Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βρέθηκε νέο είδος ανθρώπου / A New Kind Of Man

Προηγούμενες μελέτες που είχαν γίνει σε λείψανα που είχαν βρεθεί στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία, είχαν βρει στοιχεία τέταρτης γενεαλογικής σειράς ανθρωποειδών που έζησε από το Μέσο έως τον Ύστερο Πλειστόκαινο. Μπορεί να το ξέρεις ως Εποχή των Παγετόνων.

Ουδείς όμως, είχε εντοπίσει απολιθώματα.

Ερευνητές από την Κίνα και τη Γαλλία το άλλαξαν αυτό, όπως αποκαλύπτουν μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 24ωρα.

Εκπρόσωποι της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) άρχισαν να μελετούν το 2019 απολιθωμένο κρανίο παιδιού, οστά γνάθου και ποδιού που είχαν ανακαλυφθεί τότε.

Την Τρίτη 8/8 δημοσίευσαν μελέτη που ενημέρωσε ότι δεν κατάφεραν να τα τοποθετήσουν σε κάποιο από τα 15 γνωστά είδη ανθρώπου.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου (που δεν είχε πραγματικό πιγούνι) δεν ταίριαζαν με τη γενεαλογία που χωρίστηκε για να σχηματίσει τους Νεάντερταλ. Δεν ταίριαζε ούτε με τους Ντενίσοβαν -το εξαφανισμένο αρχαίο άνθρωπο της Ασίας που χωρίστηκε από τους Νεάντερταλ πριν 400.000 χρόνια. Μηδέ με το σύγχρονο άνθρωπο.

Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκαν οι ερευνητές ήταν πως είχαν μόλις ανακαλύψει ένα εντελώς νέο είδος: ένα υβρίδιο μεταξύ του ‘κλαδιού’ του δέντρου που έδωσε στους σύγχρονους ανθρώπους και εκείνου που οδήγησε στους Ντενίσοβαν.
Αυτό θα σήμαινε ότι μάλλον πέραν της ‘γραμμής’ Homo erectus που οδήγησε στον σημερινό Homo sapiens και της Ντενίσοβαν, υπήρχε και τρίτο ‘κλαδί’ στο δέντρου του ανθρώπινου είδους που ζούσε στην Ασία και ήταν “φυλογενετικά κοντά” στο σύγχρονο άνθρωπο.

Στην Κίνα, ο Homo sapiens εμφανίστηκε μόλις πριν περίπου 120.000 χρόνια. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα τα “σύγχρονα” χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου υπήρχαν ήδη για πολλά περισσότερα χρόνια στην Ανατολική Ασία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενδέχεται τα ευρήματα τους να αντιστοιχούν στον τελευταίο κοινό πρόγονο του Homo sapiens και των Νεάντερταλ, που εμφανίστηκε στη νοτιοδυτική Ασία και αργότερα εξαπλώθηκε σε όλες τις ηπείρους.

Μπορεί να σκέφτεστε ότι πρόκειται για υπερβολές.
Ας δούμε τι γνωστοποίησαν Γάλλοι ανθρωπολόγοι, λίγες ώρες αργότερα: πως είχαν βρει ένα πυελικό οστό ενός βρέφους ηλικίας 45.000 ετών, το οποίο δεν ταιριάζει ούτε με τους Νεάντερταλ, μηδέ με τον Homo sapiens.

Το βρέφος μπορεί να αντιπροσωπεύει μια προηγουμένως άγνωστη πρώιμη γενεαλογία του Homo sapiens.

Το οστό εντοπίστηκε μαζί με λείψανα 11 Νεάντερταλ στο σπήλαιο Grotte du Renne, όπου αργότερα εγκαταστάθηκαν ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι. Αυτό υποδηλώνει τη συνύπαρξη του παιδιού με το εξαφανισμένο, πλέον, είδος. Το βρέφος ήταν πιθανότατα μέλος των πληθυσμών AMH που συνυπήρχαν με τους τελευταίους Νεάντερταλ, κατά τη μετάβαση από τη Μέση στην Ανώτερη Παλαιολιθική, πριν από 41.000 έως 45.000 χρόνια.

Το εύρημα συγκρίθηκε με δύο οστά του Νεάντερταλ και 32 σύγχρονα μωρά. Διαπιστώθηκε πως το σχήμα του ήταν διαφορετικό και από τα δύο είδη, αλλά λίγο πιο κοντά στους ανατομικά σύγχρονους ανθρώπους.

“Προτείνουμε ότι αυτό οφείλεται στο ότι ανήκει σε μια πρώιμη σύγχρονη ανθρώπινη γενεαλογία της οποίας η μορφολογία διαφέρει ελαφρώς από τους σημερινούς ανθρώπους” εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας ότι αυτή η 'γραμμή' δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ στο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια