Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μακλούμπε ή Maklouba Αραβικό φαγητό مقلوبة

Maqluba (Makloubeh)  (αναποδογυρισμένη) είναι ένα από τα πιο διάσημα φαγητά ειδικά της Παλαιστινιακής κουζίνας  και γενικά της Μέσης Ανατολής. Λέγεται αναποδογυρισμένη επειδή αναποδογυρίζουμε την κατσαρόλα σε ένα μεγάλο ταψί και σερβίρουμε. Μαγειρεύεται με κοτόπουλο η με κρέας και με διάφορα λαχανικά. Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται και ο τρόπος μαγειρέματος διαφέρουν από χώρα σε χώρα.. Η πιο γνωστή όμως συνταγή γίνεται με μελιτζάνες. 

Υλικά για 4 άτομα:
Ένα κοτόπουλο 1 ½ με 2 κιλά περίπου.
2 Κούπες ρύζι  κίτρινο, η νυχάκι.
2 Μεγάλες μελιτζάνες.
3 Μέτριες πατάτες η ένα κιλό κουνουπίδι.
3 Φύλλα δάφνης.
1 Κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο.
1 Κουταλάκι του γλυκού κάρυ (προαιρετικά).
6 Σπόροι κάρδαμο (κακουλές).
2 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
2 Κύβοι ζωμό κοτόπουλο.
½ Κούπα κουκουνάρια, η ½ Κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, η 1 Κούπα ανάμιξη και των δύο.
¼ Κούπας ελαιόλαδο η φυτίνη.
 
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε στρόγγυλα κομμάτια πάχους ενός εκατοστού με την φλούδα.
Απλώνουμε τα κομματάκια σε ένα ταψί, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη να ξεπικρίσουν για περίπου 30 λεπτά. 
Ξεφλουδίζουμε της πατάτες και τις κόβουμε σε στρόγγυλα κομμάτια πάχους ενός εκατοστού, και τα ξεπλένουμε από το άμυλο.
Εάν προτιμάτε το κουνουπίδι (από τις πατάτες) τότε το κόβετε σε φουντίτσες  και τις πλένετε καλά. 
Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, και αρκετό χλιαρό νερό και μουσκεύουμε.
Φοράμε γάντια μίας χρήσης.
Καψαλίζουμε το κοτόπουλο σε ένα γκαζάκι εάν έχει τριχούλες.
Κόβουμε τα κοτόπουλο σε 10 τεμάχια.
Πλένουμε τα τεμάχια καλά.
Τοποθετούμε τα τεμάχια σε μία κατσαρόλα, και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, και μόλις αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε.
Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, τα φύλλα δάφνης, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, τους 6 σπόρους κάρδαμο (κακουλές), και τους 2 κύβους ζωμό κότας.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά. 
Καθαρίζουμε καλά με χλώριο την επιφάνεια που κόψαμε το κοτόπουλο και το μαχαίρι που χρησιμοποιήσαμε.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες από το αλάτι, τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από τα νερά.
Σε αρκετά ζεστό λάδι τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες η το κουνουπίδι μέχρι να ροδίσουν. Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε μετά τις μελιτζάνες να ροδίσουν και αυτές. 
Αφού έχουν περάσει τα 30 λεπτά αφαιρούμε την κατσαρόλα με το κοτόπουλο από την φωτιά.
Αφαιρούμε τα ψημένα κομμάτια  από το ζωμό και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Σουρώνουμε το ζωμό.
Σουρώνουμε το ρύζι και προσθέτουμε το κάρυ (προαιρετικό) και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε ένα κουτάλι λάδι στην κατσαρόλα.
Στρώνουμε τα ψημένα κομμάτια κοτόπουλο στον πάτο της κατσαρόλας. 
Πάνω από τα κομμάτια κοτόπουλο στρώνουμε τις τηγανισμένες πατάτες η τα τηγανισμένα κουνουπίδια. 
Πάνω από τις μελιτζάνες στρώνουμε το ρύζι. 
Προσθέτουμε απαλά το ζουμί πάνω από το ρύζι (να μην σκορπίσει το ρύζι) μέχρι  να σκεπαστεί  από το ζουμί. 
Βάζουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη σε μέτρια φωτιά και μόλις δούμε ότι έχει φουσκώσει το ρύζι και φαίνεται, χαμηλώνουμε την φωτιά στο πιο χαμηλό επίπεδο.
Αφήνουμε την κατσαρόλα στην φωτιά γύρω στα 40-50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά το ρύζι και απορροφήσει όλο το ζουμί.
Μπορούμε να ελέγχουμε με την λαβή μίας ξύλινης κουτάλας τοποθετώντας την λαβή στην μέση του ρυζιού, και βλέπουμε αν έχει απορροφηθεί όλο το ζουμί η όχι.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφαιρούμε το καπάκι.
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και το τοποθετούμε ανάποδα πάνω στην κατσαρόλα. 
Προσέχοντας να μην καούμε, παίρνουμε δύο πετσέτες κουζίνας και αναποδογυρίζουμε κατσαρόλα και ταψί, και σιγά σιγά σηκώνουμε την κατσαρόλα ώστε να αδειάσει το περιεχόμενο στο ταψί (εξ ου και το όνομα Αναποδογυρισμένη – Μαγκλούμπα).  
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι η την φυτίνη και το βάζουμε στην φωτιά να κάψει το λάδι. 
Προθέτουμε τα κουκουνάρια η τα αμύγδαλα η το μείγμα και των δύο, καικαβουρντιστούν και να ροδίσουν (ένα λεπτό περίπου).
Προσθέτουμε στο φαγητό μας  τα καβουρντισμένα κουκουνάρια με το λάδι τους. 
Σερβίρουμε συνοδεία Αραβικής σαλάτας με ταχίνι η χωρίς, δροσερό γιαούρτι και Αραβική πίτα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια