.
Αϊβαλιώτικο είναι αυτό το μελωμένο αρνάκι που ετοιμάζουν τις Κυριακές την εποχή που βγαίνουν τα κυδώνια, αλλά και τις γιορτινές μέρες.30' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Μερίδες: 4
1 κιλό αρνάκι γάλακτος, μπούτι ή σπάλα, με το κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 ντομάτες φρέσκες, πολύ ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 1 ποτήρι ζεστό νερό
2 κυδώνια
200 γρ. δαμάσκηνα ξερά, απύρηνα, ολόκληρα
200 γρ. βερίκοκα ξερά, απύρηνα, ολόκληρα
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας πετιμέζι
40 ml μπράντι
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
ο χυμός από 1 λεμόνι
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το αρνάκι αϊβαλιώτικο ξεκινάμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε σε μπολ με χλιαρό νερό και με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αρνάκι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό με τον πελτέ.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.
Σε ένα άλλο τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κυδώνια σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Τα σβήνουμε με το κονιάκ, τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τα κυδώνια στην κατσαρόλα με το κρέας και τα μαγειρεύουμε μαζί για ακόμα 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα φρούτα, το μέλι, το πετιμέζι και την κανέλα και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι, αλλά με σβηστή φωτιά, για άλλα 5 λεπτά.
0 Σχόλια