Αν πίνετε καφέ, ξανασκεφτείτε το γιατί είναι μέσα στις κακές συνήθειες με τις οποίες προκαλούμε κακό στον εγκέφαλο.
Μιλώντας στο podcast με τίτλο το «Ημερολόγιο ενός CEO», ο Δρ Daniel Amen εξηγεί τους «έντεκα σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τον εγκέφαλο». Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται η κατανάλωση καφέ, όπως και ο μη σωστός ύπνος ή η μη σωστή υγιεινή των ούλων. Ο γιατρός στηρίζει τα λεγόμενά του σε αυτό που ονομάζει «Bright Minds». Αναλύοντας ένα προς ένα τα γράμματα των δύο λέξεων, ο γιατρός αποκαλύπτει τους 11 τρόπους με τους οποίους βλάπτουμε τον εγκέφαλό μας.
«Το B (blood flow) είναι για τη ροή του αίματος - η χαμηλή ροή αίματος είναι ο νούμερο ένα προγνωστικός παράγοντας απεικόνισης εγκεφάλου της νόσου του Alzheimer. Πώς επιτυγχάνετε χαμηλή ροή αίματος; Καφεΐνη, νικοτίνη, μαριχουάνα, αλκοόλ, καθιστική ζωή και υπερβολικό βάρος» λέει ο Amen. Εξηγώντας τις απόψεις του για τις αρνητικές επιπτώσεις της καφεΐνης, ο Δρ Amen είπε: «Είναι το πιο κοινό ναρκωτικό. Είναι εθιστικό. Εννοώ, λίγο είναι καλά, αλλά περισσότερο από λίγο δεν είναι εντάξει. Αυξάνει την κορτιζόλη, δεν θέλετε να αυξήσετε την κορτιζόλη, προσθέτει λίπος γύρω από την κοιλιά. Συρρικνώνει τον ιππόκαμπο».
Εξήγησε ότι η καφεΐνη «συστέλλει τη ροή του αίματος κατά 30%». Διευκρίνισε ότι «σε κάνει να νομίζεις ότι έχεις ενέργεια μπλοκάροντας τη χημική ουσία που σου λέει να κοιμηθείς. Οι άνθρωποι στηρίζονται στην καφεΐνη επειδή στερούνται ύπνου και καταλήγουν να παγιδεύονται σε έναν κακό κύκλο».
Ο Δρ Amen συνέχισε εξηγώντας ότι το «R (retirement) είναι η γήρανση. Θέλετε να γεράσει πρόωρα ο εγκέφαλό σας; Εγκαταλείψτε το σχολείο. Μην ασχολείστε με νέα μάθηση... Όταν μαθαίνετε κάτι νέο, ο εγκέφαλος δημιουργεί μια νέα σύνδεση. Όταν σταματάτε να μαθαίνετε ή αρχίζετε να κάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, ο εγκέφαλος αρχίζει να αποσυνδέεται. Το να είστε σε μια δουλειά που δεν απαιτεί νέα μάθηση είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια».
Στοματική υγιεινή
«Αν θέλετε να γεράσει πρόωρα ο εγκέφαλός σας, τρώτε πολύ κόκκινο κρέας για να είναι υψηλά τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης. Η φερριτίνη, η οποία είναι αποθηκευμένος σίδηρος τείνει να γερνάει τον εγκέφαλο. Το «I» (inflammation) είναι φλεγμονή, εάν θέλετε να αυξήσετε τη φλεγμονή, που είναι η βασική αιτία τόσων πολλών ιατρικών και ψυχικών προβλημάτων υγείας, μην χρησιμοποιείτε ποτέ νήμα, μην νοιάζεστε πραγματικά για τα δόντια σας. Επομένως, αν θέλετε να αγαπάτε τον εγκέφαλό σας, πρέπει να αγαπάτε το στόμα σας. Είναι απολύτως σημαντικό για εσάς να μην έχετε ασθένεια των ούλων, αλλά εάν έχετε ουλίτιδα, οι πιθανότητες είναι ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, κατάθλιψη και άνοια. Είναι συναρπαστικό» σημείωσε.
Συνέχισε λέγοντας: «Μην τρώτε ποτέ ψάρια. Οι άνθρωποι που έχουν ψητά ή ψημένα ψάρια μία φορά την εβδομάδα έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έχουν μικρότερο εγκέφαλο. Και αν θέλετε να βλάψετε τον εγκέφαλό σας, τρώτε την τυπική αμερικανική δίαιτα - άρα επεξεργασμένα τρόφιμα».
Ο Δρ. Amen εξήγησε ότι: «Το G (genetics) είναι για τη γενετική. Θέλετε να βλάψετε τον εγκέφαλό σας; Κατηγορήστε τα πάντα στα γονίδιά σας. Προσωπικά, έχω παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις στην οικογένειά μου, αλλά δεν είμαι υπέρβαρος και δεν πάσχω από καρδιακή νόσο. Γιατί; Είμαι σε ένα πρόγραμμα πρόληψης της παχυσαρκίας και των καρδιοπαθειών κάθε μέρα της ζωής μου. Τα γονίδια φορτώνουν το όπλο, αυτό που μας συμβαίνει και αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε τραβάει τη σκανδάλη».
Και συνέχισε: «Το H (head trauma) είναι τραύμα στο κεφάλι. Θέλετε να βλάψετε τον εγκέφαλό σας; Παίξτε ποδόσφαιρο, παίξτε ράγκμπι και στείλτε μήνυμα με το κινητό ενώ περπατάτε στο Λος Άντζελες. Απλώς είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε κάποιο εγκεφαλικό τραύμα».
Ο ίδιος λέει: «Το Τ (toxins) είναι τοξίνες - οπότε δείτε το αλκοόλ ως υγιεινή τροφή, είναι εντελώς χάλια, δείτε τη μαριχουάνα ως αβλαβή, είναι εντελώς χάλια. Χαίρομαι που το νομιμοποίησαν... αλλά ας μην πούμε ότι είναι καλό για εμάς. Οι έφηβοι που την χρησιμοποιούν έχουν αυξημένο κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης, αυτοκτονίας και ψύχωσης. Αυτό δεν είναι εντάξει. Θέλετε να βλάψετε τον εγκέφαλό σας; Κάνετε γενική αναισθησία για πλαστική χειρουργική ξανά και ξανά. Η γενική αναισθησία είναι κακή για τον εγκέφαλο».
Ψυχική υγεία
Το «M (mental health) είναι η ψυχική υγεία» σύμφωνα με τον ίδιο. «Πιστέψτε κάθε ηλίθιο πράγμα που σκέφτεστε, αν θέλετε να βλάψετε τον εγκέφαλό σας. Η αρνητικότητα αυξάνει το άγχος και μειώνει τη δραστηριότητα στην παρεγκεφαλίτιδα. Το δεύτερο «I» (immunity and infections),είναι η ανοσία και οι λοιμώξεις», εξήγησε. «Η χαμηλή βιταμίνη D, η οποία εμφανίζεται στο 60% περίπου του πληθυσμού, σχετίζεται ουσιαστικά με κάθε κακό, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρότερου εγκεφάλου. Επομένως, αν θέλετε να έχετε μικρότερο εγκέφαλο, μην πηγαίνετε ποτέ στον ήλιο, μην μετρήσετε ποτέ τα επίπεδα βιταμίνης D σας και μην πάρετε ποτέ συμπλήρωμα... Οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ».
Το Ν (neurohormone issues) είναι για ζητήματα νευροορμόνης, σύμφωνα με τον Δρ Amen, ο οποίος λέει ότι οι ορμόνες είναι απίστευτα «σημαντικές». Ο εγκέφαλος παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή ορμονών και επηρεάζεται από ορμόνες από άλλες περιοχές του σώματος. Όταν τα επίπεδα ορμονών, όπως ο θυρεοειδής, η τεστοστερόνη ή τα οιστρογόνα, δεν είναι ισορροπημένα, γίνεστε πιο επιρρεπείς σε Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, διαβήτη και άλλες ασθένειες.
Το D (diabesity) είναι για τον «διαβήτη». Ο συνδυασμός διαβήτη και παχυσαρκίας, μειώνει το μέγεθος και τη λειτουργία του εγκεφάλου των ανθρώπων. Ο διαβήτης βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και τελικά προκαλεί αναστάτωση στο σώμα και τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση και άλλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία στη μέση ηλικία σχετίζεται επίσης με άνοια αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με τον Amen.
Τέλος, το S (sleep) είναι για τον ύπνο. Δεκαετίες έρευνας έχουν συνδέσει τα προβλήματα ύπνου με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων μνήμης και άνοιας.
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια