Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συνταγές με παστινάκι

Το παστινάκι (ή αλλιώς «η παστινάκη») μοιάζει με λευκό καρότο και είναι αρκετά διαδεδομένο σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία (π.χ. συνταγές όπως «Sunday roast with root vegetables»). Όταν καταναλώνεται ωμό θυμίζει σε γεύση και υφή, κάτι ανάμεσα σε καρότο και κολοκυθάκι, ενώ μαγειρεμένο θυμίζει περισσότερο κάτι μεταξύ καρότου και πατάτας, με μια πιο πικάντικη επίγευση. Η ιδανική εποχή του είναι τώρα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στο ξεκίνημα της άνοιξης.
Το παστινάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C (ειδικά αν καταναλώνεται ωμό ή ελαφρά μαγειρεμένο) και στη βιταμίνη Κ. Ένα φλιτζάνι παστινάκι προσφέρει περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών μας και στις δύο βιταμίνες! Μεταξύ άλλων, η βιταμίνη C σχετίζεται με την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και η βιταμίνη Κ με τη σωστή πήξη του αίματος και την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Μόνο ένα φλιτζάνι παστινάκι προσφέρει 7 γραμμάρια φυτικές ίνες, δηλαδή επίσης σχεδόν το ένα τέταρτο των αναγκών μας! Επίσης, περιέχει φυλλικό οξύ και πολλά ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Επίσης, όπως όλα τα λαχανικά, δεν περιέχει χοληστερίνη.
Ψητό παστινάκι σαν πατάτες
750 γρ. παστινάκι ή καρότα, ξεφλουδισμένα, κομμένα σε λωρίδες περίπου 5- 6 cm
1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο, συν 5 κλαδάκια δεντρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γ. (ή περισσότερο) αλεσμένο κύμινο
Instructions
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
Ανακατεύουμε το παστινάκι και το καρότο, το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, το σκόρδο και το λάδι σε ένα μεγάλο μπολ.
Ανακατεύουμε με αλάτι και πιπέρι.
Σε ταψί απλώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί.
Απλώνουμε τα παστινάκι και τα καρότα σε ένα μόνο στρώμα. Σκορπάμε τα κλαδάκια δεντρολίβανου.
Ψήνουμε για 10 λεπτά. Γυρίζουμε τα παστινάκι για να ψηθούν από όλες τις μεριές και ψήνουμε άλλα 10΄ περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
Πασπαλίζουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο.
Διορθώνουμε στο αλάτι, στο πιπέρι και περισσότερο κύμινο αν θέλουμε.
Πουρές με ψητό παστινάκι
800 γρ. παστινάκι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι 
Ξεφλουδίζουμε τα παστινάκι, κόβουμε τις κορυφές και τα κόβουμε στη μέση.
Καθώς τα κόβουμε στη μέση φαίνεται ο πυρήνας τους. Συχνά αυτός ο πυρήνας είναι σκληρός και ξυλώδης, ειδικά στο χοντρό άκρο του. Καλύτερα να αφαιρούμε τον σκληρό πυρήνα.
Τα κόβουμε σε κομμάτια κατά μήκος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Σε ταψί που αλείψαμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο απλώνουμε τα παστινάκι σε ένα στρώμα.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20 έως 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, γυρίζοντας τα στα μισά
του μαγειρέματος.
Τα αφαιρούμε από τον φούρνο.
Αφού κρυώσουν ελαφρά τα τοποθετούμε σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων.
Προσθέτουμε 1 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές.
Προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και διορθώνουμε στο αλάτι και το πιπέρι.
Σούπα με παστινάκι (parsnip) 
1 πράσο
1 κρεμμύδι, λευκό
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. βούτυρο
800 γρ. παστινάκι
1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι
Για τη σύνθεση
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
50 γρ. βούτυρο
2-3 κ.σ. μέλι
Για το σερβίρισμα
ψωμί
θυμάρι
μέλι
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο.
Κόβουμε το πράσο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε να αφυδατωθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Ξεφλουδίζουμε το παστινάκι και κόβουμε τις άκρες σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε το χοντρό κομμάτι σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα λαχανικά και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τον ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι. Προσθέτουμε το θυμάρι είτε κατευθείαν στην κατσαρόλα είτε μέσα σε τουλπάνι. 
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά.
Αφαιρούμε το θυμάρι και βάζουμε την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε ξανά για να λιώσει. Βάζουμε το μέλι και χτυπάμε. Αν η σούπα πήξει πολύ αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό μέχρι να έχουμε την επιθυμητή σύσταση.
Σερβίρουμε με ψωμί, θυμάρι και μέλι.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια