Ο ποντιακός πουρμάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού από την ποντιακή κουζίνα, που είναι γνωστό για τη σιροπιαστή του υφή και γεύση. Είναι ένα ευωδιαστό γλυκό που φτιάχνεται με σιροπιαστή βάση και αποτελείται από λεπτές στρώσεις σπιτικού φύλλου, γεμισμένο με καρύδια, ζάχαρη και λάδι. Είναι παρόμοιο με το γνωστό μας “μπακλαβά” , αλλά έχει τη δική του γεύση και υφή. Ο πουρμάς μπορεί να παρασκευαστεί σε διάφορες μορφές, όπως σε ρολά ή σε τετράγωνα κομμάτια.
ΦΥΛΛΟ
1000 g αλεύρι τ 70
200 g γιαούρτι
300 g νερό
100 g ηλιέλαιο
1 αυγό
20 g ζάχαρη
20 g ξύδι
10 g αλάτι
ΓΕΜΙΣΗ
Καρύδια
Ζάχαρη
Λάδι
ΣΙΡΟΠΙ
900 g ζάχαρη
600 g νερό
100 g γλυκόζη
Ξύλο κανέλας
Φλούδα πορτοκάλι - λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο κάδο όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, κόβουμε μπαλάκια και ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο.
Ραντίζουμε με λάδι, ρίχνουμε ψιλοκομμένα καρύδια και ζάχαρη. Με τη βέργα του φύλλου τυλίγουμε σε ρολό. Σουρώνουμε και βάζουμε σε ταψί.
Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι ή ρίχνουμε μέλι.
0 Σχόλια