Gyros
1
ΠΙΆΤΟ ΜΕ ΚΡΈΑΣ
Γύρος
Πιτόγυρος
Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα street food, που αποτελείται από κρέας όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχαρίσιο κρέας (δημοφιλές σε άλλες χώρες) μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες. Συνταγή εδώ
Pita bread Tzatziki Souvlaki
2
ΠΙΆΤΟ ΜΕ ΚΡΈΑΣ
Σουβλάκι
Το σουβλάκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα, που αποτελείται από μικρούς κύβους σουβλιστό και ψητό χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί ή μοσχάρι. Είναι ένα δημοφιλές φαστ φουντ που σερβίρεται συνήθως στα σουβλατζίδικα, μικρά φαγάδικα που σερβίρουν επίσης συχνά γύρο και άλλα παρόμοια ψητά κρεατικά. Συνταγή εδώ
Moussaka
3
Μουσακάς
Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά πιάτα – στο ταψί που αποτελείται από κιμά αρνίσιο κρέας και στρώσεις μελιτζάνας σε φέτες, καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα σάλτσας μπεσαμέλ που παίρνει χρυσαφί και κρούστα καθώς ψήνεται. Το αρνί μερικές φορές αντικαθίσταται με βοδινό, ενώ οι μελιτζάνες μπορεί να αντικατασταθούν. Συνταγή εδώ κι εδώ
Horiatiki salata
4
ΣΑΛΆΤΑ
Ελληνική σαλάτα (Χωριάτικη σαλάτα)
Η ελληνική σαλάτα, γνωστή και ως χωριάτικη σαλάτα ή χωριάτικη είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από κομμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και λάδι. Συνταγή εδώ
Pastitsio
5
Παστίτσιο
Αν και οι Έλληνες δεν επινόησαν τα ζυμαρικά, κατανάλωναν παρόμοια τρόφιμα από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι όροι που συνήθως συνδέουμε με ιταλικά τρόφιμα, όπως τα λαζάνια και τα μακαρόνια, θεωρούνται από κάποιους ελληνικής προέλευσης. Ωστόσο, αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του από το ιταλικό pasticcio. Το παστίτσιο είναι για τους Έλληνες ό,τι είναι τα λαζάνια για τους Ιταλούς και ό,τι είναι το mac and cheese για τους Αμερικάνους - έντονα αρωματικά, πλούσιες και γλυκές στρώσεις σωληνωτών ζυμαρικών σε μια χορταστική σάλτσα που αποτελείται από ντομάτες και κιμά, με σάλτσα μπεσαμέλ και, ιδανικά, πασπαλισμένο με τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι. Συνταγή εδώ
Tzatziki
6
Τζατζίκι
Το Τζατζίκι είναι ένα ελληνικό παρασκεύασμα από γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο, βότανα και μπαχαρικά όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Συνήθως σερβίρεται ως σάλτσα που συνοδεύει πολλά πιάτα με κρέας, ως απλό ντιπ ή ως ορεκτικό. Το Τζατζίκι σερβίρεται πάντα κρύο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές να το σερβίρετε με πιάτα όπως γύρος και σουβλάκι. Συχνά, σερβίρεται με πίτα ως μέρος του πρώτου πιάτου ενός μεγάλου γεύματος. Με την τεράστια δημοτικότητά του και το γεγονός ότι είναι μια από τις καλύτερες καλοκαιρινές βουτιές, δεν είναι παράξενο που υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές, σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία. Συνταγή εδώ
Spanakopita
7
Σπανακόπιτα
Η σπανακόπιτα είναι μια ελληνική πίτα που αποτελείται από ένα βουτυρωμένο, ξεφλουδισμένο φύλλο με γέμιση από μαγειρεμένο σπανάκι, χυμό λεμονιού, τυρί φέτα και μερικές φορές άνηθο. Μπορεί να σερβιριστεί είτε ως μικρό σνακ, είτε ως ορεκτικό, είτε ως ελαφρύ κυρίως πιάτο. Συνταγή εδώ
Yemista
8
Γεμιστά
Είναι ένα ελληνικό πιάτο που παραδοσιακά αποτελείται από λαχανικά όπως ντομάτες και πράσινες πιπεριές που είναι γεμιστά με ρύζι και λαχανικά στο εσωτερικό μέρος. Τα γεμιστά λαχανικά στη συνέχεια ψήνονται στο φούρνο. Το όνομα του πιάτου σημαίνει γεμιστό στα ελληνικά. Συνταγή εδώ
Horta
9
Χόρτα
Τα χόρτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική σαλάτα που αποτελείται από χόρτα στον ατμό ή βραστά και αγριόχορτα που περιχύνονται με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Τα χόρτα περιλαμβάνουν συνήθως πικραλίδα, βλίτα, τσουκνίδες, άγριο σπανάκι, χόρτα διάφορα. Η γεύση της σαλάτας μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο πικρή, ανάλογα τα χόρτα. Συνταγή εδώ
Bougatsa
10
Μπουγάτσα
Η μπουγάτσα είναι μια παραδοσιακή, χωριάτικη ελληνική πίτα που αποτελείται από φύλλο ζαχαροπλαστικής με γέμιση κρέμας σιμιγδαλιού, αν και υπάρχουν παραλλαγές με κιμά ή τυρί. Το όνομα του πιάτου είναι παράγωγο της οθωμανικής λέξης πογάτσα, που δηλώνει μια πίτα γεμάτη με τυρί. Συνταγή εδώ
Revani
11
Ρεβανί
Το ρεβανί είναι ένα κλασικό ελληνικό και τουρκικό επιδόρπιο φτιαγμένο από σιμιγδάλι, ζάχαρη και αλεύρι, με προσθήκες αρωμάτων όπως βανίλια, ξύσμα λεμονιού ή ροδόνερο, ανάλογα με τις παραλλαγές της συνταγής. Το κέικ χαρακτηρίζεται από την απίστευτη γλυκύτητα του, αποτέλεσμα του εμποτισμού του κέικ σε σιρόπι ζάχαρης. Συνταγή εδώ
Tiropita
12
Τυρόπιτα
Η τυρόπιτα είναι ένα δημοφιλές ελληνικό σνακ που αποτελείται από φύλλα ζύμης φύλλου που είναι γεμάτα με συνδυασμό τυριού (συνήθως φέτα) και αυγών. Το πιάτο συνήθως τυλίγεται σε τριγωνικά κομμάτια και αλείφεται με λιωμένο βούτυρο πριν το ψήσιμο. Βρίσκεται σε κάθε ελληνικό φούρνο. Συνταγή εδώ
0 Σχόλια