Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βασιλόπιτα Ηπείρου

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (για τα φύλλα)
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι (για τα φύλλα)
12 ατόμων
1,600 γρ. κοτόπουλο, χωρίς κόκκαλα, αρνί ή ζυγούρι
1,5 ποτήρια περίπου, χλιαρό νερό
2 κούπες ρύζι τύπου καρολίνα
1 κιλό κρεμμύδια
3 αβγά
1/2 φλιτζάνι γάλα
Ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
Αλάτι
πιπέρι
Start cooking
Ετοιμάζετε τη ζύμη για τα 6 φύλλα. 
Τρίβετε το ελαιόλαδο με το αλεύρι και το αλάτι. 
Προσθέτετε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνετε ώστε να έχετε μια μάλλον σφιχτή και ελαστική ζύμη. 
Τη χωρίζετε σε μπαλάκια, τα βάζετε σε αλευρωμένο ταψάκι, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε 1 με 2 ώρες σε ζεστό μέρος. 
Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη και στο μίξερ, ανακατεύοντας με το γάντζο το αλεύρι με το αλάτι και το ελαιόλαδο και ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό.
Βράζετε το κοτόπουλο (ή άλλο κρεατικό) σε αλατισμένο νερό τόσο, όσο να το σκεπάζει, μαζί με ένα από τα κρεμμύδια και αλάτι. 
Όταν μαλακώσει, το σουρώνετε, κρατάτε το ζουμί και το αφήνετε να κρυώσει. 
Το κόβετε σε μικρές μερίδες. 
Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και τα σοτάρετε σε 2 με 3 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. 
Τα αλατοπιπερώνετε. 

Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα και σκεπάζετε ένα λαδωμένο ταψί με διάμετρο 28 - 30 εκ., έτσι ώστε να εξέχουν από το ταψί. 
Κάθε φορά που απλώνετε ένα φύλλο το ραντίζετε με ελαιόλαδο.
Βάζετε το κρεατικό κυκλικά στην περιφέρεια του ταψιού, το σκεπάζετε με τα φύλλα που εξέχουν, ώστε να σχηματισθεί ένα στεφάνι (ο κόθρος) και τον αλείφετε με ελαιόλαδο. 
Ρίχνετε στο κέντρο της πίτας το ρύζι, το νόμισμα και το σκεπάζετε με τα σοταρισμένα κρεμμύδια.
Ρίχνετε 5 φλιτζάνια από το κρύο ζουμί πάνω από το ρύζι. 
Ψήνετε χωρίς καθυστέρηση σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να απορροφηθεί το ζουμί. 
Χτυπάτε κατόπιν ελαφρά τα αβγά με το γάλα και περιχύνετε την πίτα. Ξαναβάζετε το φαγητό στον φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα. 
Σερβίρετε την πίτα ζεστή.

TIP 
Για να ανοίξουν εύκολα τα φύλλα με τον πλάστη ή τη βέργα, πασπαλίζετε την επιφάνεια εργασίας με νισεστέ. Η ζύμη για το πλαστό φύλλο διατηρείται στην κατάψυξη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια