Σου έχει τύχει να περάσεις κάποιες μέρες με τις φίλες σου και μετά να σας έρθει περίοδος περίπου την ίδια στιγμή; Σίγουρα θα έχετε πει κι εσείς μεταξύ σας ότι όταν περνάνε χρόνο μαζί οι γυναίκες η περίοδός τους συγχρονίζεται ...
Όλες μας έχουμε ακούσει κι έχουμε ίσως αναπαράγει αυτή τη θεωρία. Ξέρει όμως καμιά μας πραγματικά σε τι βασίζεται αυτό;
Σύμφωνα με το Healthline, οι επιστήμονες άρχισαν για πρώτη φορά να ερευνούν τον συγχρονισμό της περιόδου με μια μελέτη του 1971 που δημοσιεύτηκε από το Χάρβαρντ. Η ερευνήτρια Martha McClintock παρακολούθησε 135 φοιτήτριες που ζούσαν στον ίδιο κοιτώνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φάσεις της περιόδου τους ακολουθούσαν το ίδιο πρόγραμμα με την πάροδο του χρόνου.
Από αυτή την οπτική, η Healthline αναφέρει ότι ο συγχρονισμός της περιόδου αναφέρεται ως "το φαινόμενο McClintock". Ωστόσο, η πηγή γράφει επίσης ότι η μελέτη δεν έλαβε υπόψη διάφορους βασικούς παράγοντες.
Από αυτήν την προκαταρκτική μελέτη, ελάχιστα στοιχεία έχουν υποστηρίξει την εγκυρότητά της και πολλές μελέτες έχουν αντικρούσει τα συμπεράσματά της.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες σήμερα, το «φαινόμενο McClintock» δεν έχει πλέον επιστημονική βιωσιμότητα. Σε μια παρόμοια μελέτη του Human Nature, οι ερευνητές παρατήρησαν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους 186 γυναικών που ζούσαν μαζί σε έναν κοιτώνα για έναν ολόκληρο χρόνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φάσεις της περιόδου τους δεν συγχρονίστηκαν. Οι 2οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πείραμα του McClintock αντιστοιχούσε στη στατιστική πιθανότητα της τύχης, καθιστώντας το αποτέλεσμα μια τυχαία σύμπτωση.
Μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία εφαρμογής παρακολούθησης έμμηνου ρύσεως Clue σε συνεργασία με την Οξφόρδη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πιο πιθανό οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι των γυναικών να διαφοροποιούνται μεταξύ τους μετά από μεγάλες διάρκειες παρά να ευθυγραμμίζονται.
Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Human Reproduction εξήγησε ότι δύο γυναίκες διαφέρουν ως προς την ημερομηνία έναρξης της εμμήνου ρύσεώς τους κατά επτά ημέρες κατά μέσο όρο. Επειδή η μέση περίοδος αιμορραγίας διαρκεί 5-7 ημέρες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η περίοδός να συμπέσει με τους ανθρώπους γύρω. Η περίοδός μπορεί να έρθει νωρίς ή αργά για διάφορους λόγους που σχετίζονται με τη διατροφή, την άσκηση, τα επίπεδα άγχους, την ασθένεια και τη χρήση αντισυλληπτικών
0 Σχόλια