Το croque madame είναι ουσιαστικά παραλλαγή του croque monsieur, με την προσθήκη ενός αυγού επάνω στο ψημένο τοστ και αποτελούν και οι 2, κλασσικές γαλλικές συνταγές που σερβίρονται ως πρωινό στα γαλλικά bistro.
Η παραδοσιακή συνταγή περιέχει το φημισμένο ελβετικό τυρί Gruyère ή Emmental, αλλά μπορούμε να κάνουμε μια παραλλαγή με τη γραβιέρα Νάξου, την μόνη γραβιέρα στην Ελλάδα που παράγεται από αγελαδινό γάλα.
Υλικά:
Για τη μπεσαμέλ:
1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
1 κ.σ. αλεύρι
2/3 φλ. φρέσκο γάλα
λίγο αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Για τα τοστ:
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
4 φέτες ψωμί του τοστ
4 φέτες ζαμπόν
4 φέτες γραβιέρα Νάξου
2 αυγά ποσέ
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά, για να ετοιμάσουμε τη μπεσαμέλ λιώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία το βούτυρο και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά το γάλα, χτυπώντας συνεχώς για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να δέσει το μείγμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το μοσκοκάρυδο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια, για να φτιάξουμε τα τοστ, παίρνουμε τις φέτες του τοστ τις αλείφουμε στην εξωτερική πλευρά με το βούτυρο και στην εσωτερική προσθέτουμε τη μπεσαμέλ που μόλις φτιάξαμε, προσέχοντας να κρατήσουμε λίγη για το σερβίρισμα.
Βάζουμε στις 2 φέτες του τοστ ζαμπόν, τυρί, λίγη μπεσαμέλ, ξανά ζαμπόν και τυρί, τις κλείνουμε με τις άλλες 2 φέτες και τις ψήνουμε στην τοστιέρα ή σε ένα τηγάνι για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 μεριές.
Αφαιρούμε τα τοστ σε πιάτο και βάζουμε επάνω ακόμα λίγη από τη μπεσαμέλ.
Για να ολοκληρωθεί το croque madame, το μυστικό είναι στο αυγό.
Το αυγό που προστίθεται στην κορυφή του πιάτου συνήθως είναι ποσέ και πρέπει ο κρόκος του να διατηρηθεί μελάτος, ώστε να ενοποιηθεί στη συνέχεια με το υπόλοιπο τοστ.
Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε το αυγό και τηγανητό.
Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το brunch μας είναι έτοιμο! Καλή απόλαυση!
0 Σχόλια