέσματα δυσάρεστα για την ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου και την κοινωνία. Το γεγονός είναι πως όλο αυτό είναι ψεύτικο και πίσω από μια «βαρύγδουπη» προσωπικότητα, υπάρχει το απόλυτο κενό! Όλα αυτά βέβαια τροφοδοτούνται κυρίως από την επίδραση της Σελήνης αλλά και πολλών άλλων πολύπλοκων παραγόντων στον αστρολογικό χάρτη.

Και εδώ ερχόμαστε στο τρίτο επίπεδο, αυτό της εσωτερικής προσέγγισης.
Ο Ήλιος ως σύμβολο του «Εαυτού» και της ολοκλήρωσης της προσωπικότητας δείχνει πρώτος την κατεύθυνση της ανάπτυξης δια μέσου του Ωροσκόπου που αν χρησιμοποιηθεί στην ανώτερη πλευρά του ζωδίου που βρίσκεται (κατόπιν σκληρής προσπάθειας φυσικά), αποτελεί τον ενοποιητικό παράγοντα ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη για την επίτευξη αυτής της ολοκλήρωσης. Ουσιαστικά ο στόχος είναι, το Μεσουράνημα σε σχέση με τα «αντίπαλα» υποσυνείδητα περιεχόμενα, να «λειανθεί», να «σμιλευτεί» ώστε να ταυτίζεται με το σύνολο της προσωπικότητας. Κάθε ζώδιο που αυτό βρίσκεται, έχει «ανώτερη» και «κατώτερη» πλευρά. Η δεύτερη δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο ώστε να μπορέσουμε να εξωτερικεύσουμε την πραγματική μας εικόνα ώστε να ενσωματώνει τα υποσυνείδητα περιεχόμενα. Σε συνδυασμό φυσικά, κυρίως με τον Ήλιο, τη Σελήνη, τον Ωροσκόπο, το I.C., αλλά και το σύνολο των στοιχείων του χάρτη.

Δηλαδή να φαίνομαι αυτό που «Είμαι»!

Αυτό εκφράζεται τέλεια στην περίφημη προσευχή του Σωκράτη όπως την αναφέρει ο Πλάτωνας στον «Φαίδρο», στην οποία καθόλου τυχαία, ο μεγάλος μύστης επικαλείται τον Πάνα, τον Θεό της ολότητας και της έκστασης:
«Πολυαγαπημένε Πάνα
και όλοι εσείς οι Θεοί που κατοικείτε εδώ τριγύρω,
Βοηθήστε με να αποκτήσω εσωτερική ομορφιά
Και όσα εξωτερικά πράγματα μου ανήκουν,
να βρίσκονται σε αρμονία με τα εσωτερικά.
Να βλέπω τη σοφία ως τον μόνο πλούτο
και ο πλούτος μου να μην είναι μεγαλύτερος
απ’ όσο μπορώ ν’ αντέξω»!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια