Η γέννηση ενός νεογέννητου μωρού είναι μια σημαντική περίσταση. Αφού η μητέρα έχει υπομείνει εννέα μήνες εγκυμοσύνης και τους πόνους του τοκετού, σίγουρα είναι ώρα για γιορτή.
Αλλά η μορφή που παίρνουν αυτοί οι εορτασμοί μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, ανάλογα με το πού βρίσκεστε. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι άνθρωποι έχουν εκφράσει τη χαρά τους για τη γέννηση της νέας ζωής με πολλούς τρόπους - και μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι αρκετά περίεργοι για τον μέσο δυτικό παρατηρητή.
Εδώ είναι επτά ασυνήθιστα έθιμα και παραδόσεις γέννησης από όλο τον κόσμο.
1. Cake on the Baby — Ιρλανδία
Αυτό το ιρλανδικό έθιμο δεν λαμβάνει χώρα ακριβώς κατά τη γέννηση, αλλά εξακολουθεί να συμβαίνει νωρίς στη ζωή ενός παιδιού. Κατά τη διάρκεια της βάπτισης ενός μωρού, μπορεί να δείτε Ιρλανδούς γονείς να απλώνουν λίγο κέικ στο κεφάλι ενός μωρού.
Είναι παράδοση στην Ιρλανδία για ένα παντρεμένο ζευγάρι να αποθηκεύει μια φέτα από τη γαμήλια τούρτα του. Μόλις αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί, οι γονείς αλείφουν μερικά κομμάτια από το επάνω στρώμα της τούρτας στο μέτωπο του παιδιού.
Το έθιμο υποτίθεται ότι φέρνει στο μωρό καλή τύχη και μακροζωία. Μερικοί γονείς προσθέτουν ακόμη και μερικές σταγόνες σαμπάνιας για να βοηθήσουν στην ευλογία.
Λαμβάνοντας υπόψη πόσο δύσκολο θα ήταν να αποθηκεύσετε μια γαμήλια τούρτα για μήνες πριν από την κατάψυξη, υποθέτουμε ότι αυτή η παράδοση δεν είναι τόσο παλιά.
2. 30 ημέρες απομόνωσης — Κίνα
Μέρη της Κίνας έχουν το έθιμο του Zuo Yuezi. Μεταφράζοντας χονδρικά σε «κάθισμα του μήνα», αυτή η παράδοση απαιτεί από τη μητέρα να περνάει 30 ημέρες στον περιορισμό με το νεογέννητο παιδί της.
Η μητέρα αναμένεται να τρώει περισσότερο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια του μήνα, αλλά πρέπει να αποφεύγει τα κρύα φαγητά. Πρέπει επίσης να αποφεύγει το τακτικό μπάνιο ή να βγαίνει από το σπίτι και να ταΐζει το μωρό με ορισμένα συμπληρώματα.
Η πρακτική μπορεί να μας φαίνεται εξευτελιστική και ακόμη και στην Κίνα, πολλές γυναίκες δεν την τηρούν πλέον. Ωστόσο, έχει τα πλεονεκτήματά του .
Η κατανάλωση άφθονων τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να ανακάμψει από την εγκυμοσύνη και τη γέννηση. Και όσο κι αν φαίνεται χονδροειδές, η αποφυγή του υπερβολικού μπάνιου μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση κάθε βλάβης που μπορεί να έχει υποστεί η γυναίκα στα γεννητικά της όργανα κατά τη γέννα.
3. Πάρτι για γέλιο — Ναβάχο
Σε όλους αρέσει να ακούν το πρώτο γέλιο του μωρού τους. Αλλά στην κουλτούρα των Ναβάχο, αυτό το πρώτο γέλιο είναι μια τεράστια υπόθεση που αξίζει μια γιορτή.
Σύμφωνα με τις παραδοσιακές πεποιθήσεις, ένα νεογέννητο μωρό κατοικεί εν μέρει τόσο στη φυσική πραγματικότητα όσο και στον κόσμο των πνευμάτων. Το γέλιο θεωρείται ως σημάδι ότι το μωρό έχει μεταβεί πλήρως στον υλικό κόσμο και είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη ζωή του.
Ωστόσο, εάν επισκέπτεστε φίλους ή συγγενείς των Ναβάχο με ένα νεογέννητο, ίσως να μην θέλετε να παίξετε peekaboo με το παιδί. Παραδοσιακά, όποιος κάνει το παιδί να κάνει το πρώτο του γέλιο πρέπει να πληρώσει για το πάρτι.
4. Φτύσιμο στο μωρό — Μαυριτανία
Σε περίπτωση που επισκέπτεστε τους Wolof που ζουν στη Μαυριτανία, μπορεί να δείτε ανθρώπους να φτύνουν ένα νεογέννητο μωρό. Αλλά αυτό δεν είναι προσβολή — είναι ακριβώς το αντίθετο.
Οι Wolof πιστεύουν ότι τα λόγια ενός ατόμου κολλάνε στο σάλιο τους και επηρεάζουν την πραγματικότητα ακόμα και αφού ειπωθούν. Είναι σύνηθες οι άνθρωποι που γιορτάζουν τη γέννηση ενός παιδιού να λένε μια ευλογία και μετά να φτύνουν το μωρό.
Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι οι καλές τους επιθυμίες θα κολλήσουν στο παιδί για πάντα. Η οικογένεια μπορεί ακόμη και να τρίψει το σάλιο στο δέρμα του μωρού για να βεβαιωθεί ότι οι ευλογίες θα γίνουν πραγματικότητα.
5. Μην το ρίχνετε στο πάτωμα — Μπαλί
Η πτώση του μωρού δεν είναι ποτέ καλό πράγμα. Αλλά στο Μπαλί, θέλετε πραγματικά να κρατάτε σφιχτά το παιδί σας.
Είναι παράδοση στο Μπαλί να μην επιτρέπεται σε ένα νεογέννητο να αγγίξει το έδαφος για τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του. Οι Μπαλινέζοι θεωρούν τα μωρά εντελώς αγνά, αγγελικά μικρά όντα.
Το έδαφος, από την άλλη πλευρά, είναι ένα βρώμικο μέρος που θα μπορούσε να μολύνει την αγνότητα ενός μωρού. Μόλις ένα μωρό κλείσει τα τρία, οι Μπαλινέζοι κάνουν μια γιορτή κατά την οποία το μωρό αγγίζει το έδαφος για πρώτη φορά.
Αναρωτηθείτε αν ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων ισχύει για τα μωρά.
6. Τρώγοντας τον πλακούντα — Παντού
Η κατανάλωση του πλακούντα είναι μια ωμή αλλά επίμονη παράδοση. Είτε τρώγεται από τη μητέρα είτε από κάποιον άλλο, αυτή η παράδοση είναι παρούσα σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τις λαϊκές πεποιθήσεις της Κίνας, της Ινδίας και της Τζαμάικας, η κατανάλωση του πλακούντα μπορεί να έχει διάφορα πνευματικά οφέλη. Στη σύγχρονη Δύση, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση του πλακούντα μπορεί να εφοδιάσει τη μητέρα με ευεργετικές ορμόνες και θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, υπάρχει πολύ λίγη επιστήμη για να το υποστηρίξει αυτό. Η κατανάλωση του πλακούντα ωμό μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση ή μολύνσεις, ενώ το μαγείρεμά του θα καταστρέψει ό,τι καλό μπορεί να παραμείνει σε αυτόν.
7. A Funeral for the Placenta — Ibo People
Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να φάμε τον πλακούντα χονδροειδώς, αλλά για τους κατοίκους Ibo της Νιγηρίας και της Γκάνας, θα ήταν εντελώς ιερόσυλο. Για αυτούς, ισοδυναμεί με το να βλέπεις κάποιον να πέφτει πάνω σε ένα φρέσκο πτώμα.
Οι άνθρωποι του Ibo πιστεύουν ότι ο πλακούντας είναι κάτι περισσότερο από μια θρεπτική χοάνη για το μωρό. Το θεωρούν νεκρό δίδυμο του νεογέννητου και το αντιμετωπίζουν με την ανάλογη ευλάβεια.
Μετά τον τοκετό, οι Ibo δίνουν στον πλακούντα μια πλήρη τελετή κηδείας για να αναπαύσουν το υποτιθέμενο νεκρό μωρό. Το πιο δημοφιλές σημείο ταφής είναι κάτω από ένα δέντρο που μεγαλώνει.
Παρόμοιες παραδόσεις υπάρχουν και αλλού στην Αφρική. Το Kikuyu της Κένυας, για παράδειγμα, θάβει πλακούντες σε ακαλλιέργητα χωράφια.
8. Power Through Pain — Ιαπωνία
Ο τοκετός μπορεί να είναι επώδυνος, αλλά ευτυχώς η σύγχρονη ιατρική έχει πολλούς τρόπους να ανακουφίσει την αγωνία. Στην Ιαπωνία, ωστόσο, οι γυναίκες συχνά θέλουν να υποφέρουν από κάθε βασανιστική στιγμή .
Προερχόμενοι από τις αρχαίες βουδιστικές παραδόσεις, ορισμένοι Ιάπωνες πιστεύουν ότι τα βάσανα χτίζουν χαρακτήρα. Βλέπουν τους πόνους του τοκετού ως μια δοκιμασία που βοηθά τη μητέρα να αποδείξει την αξία της και να προετοιμαστεί για το δύσκολο έργο της ανατροφής ενός παιδιού.
Ακόμη και σήμερα, πολλές γυναίκες στην Ιαπωνία θα αρνηθούν οποιαδήποτε παυσίπονα ή επισκληρίδια. Αυτές είναι μερικές σκληροπυρηνικές μητέρες εκεί.
0 Σχόλια