100 γραμμάρια κεφαλοτύρι τριμμένο ή 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
50 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη και λίγη ακόμη για πασπάλισμα
50 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
10 ασπράδια αβγών
αλάτι
20 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
20 γραμμάρια αλεύρι ¼ του λίτρου γάλα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6 κρόκους αβγών
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών με λίγο αλάτι, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Βουτυρώνουμε 8 πυρίμαχα ατομικά σκεύη για σουφλέ και τα πασπαλίζουμς με τριμμένη κεφαλογραβιέρα, περιστρέφοντάς τα έτσι ώστε να καλυφθεί όλο το εσωτερικό τους.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας κυκλικά με σύρμα.
Σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ωσότου βράσει το μίγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα για να μην ψηθούν, αλατοπιπερώνουμε.
Αφού κρυώσει λίγο η μπεσαμέλ, προσθέτουμε το 1/3 από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε για να ομογενοποιήσουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα, εναλλάξ με τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε ελαφρά με σπάτουλα.
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το μίγμα στα 8 σκεύη και τα γεμίζουμε μέχρι πάνω, αφήνοντας μόνο 5 χιλιοστά από το χείλος.
Ισιώνουμε την επιφάνεια και με την άκρη ενός μαχαιριού, ξεκολλάμε το μίγμα από τις άκρες, για να το βοηθήσουμε να φουσκώσει στο ψήσιμο.
Τοποθετούμε τα σκεύη σε βαθύ ταψί και προσθέτουμε τόση ποσότητα βραστού νερού, όσο να φτάσει μέχρι τη μέση περίπου. Ψήνουμε τα σουφλέ για 6-8 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.
0 Σχόλια