Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πηγές ιωδίου σε τροφές

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την υγεία μας. Χρησιμοποιείται από τον θυρεοειδή αδένα για την παραγωγή ορμονών που διασφαλίζουν την καλή λειτουργία των κυττάρων στο σώμα μας. Η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων αυτών των ορμονών έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, την κούραση και τις διακυμάνσεις της διάθεσης. Το ιώδιο είναι επίσης κρίσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για την υγεία των μικρών παιδιών, καθώς είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η συνιστώμενη πρόσληψη ιωδίου από την ηλικία των 14 ετών είναι 150 μικρογραμμάρια (mcg) τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι 220 mcg και αυξάνεται στα 290 mcg κατά το θηλασμό.
Ποια είναι όμως τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να μας προσφέρουν επαρκή ποσότητα από το πολύτιμο ιώδιο;

Γαρίδα, αστακός, κονσέρβες τόνου, μπακαλιάρος
Η γαρίδα περιέχει 35 mcg ιωδίου, που αντιπροσωπεύει το 25% της προτεινόμενης πρόσληψης, ενώ ο πολυτελής αστακός προσφέρει 100 mcg. Εάν θέλετε να επιλέξετε κάτι που μπορείτε εύκολα να βρείτε στο ντουλάπι της κουζίνας σας, ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι η καλύτερη επιλογή σας. Προτιμήστε αυτόν που είναι σε λάδι επειδή περιέχει περισσότερο ιώδιο (17 mcg).  Τα 100 γραμμάρια μπακαλιάρου περιέχουν 117 mcg ιωδίου.

Ψητές πατάτες
Οι φλούδες τους περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και κάλιο. Προτιμήστε τις ψητές αντί για πουρέ για να απολαύσετε πλουσιότερα επίπεδα ιωδίου. Μια πατάτα μεσαίου μεγέθους περιέχει 60 mcg .

Ψητό στήθος γαλοπούλας
Μια μερίδα 85 γρ. από αυτό το πιάτο θα σας προσφέρει 35 mcg ιωδίου.

Φασόλια
Η ευελιξία των φασολιών τα έχει ανακηρύξει σε  βασικό διατροφικό συστατικό για τους vegans και όχι μόνο και, επιπλέον, μας βοηθούν να βάλουμε περισσότερο ιώδιο στη διατροφή μας, ιδιαίτερα οι ποκιλίες lima και navy.
Φύκια και λαχανικά της θάλασσας
Όταν πρόκειται για vegan πηγές ιωδίου, ο ωκεανός προσφέρει τις καλύτερες λύσεις. Φύκια, wakame, nori, είναι όλα απίστευτα πλούσια σε ιώδιο. Επίσης, μια μερίδα kelp παρέχει πολλαπλάσιες ποσότητες του αναγκαίου ημερήσιου ιωδίου.

Νεροκάρδαμο
Είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά φυλλώδη λαχανικά που καταναλώνονται από ανθρώπους. Εκτός από την παροχή πολλών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών για την υγεία, είναι πλούσιο και σε ιώδιο.

Αυγά
Άλλη μια πλούσια διατροφική πηγή  ιωδίου.

Γαλακτοκομικά προϊόντα
Είναι όλα πολύ καλές πηγές ιωδίου. Ξεχωρίζουν το αγελαδινό γάλα και τυριά όπως η μοτσαρέλα και το τσένταρ.

Ιωδιούχο αλάτι
Στις μέρες μας, ιώδιο προστίθεται και στο επιτραπέζιο αλάτι. Ελέγξτε την ετικέτα στην συσκευασίας για να βεβαιωθείτε για το ιωδιούχο περιεχόμενο.

Λαχανικά
Λαχανικά όπως η αγκινάρα, το σπανάκι, η σόγια, τα γογγύλια, οι πατάτες, τα όσπρια, τα μπιζέλια, τα φασόλια, το καλαμπόκι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι περιέχουν ιώδιο που τραβούν από το χώμα. Η ποσότητα του ιωδίου σε αυτά τα λαχανικά εξαρτάται από την περιεκτικότητα του εδάφους σε ιώδιο στη συγκεκριμένη περιοχή. Το μαγείρεμά τους δεν μειώνει την ποσότητα του ιωδίου.

Φρούτα
Φρούτα που περιέχουν ιώδιο είναι η φράουλα, τα cranberries, το σύκο, ο ανανάς, το μήλο, η καρύδα, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, το μάνγκο, οι χουρμάδες, και  τα βερίκοκα.

Μπαχαρικά
Ορισμένα μπαχαρικά όπως η κανέλα και το μαύρο και άσπρο πιπέρι περιλαμβάνουν επίσης ιώδιο.

Φωτεινή Πουρνάρα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια