Γλυκαίνει μόνο με το φρούτο και είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 10
170 γρ. χουρμάδες, όσο πιο μαλακοί γίνεται (ωραίους νωπούς χουρμάδες βρίσκουμε στα ψυγεία με τα φρούτα, στα σούπερ μάρκετ – αν δεν βρούμε, αγοράζουμε ξερούς)
300 ml (1½ κούπα) φρέσκο γάλα ή κάποιο φυτικό γάλα (π.χ. σόγιας, καρύδας ή αμυγδάλου) για όσους κάνουν vegan διατροφή
120 γρ. (1 κούπα) αλεύρι ολικής άλεσης
110 γρ. (λίγο παραπάνω από 1/2 κούπα) ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουτ. σούπας καρύδια, χοντροκομμένα
Διαδικασία
Για το κέικ με χουρμάδες και καρύδια, χωρίς ζάχαρη, ζεσταίνουμε το γάλα και το αδειάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τους χουρμάδες, αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 5-6 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Πολτοποιούμε τους χουρμάδες μαζί με το γάλα μέχρι να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο λεία πάστα.
Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα σιγά σιγά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, την οποία έχουμε καλύψει εσωτερικά με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.
0 Σχόλια