Ο Τζον Τραβόλτα άνοιξε την πόρτα της εκκλησίας στην κόρη του βασιλιά του Rock 'n' Roll, αλλά εκείνη ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα μεγάλα τραύματα της ζωής της.
Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, η κόρη του «βασιλιά ΄Ελβις», ήταν αυτή που βρήκε το πτώμα του πατέρα της σε ηλικία μόλις εννέα ετών και αυτό ήταν το μεγαλύτερο τραύμα της ζωής της. Πέρασε τα επόμενα 35 χρόνια της προσπαθώντας να «θεραπευθεί» μέσω της Σαϊεντολογίας, σύμφωνα με την πρώην προσωπική της σύμβουλο, Κάρεν Ντε Λα Καριέρ.
Η Λίζα Μαρί πέθανε στα 54 χρόνια της από καρδιακή ανακοπή πριν από λίγες μέρες, μετά από δεκαετίας χρήσης και κατάχρησης ναρκωτικών.
Από μικρό παιδί με το ζόρι στη Σαϊεντολογία
Η Karen De La Carriere, η οποία ήταν γνωστή ως «Βασίλισσα της Σαϊεντολογίας», ήταν υψηλόβαθμο μέλος της εκκλησίας αυτής για 35 χρόνια.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η Πρισίλα Πρίσλεϊ χρησιμοποίησε την εκκλησία της Σαϊεντολογίας για να βοηθήσει στον έλεγχο των προβλημάτων συμπεριφοράς της κόρης της. Το αποτέλεσμα όμως ήταν, ότι από τα 11 χρόνια της που η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ αναγκάσθηκε από την μητέρα της να ενταχθεί στην Σαϊεντολογία, δημιουργήθηκε μεταξύ τους μια απόλυτα εχθρική σχέση, μια μάχη ανάμεσα στις δύο μέχρι θανάτου, που κράτησε μέχρι το τέλος της ζωής της Λίζα Μαρί.
Η Ντε λα Καριέρ, που ήταν παντρεμένη με τον πρόεδρο της Σαϊεντολογίας Χέμπερ Γιεντς από το 1978 ως το 1989, παράτησε την εκκλησία το 2010. Είχε γίνει η προσωπική σύμβουλος της Λίζα Μαρί, η οποία είχε τεθεί σε «θεραπεία υπακοής» ως μαθήτρια, κάτι που, όπως η ίδια υποστηρίζει σήμερα, αν ζούσε ο ΄Ελβις δεν θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί.
Η μητέρα της Λίζα Μαρί τηρεί σιγή επ΄αυτών των αποκαλύψεων. Αντιθέτως η Σαϊεντολογία, για της εκπροσώπου της, ενώ δεν σχολιάζει της αποκαλύψεις της πρώην «Βασίλισσας της Σαϊντελογίας», δηλώνει ότι η ηγεσία της εκκλησίας λυπάται για το θάνατο της Λίζα Μαρί και τονίζει ότι: «Η σχέση της εκκλησίας με τη Λίζα Μαρί ήταν σχέση ζεστασιάς και φροντίδας». Βέβαια η Σαϊεντολογία εν τέλει, πήρε ασύλληπτα ποσά χρημάτων από την Πρισίλα στην αρχή, αλλά κυρίως μετά από την Λίζα Μαρί.
Ο φίλος της Πρισίλα, Τζον Τραβόλτα, ήταν αυτός που της έδειξε τον δρόμο για την ένταξη της Λίζα Μαρί στην Σαϊεντολογία.
Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με την Λα Καριέρ η Πρισίλα Πρίσλεϊ ήταν σε κακή κατάσταση, καθώς είχε μόλις βιώσει μια μεγάλη απώλεια. Ήταν σε κακή ψυχική κατάσταση, και, στην αδύναμη στιγμή της μεγάλης απώλειας, ο Τραβόλτα την έπεισε να μπει μέσα η μικρή Λίζα Μαρί: «Η Πρισίλα κυριάρχησε από εκείνη την ώρα πάνω στην Λίζα Μαρί. Μέχρι τότε το κοριτσάκι μεγάλωνε ως μικρή πριγκίπισσα. Ήταν κόρη του βασιλιά του Rock 'n' Roll, ζώντας μέσα στη χλιδή, ήταν η αδυναμία του πατέρα της. Αλλά είχε τη δυστυχία αυτή και η μητέρα της να είναι αντίπαλοι. Ό,τι ήθελε η μητέρα της ,το αντίθετο ήθελε η Λίζα. Η μητέρα της την ανάγκασε να ενταχθεί στην εκκλησία. Η Λίζα Μαρί ήταν ένα κορίτσι, που είναι Σαϊεντολόγος δεύτερης γενιάς, που δεν επέλεξε να πάει στη Σαϊεντολογία, αλλά σύρθηκε σε αυτήν επειδή η μητέρα της ήταν σε αυτήν. Δεν ήθελε να κατηχηθεί ή να παρακολουθήσει μαθήματα».
Από το τραύμα της απώλειας του πατέρα της στο δια βίου τραύμα της εχθρικής μητέρας
Η Ντε Λα Καριέρ συνεχίζει με την εξιστόρηση της βασανισμένης ζωής της Λίζα Μαρί : «Είναι πραγματικά τραγικό που η Λίζα ως εννιάχρονη ανακάλυψε το πτώμα του πατέρα της. Ήταν η πριγκίπισσα του μπαμπά της, την αγαπούσε πραγματικά. Αυτό ήταν ένα τεράστιο τραύμα για εκείνη. Η Λίζα σαν παιδί έκανε ακρότητες, παίρνοντας ακόμη και ναρκωτικά για να ξεχάσει, όπως νόμιζε, την απώλεια του μπαμπά της.
Η Πρισίλα εξοργιζόταν μαζί της διαρκώς, επειδή δεν ήταν παιδί που δεχόταν και υπάκουε σε κανόνες και όρια. Ήταν ελεύθερο πνεύμα – ''Θα κάνω ό,τι θέλω, όποτε θέλω''. Η σχέση τους ήταν απόλυτα εχθρική, η μάχη ανάμεσά τους θανάσιμη, ήταν αντίπαλοι. Και φυσικά υπήρχε ανισορροπία δύναμης και εξουσίας μεταξύ τους. Η Πρισίλλα είχε όλη τη δύναμη, ήταν η μαμά, το παιδί δεν μπορεί να ξεφύγει στα εννιά του. Αυτό που μπορεί να κάνει όμως – και το κάνει- είναι να είναι αγενές, να μη σέβεται, να χρησιμοποιεί ως όπλο του την αντίδραση, την ανυπακοή, την επίθεση και την πρόκληση. Η μητέρα της ανησυχούσε όλο και περισσότερο. Νομίζω ότι η Λίζα άρχισε να πειραματίζεται με τα ναρκωτικά στα 13 ή στα 14 της. Όσο περισσότερο η Λίζα πήγαινε κόντρα, τόσο περισσότερο η Πρισίλα εφήρμοζε τις δικές της μεθόδους επιβολής. Η σχέση τους ήταν σαν να ζεις σε εμπόλεμη ζώνη. Αυτό ωθούσε τη Λίζα να παίρνει περισσότερα ναρκωτικά για να ξεφεύγει από τη δυστυχία και τη μιζέρια της ζωής της.»
Από τότε που ήταν 11χρονη η Λίζα Μαρί, η μητέρα της την άφηνε με τις ώρες στο κέντρο διασημοτήτων της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας, μετά την άφηνε για εβδομάδες και μήνες αργότερα, για «θεραπεία υπακοής», καθώς η συμπεριφορά της νεαρής δεν ήταν η δέουσα. Η Λίζα Μαρί αναγκαζόταν να κάνει την λεγόμενη «εξυγίανση» - η οποία αποτελείται από ώρες σε μια ζεστή σάουνα, να γυμνάζεται με ένταση όλη μέρα και να παίρνει πάρα πολλές βιταμίνες, για να «καθαρίσει», υποτίθεται, το σώμα. Αυτό έγινε για πρώτη φορά όταν ήταν μόλις 12 ετών».
Πολύ αργά για μετάνοια και συγχώρεση
Η Πρισίλα είχε μια βλοσυρή έκφραση, όταν η μεγάλη λιμουζίνα έφθανε στο κέντρο των διασημοτήτων και η Λίζα έπαιρνε εντολή να βγει από το αυτοκίνητο για να παρακολουθήσει την κατήχησή της και να «ισιώσει» τον εαυτό της, συνεχίζει την αφήγησή της η Ντε Λα Καριέρ: «Δεν μπορώ να μιλήσω για το τι γινόταν στις συνεδρίες, θα πρόδιδε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου για τη θέση που είχα για πολλά χρόνια. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όποτε η Λίζα ξέφευγε, η μητέρα της την παρατούσε στο Κέντρο Διασημοτήτων. Οι οδηγίες από την Πρισίλα ήταν, «Βγάλτε τα πέρα μαζί της, απλά κάντε το» και το παιδί έμενε εκεί για ώρες. Η Λίζα δεν είχε άλλη επιλογή. Πιστεύω ότι αυτή ήταν επιβεβλημένη θεραπεία υπακοής. Η Λίζα περνούσε μερικές ώρες την ημέρα μαζί μου για μήνες όταν ήμουν σύμβουλός της. Ένα 11χρονο παιδί δεν πρέπει όμως να εξαναγκάζεται να κατηχηθεί για ό,τιδήποτε από οποιονδήποτε.»
Η Ντε Λα Καριέρ λέει ότι ήταν επιεικής με την Λίζα Μαρί. «Δεν ήμουν κάποια δεσμοφύλακας που να είχα μπαστούνι ή μαστίγιο για να την χτυπώ. Εγώ είδα τη θλίψη στα μάτια της. Είδα, κατάλαβα, πώς γινόταν αυτός ο καταναγκασμός πάνω της. Τώρα το μετανιώνω πραγματικά, έπρεπε απλώς να αρνηθώ και να πω, ''Δεν θα το κάνω αυτό σε ένα 11χρονο κορίτσι, που δεν θέλει τίποτα από όλα αυτά''. ΄Επαιρνε ναρκωτικά και την υποχρέωσαν σε αυτή την «κάθαρση» της Σαϊεντολογίας. Η «κάθαρση» συνοπτικά συνίσταται στο να κάθεσαι σε μια σάουνα για πέντε ώρες την ημέρα, να παίρνεις σιγά σιγά όλο και περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, έως ότου κάποιος φθάνει να παίρνει 5.000 mg νιασίνης καθημερινά (σ.σ. βιταμίνη Β3 με επιτρεπόμενο όριο ημερήσιας λήψης για ενήλικα 35 mg). Η Λίζα έπρεπε να κάνει αυτή τη διαδικασία ξανά και ξανά λόγω των υποτροπών της χρήσης ναρκωτικών... κάνοντας αυτό το πρόγραμμα, η θεωρία της εκκλησίας έλεγε πως, ως δια μαγείας. δεν θα θέλει να παίρνει πια ναρκωτικά. Αν ζούσε ο Έλβις, ποτέ μα ποτέ δεν θα άφηνε την κόρη του να υπομείνει βασανιστήρια εξαγνισμού. Και όλα αυτά που υπέμεινε για 35 χρόνια, η απόλυτη κατήχηση της Σαϊεντολογίας, δεν οδηγεί τελικά πουθενά, δεν έχει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα. Δεν θα το επέτρεπε ποτέ αυτό.»
Και το πιο οδυνηρό, ίσως, στην όλη πικρή αυτή ιστορία, είναι ότι η μητέρα της Λίζα Μαρί, δεν έκανε η ίδια οποιαδήποτε χρήση των υπηρεσιών της Σαϊεντολογίας, ούτε και ο Τραβόλτα, που της πρότεινε να απευθυνθεί εκεί. Σύμφωνα με την Ντε Λα Καριέρ, «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Πρισίλα, όπως και ο Τραβόλτα, έκαναν Σαϊεντολογία. Όταν μια διασημότητα δέχεται υπηρεσίες, η λέξη εξαπλώνεται σαν αστραπή. Αν η Πρισίλα εμφανίστηκε ποτέ στο Κλιργουότερ (σ.σ. πόλη της Φλόριντα που είναι το κέντρο της Σαϊεντολογίας), αυτό διαδίδεται αμέσως. Η Σαϊεντολογία δεν μπορεί να αντισταθεί στο να φροντίσει να δημοσιευθεί αυτό στα περιοδικά της, για να πει στον κόσμο: "Κοίτα ποιος μας υποστηρίζει". Δεν έχουμε δει όμως κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια».
Σύμφωνα με την πρώην «Βασίλισσα της Σαϊεντολογίας», η Σαϊεντολογία ισχυρίζεται ότι «δημιουργεί στους ακολούθους της υψηλό ηθικό πνεύμα -γίνονται πιο συνειδητοποιημένοι, έχουν περισσότερη ηθική, είναι πρακτικά υπεράνθρωποι, πιο υγιείς».
Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ πάντως πέθανε ως τοξικομανής μετά από 35 χρόνια στη Σαϊεντολογία…
0 Σχόλια