Λευκός, καφέ ή ροζ θόρυβος, οι ήχοι ευρείας ζώνης μπορούν να γίνουν χρήσιμο εργαλείο για άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας κι όχι μόνο
Όλοι αναγνωρίζουμε τον ήχο μιας τηλεόρασης με «χιόνι» ή αυτόν που βγάζει ένας ανεμιστήρας, όχι μόνο ως ήχους γνώριμων οικιακών συσκευών, αλλά ως αυτό που λέμε «λευκό θόρυβο».
Κι αν ο όρος έχει απασχολήσει από την επιστήμη της φυσικής μέχρι τις συγγραφικές ανησυχίες του Ντον Ντελίλο (αισίως και τις σκηνοθετικές του Νόα Μπάουμπαχ), δεν έχει το μονοπώλιο στους ήχους περιβάλλοντος χώρου μιας και αυτοί «βγαίνουν» και…σε άλλες αποχρώσεις.
Με μία γρήγορη βόλτα στο TikTok, θα διαπιστώσει κανείς πως το hashtag #brownnoise έχει ούτε λίγο ούτε πολύ 86 εκατομμύρια προβολές. Τι είναι, λοιπόν ο καφέ θόρυβος, πού διαφέρει από τον λευκό και πώς έχει γίνει εργαλείο βοήθειας στα χέρια των ατόμων με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ);
Φέρτε στο μυαλό σας τον ήχο της μηχανής ενός αεροπλάνου, ενός κεραυνού ή του πολύ δυνατού αέρα. Αυτός είναι ο καφέ θόρυβος: ένας ήχος ευρείας ζώνης, δηλαδή ένας ήχος που κυμαίνεται στο φάσμα που ακούει το ανθρώπινο αυτί, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιεί χαμηλότερες συχνότητες από αυτές του λευκού θορύβου και άρα παράγει έναν πιο μπάσο ήχο, που στα αυτιά πολλών ακούγεται πιο ευχάριστος.
Ανάμεσα τώρα στους δύο αυτούς θορύβους, βρίσκουμε και τον ροζ θόρυβο, που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό συχνοτήτων, με εξέχουσες τις χαμηλότερες συχνότητες -τέτοιοι ήχοι είναι αυτός της βροχής και το θρόισμα των φύλλων.
Ο λευκός, ο καφέ ή ο ροζ θόρυβος έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως τεχνική ηχητικού καμουφλάζ, μιας και μπορούν να καλύψουν άλλους ενοχλητικούς θορύβους.
Βέβαια για τον Γκόραν Σόντερλαντ, ερευνητή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας, η επίδραση των παραπάνω θορύβων πάει αρκετά πέρα από το απλό ηχητικό καμουφλάζ. Έχει άλλωστε διεξάγει 15 έρευνες για την επίδραση του λευκού θορύβου σε άτομα με αλλά και χωρίς διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
Τα αποτελέσματα των ερευνών του είναι ενθαρρυντικά για το πώς ο λευκός και ο καφέ θόρυβος μπορούν να βοηθήσουν άτομα με την προαναφερθείσα διαταραχή, μιας και φαίνεται πως αυτά τα πάνε καλύτερα σε τεστ μνήμης και γλωσσικά τεστ ακούγοντας σχετικούς ήχους.
Όλα σχετίζονται με την ντοπαμίνη. Οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ συνήθως εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά ντοπαμίνης, όμως, με την ακρόαση ήχων ευρείας ζώνης, ο εγκέφαλος μπαίνει στη διαδικασία να μιμηθεί την επίδραση της ντοπαμίνης.
Ο λευκός ή ο καφέ θόρυβος μπορεί τελικά να «τιθασεύσει» τους νευρώνες κάποιου με ΔΕΠΥ, που πολλές φορές αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα χαοτικά, αλλά και να βοηθήσει στη συγκέντρωση.
Και τα οφέλη των θορύβων δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, ακόμα και όσοι δεν έχουν ΔΕΠΥ μπορούν να βοηθηθούν από τον λευκό και τον καφέ θόρυβο, ενώ, σε άλλη έρευνά του ο Σόντερλαντ κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο λευκός θόρυβος βοηθάει και τα παιδιά με δυσκολίες στο διάβασμα.
Ο Νταν Μπερλό και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Regis, με τη σειρά του, υποστηρίζει πως ο λευκός θόρυβος μπορεί να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα σε όσους το χρειάζονται. Για παράδειγμα, η Ντάνιελ Μπλούμερ που έχει ΔΕΠΥ και δυσκολεύεται οικονομικά να εξασφαλίζει σχετική αγωγή, χρησιμοποιεί καφέ θόρυβο όταν χρειάζεται συγκέντρωση -ομοίως και η Τέιλορ Γκρίφιν, που βάζει σχετικούς ήχους να παίζουν όταν οδηγεί ή μαγειρεύει.
Όσο για το πού θα βρείτε λευκό, καφέ ή ροζ θόρυβο, το YouTube και το Spotify είναι επανδρωμένα με ουκ ολίγες λίστες που έχουν αυτό που ζητάτε, ενώ υπάρχουν και αντίστοιχα apps. Μένει μόνο να βρείτε το χρώμα θορύβου που σας ταιριάζει.
Washington Post.
0 Σχόλια