Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Δευτέρα του Μαρτίου, 56 χώρες από όλο τον κόσμο διοργανώνουν εορτασμούς για τον εορτασμό της Ημέρας της Κοινοπολιτείας. Ενώ αυτή η ημέρα αρχικά αναφερόταν ως «Ημέρα Αυτοκρατορίας» και γιορταζόταν στα γενέθλια της Βασίλισσας Βικτώριας στις 24 Μαΐου από το 1904, η Ημέρα της Κοινοπολιτείας καθιερώθηκε ως τέτοια μέχρι το 1977, όταν ένα από τα κράτη μέλη της πρότεινε αυτήν την ημερομηνία για όλα τα κράτη μέλη. της οργάνωσης για να γιορτάσει ταυτόχρονα αυτή την περίσταση, με επικεφαλής τον επικεφαλής της Κοινοπολιτείας των Εθνών, τον σημερινό Βρετανό ηγεμόνα.
Τι είναι η Κοινοπολιτεία;
Επίσημα αποκαλούμενη Κοινοπολιτεία των Εθνών, αυτή η οργάνωση είναι κυρίως μια πολιτική ένωση που αποτελείται από 56 κράτη μέλη σε όλο τον κόσμο που συνδέονται μεταξύ τους από την ιστορία τους με την πρώην Βρετανική Αυτοκρατορία. Ο σημερινός αρχηγός της Κοινοπολιτείας είναι ο κυρίαρχος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ένας Βρετανός βασιλιάς ή βασίλισσα δεν γίνεται αυτόματα επικεφαλής - αυτή η θέση επιλέγεται από τα κράτη μέλη. Τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού βρίσκονται στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ ο Βρετανός μονάρχης είναι ο ηγεμόνας 15 από τα κράτη μέλη του (γνωστά και ως βασίλεια της Κοινοπολιτείας), 36 χώρες είναι δημοκρατίες και οι υπόλοιπες πέντε κυβερνώνται από διαφορετικούς μονάρχες.
Σήμερα, οποιαδήποτε χώρα μπορεί να ενταχθεί στην Κοινοπολιτεία, καθώς λειτουργεί σε εθελοντική βάση και κανένα από τα κράτη μέλη της δεν υπόκειται ή εξαρτάται από κάποιο άλλο. Αυτά τα έθνη συνδέονται μεταξύ τους με τους κοινούς στόχους και τα ιδανικά τους για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βιωσιμότητα, τη δημοκρατία και την ευημερία, μεταξύ άλλων, και με τον Χάρτη της Κοινοπολιτείας (υπογράφηκε το 2012).
Ποια είναι η προέλευση της Κοινοπολιτείας;
Το 1926, οι ηγέτες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που συγκεντρώθηκαν στην Αυτοκρατορική Διάσκεψη υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Μπάλφουρ, η οποία έδινε ισότιμο καθεστώς στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κυριότητες του, αλλά τους θεωρούσε ακόμα ως συμμάχους του βρετανικού στέμματος. Η πίστη που προέκυψε αναφέρθηκε ως Βρετανική Κοινοπολιτεία των Εθνών. Αργότερα, το Καταστατικό του Westminster εγκρίθηκε το 1931, το οποίο επισημοποίησε τη σχέση και δημιούργησε τη βάση για τη σχέση μεταξύ των βασιλείων της Κοινοπολιτείας και του Στέμματος, περιορίζοντας τη βρετανική επιρροή στα πρώην εδάφη του και αυξάνοντας την κυριαρχία και τα δικαιώματα των εθνών. Το Καταστατικό επηρέασε αρχικά το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά, το ιρλανδικό ελεύθερο κράτος, τη Νέα Γη (τώρα μια καναδική επαρχία), τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική.
Η τελική αλλαγή στη σύνδεση εισήχθη με τη δημοσίευση της Διακήρυξης του Λονδίνου τον Απρίλιο του 1949. Η Διακήρυξη εκδόθηκε από τη Διάσκεψη των Πρωθυπουργών της Κοινοπολιτείας, αλλά αφορούσε μόνο την Ινδία—η οποία ήταν μία από τις τελευταίες αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που απέκτησαν ανεξαρτησία από το στέμμα. Η Διακήρυξη επιβεβαίωσε το καθεστώς της Ινδίας ως ανεξάρτητης δημοκρατίας ενώ εξακολουθεί να παραμένει μέρος της Κοινοπολιτείας. Η Διακήρυξη έχει σηματοδοτηθεί ως η αρχή της σύγχρονης Κοινοπολιτείας, αφού έκτοτε δεν έχουν γίνει περαιτέρω αλλαγές.
0 Σχόλια