Στα τραπεζάκια του Zonar’s απόλαυσαν πρώτη φορά οι Αθηναίοι παγωτό Σικάγο. Στο ίδιο σημείο, Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου γωνία, σερβίρεται ακόμα, με αστική φινέτσα.
Μερίδες: 6-8
500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
80 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
100 γρ. ζάχαρη
200 γρ. κρόκοι αυγών (περίπου 10 κρόκοι)
50 γρ. κακάο
100 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, ψιλοκομμένη
Για το σερβίρισμα
καβουρδισμένα αμύγδαλα
σιρόπι σοκολάτας
σαντιγί
μπισκότα «γλώσσες» (langues de chat)
Διαδικασία
Φτιάχνουμε ένα μπεν μαρί ως εξής: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό στη φωτιά και, μόλις βράσει το νερό, στερεώνουμε επάνω της ένα μεταλλικό μπολ (ο πάτος του δεν θα πρέπει να ακουμπάει στο νερό).
Μέσα στο μπολ βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τους κρόκους και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να ζεσταθεί και να δέσει το μείγμα, χωρίς να βράσει (αν έχουμε θερμόμετρο, αποσύρουμε μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 82°C).
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το κακάο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αδειάζουμε το ζεστό μείγμα.
Ανακατεύουμε –κατά προτίμηση με ραβδομπλέντερ– μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Σουρώνουμε το μείγμα, για να απομακρύνουμε αφρό, σβόλους από κακάο και κομμάτια σοκολάτας που δεν έχουν λιώσει, και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία νύχτα, να ωριμάσει.
Την επομένη, το αδειάζουμε στην παγωτομηχανή και το παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες (αν η παγωτομηχανή μας δεν χωράει όλο το μείγμα, θα το παγώσουμε σε δύο δόσεις). Όταν το βγάλουμε, θα είναι μια κρύα μαλακή κρέμα.
Τη βάζουμε σε ένα δοχείο με καπάκι και την αφήνουμε να παγώσει στην κατάψυξη (για 4-5 ώρες).
Σερβίρισμα
Σε ποτήρι με πόδι σερβίρουμε από δύο μπάλες παγωτό, μαζί με αμύγδαλα καβουρδισμένα, σιρόπι σοκολάτας, σαντιγί και «γλώσσες» παγωτού.
0 Σχόλια