/
Το μείγμα για ψωμί Low GI Ευ Ζην είναι ένα εξαιρετικό και πρωτοπόρο προϊόν. Με το μείγμα Low GI Ευ Ζην μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα ψωμί με εξαιρετική γεύση, χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (<54), αποτελεί πηγή εδώδιμων ινών, εμπλουτισμένο (πηγή) με βιταμίνες της σειράς Β ( Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12 ) και ιχνοστοιχεία (Fe, Ca, K, P) και μειωμένη περιεκτικότητα σε αλάτι σε σχέση με τα συμβατικά ψωμιά.Το ψωμί που παράγεται με το Low GI Ευ Ζην διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά όπως τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα, ενώ αποτελεί έναν υπέροχο γευστικό συνδυασμό ηλιόσπορου, νιφάδων καλαμποκιού, φυτικών ινών σιταριού και ακακίας, νιφάδες πατάτας και βύνης.
Τα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με το Low GI Ευ Ζην συμβαδίζουν με τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις που θέλουν τα αρτοσκευάσματα εύγευστα, υγιεινά και να περιέχουν υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης:
Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (Glycaemic Index, GI) είναι μία μέθοδος κατάταξης των τροφίμων (από το 1-100) που περιέχουν υδατάνθρακες, σύμφωνα με το ρυθμό αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από την κατανάλωσή τους.
Τρόφιμα με υδατάνθρακες που διασπώνται αργά, με αποτέλεσμα την μείωση της αύξησης της γλυκόζης στο αίμα, θεωρούνται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και διακυμαίνονται στην κλίμακα από το 0 έως το 55 (0-55).
Τρόφιμα µε: Αριθμός γλυκαιμικού δείκτη
Χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 0-55
Μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη 55-69
Υψηλό γλυκαιμικό δείκτη 70-100
Το μείγμα για ψωμί Low GΙ ΕΥ ΖΗΝ (<54) περιέχει άπεπτο άμυλο (14% επί του συνολικού αμύλου στο τελικό αρτοσκεύασμα) και είναι σύμφωνο με τον ισχυρισμό του κανονισμού 432/2012 Ε.Ε:
"Η αντικατάσταση εύπεπτων αμύλων με άπεπτο άμυλο στο γεύμα συμβάλλει στη μείωση της αύξησης της γλυκόζης στο αίμα μετά το συγκεκριμένο γεύμα” σε συνδυασμό πάντα με μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή καθώς και με ένα υγιεινό τρόπο ζωής.
Ο παραπάνω ισχυρισμός τεκμηριώνεται και πιστοποιείται βάσει της κλινικής μελέτης του Διαβητολογικού κέντρου ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ» ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ.
Υλικά
1.000 γρ. Μείγμα Low GI Ευ Ζην
550 γρ. Νερό
50 γρ. Νωπή μαγιά αρτοποιίας
Διακόσμηση:
100 γρ Σουσάμι αποφλοιωμένο ή
100 γρ Νιφάδες (σίκαλης, βρώμης, φαγόπυρου κλπ)
Εκτέλεση: Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το Μείγμα Low GI και τη μαγιά τριμμένη σε μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για 3 λεπτά στην αργή ταχύτητα και 8 λεπτά στην γρήγορη.
Σημείωση: Αν έχουμε παραδοσιακό ζυμωτήριο ή ζυμώνουμε στο χέρι τότε αυτό γίνεται για 20 λεπτά.
Αδειάζουμε το ζυμάρι μας σε καθαρό σκεύος. και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.
Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και κόβουμε σε 2 ισοβαρή κομμάτια. Πλάθουμε πολύ ελαφρά σε μπαλάκια και τ αφήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένα να ξεκουραστούν.
Πλάθουμε σε όποιο σχήμα επιθυμήσουμε. Προσωπικά τα έπλασα σε φρατζόλα και τα τοποθέτησα σε φόρμα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένα να φουσκώσουν για 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210°C. Ψεκάζουμε ελαφρά με νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι ή τις νιφάδες.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά της ώρας. Μόλις ξεφουρνίσουμε τα τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν καλά.
0 Σχόλια