Τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές επιχειρεί η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου, οι κατευθυντήριες γραμμές του οποίου παρουσιάστηκαν χθες από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα δοθεί για διαβούλευση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο.
Οι ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουνίου 2024, ενώ όλοι οι εκλογείς θα έχουν δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Οσοι βρίσκονται εντός επικράτειας εφόσον το επιλέξουν, ενώ όσοι βρίσκονται εκτός θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο με επιστολική ψήφο, καθώς δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν διά ζώσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή οποιουδήποτε Ελληνα εκλογέα στις ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του, είναι να έχει εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.
Επιστολική ψήφος: Ο τριπλός στόχος με την καθιέρωσή της
Η συγκεκριμένη ρύθμιση εφόσον ψηφιστεί θα ισχύσει μόνο για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα προς το παρόν, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Λιβάνιος, «είναι πιθανόν στο μέλλον να μπορούμε να ψηφίσουμε με αυτόν τον τρόπο και στις εθνικές εκλογές».
Ηλεκτρονική πύλη
Προκειμένου να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος, θα δημιουργηθεί σχετική ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή των εκλογέων που επιθυμούν να ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο. Ο εκλογέας, κάνοντας χρήση των κωδικών του, καταχωρίζει την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο θα δηλώσει στην πλατφόρμα καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
Η αίτηση γίνεται οριστική με την υποβολή της, ενώ η δυνατότητα εγγραφής στην πλατφόρμα σταματά 40 ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, αλλά και να ακυρώσει την αίτησή του.
Αστερίσκοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επιστολική ψήφο
Ο εκλογέας στη συνέχεια θα παραλάβει το αργότερο 20 ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών τον φάκελο της επιστολικής ψήφου, ο οποίος περιλαμβάνει: έναν φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, έναν φάκελο ψηφοφορίας, ένα ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο οδηγιών και μια υπεύθυνη δήλωση. Η αποστολή του φακέλου καθώς και η επιστροφή της επιστολικής ψήφου θα πραγματοποιηθούν ατελώς. Ο εκλογέας ενημερώνεται με μέιλ για την αποστολή του φακέλου του και μπορεί να βλέπει την πορεία αποστολής του.
Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, γεγονός που σημαίνει ότι τα κόμματα δεν είναι υποχρεωμένα να τυπώσουν ψηφοδέλτια. Στην πρώτη σελίδα, ο εκλογέας θα επιλέγει το κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων και στη δεύτερη σελίδα επιλέγει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος που προτιμά (έως τέσσερις υποψηφίους). Στη συνέχεια επιλέγει τα πεδία που προβλέπονται και υπογράφει. Επίσης συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση.
Παραλαβή και φύλαξη
Οι φάκελοι, τους οποίους παραλαμβάνει ειδική επιτροπή συλλογής επιστολικής ψήφου, η οποία θα συγκροτηθεί μόλις ξεκινήσουν οι αποστολές των φακέλων, πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας. Ο εκλογέας θα ενημερώνεται με μέιλ για την παραλαβή του φακέλου, ο οποίος θα τοποθετηθεί στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος όπου ανήκει ο εκλογέας. Ο χώρος όπου θα συγκεντρώνονται οι φάκελοι με τις επιστολικές ψήφους μπορεί να είναι ένα δημόσιο ή ιδιωτικό κτίριο, θα φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και θα παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το υλικό καταγραφής θα φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν μαζί με τις υπόλοιπες μετά τις 7 το βράδυ, οπότε και θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων.
0 Σχόλια