Ο Δρ. Ou Han Wen, ιατρός και διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο του Maryland, μας λέει πώς να καταναλώνουμε τη ζάχαρη με υγιεινό τρόπο.
Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 110.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίπου εννέα χρόνια, για κάθε πέντε τοις εκατό αύξηση της πρόσληψης ζάχαρης, ο κίνδυνος ισχαιμικής καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου αυξήθηκε κατά 6% και 10% αντίστοιχα.
Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου;
O Οu είπε ότι η ζάχαρη δημιουργεί χρόνια φλεγμονή στο σώμα.
Όταν τα αιμοφόρα αγγεία φλεγμαίνουν, η χοληστερόλη θα αυξηθεί για να επιδιορθώσει τη βλάβη.
Η υπερβολική χοληστερόλη που εναποτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να γίνει πλάκα και να προκαλέσει απόφραξη, με αποτέλεσμα αυξημένη αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Εκτός από την πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων, ο Ou επικαλέστηκε μια μελέτη στο περιοδικό Nature’s Scientific Reports, η οποία διαπίστωσε ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Μία από τις αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η συσσώρευση πρωτεϊνών β-αμυλοειδούς γύρω από τα νευρικά κύτταρα, με αποτέλεσμα οι νευρικές ίνες να μετατρέπονται σε μάζα και να πεθαίνουν σταδιακά. Ο ανασταλτικός παράγοντας της μετανάστευσης των μακροφάγων (MIF) είναι ο φυσικός μηχανισμός καθαρισμού του εγκεφάλου που καθαρίζει τις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο.
Ωστόσο, όταν ο οργανισμός έχει πολλή ζάχαρη, η δράση του MIF αναστέλλεται, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
0 Σχόλια