• 200 γραμ. μαγιονέζα
• 1 - 2 κουτ. σούπας κέτσαπ (δοκιμάζοντας)
• 150 γραμ. ζαμπόν ή πάριζα ή φιλέτο γαλοπούλας
• 2 μέτριες πατάτες
• 2 μέτρια καρότα
• 3 μικρά αγγουράκια τουρσί σε λεπτές ροδέλες (προαιρετικά)
• 100 γραμ. αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο) (προαιρετικά)
• λίγη κάππαρη (προαιρετικά)
• αλάτι
• ελιές ξυδάτες για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται εύκολα, αλλά να είναι και τραγανά.
Τ' αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα κόβουμε σε κυβάκια, σε μέγεθος ζαριού.
Έπειτα βράζουμε τον αρακά σε καυτό νερό για 5' - 6', τον στραγγίζουμε και τον αφήνουμε σ' ένα πιάτο να στεγνώσει.
Όταν κρυώσουν τα λαχανικά κόβουμε το ζαμπόν ή όποιο άλλο αλλαντικό θέλουμε, πρώτα στη μέση, κατά μήκος και μετά σε λεπτές φετούλες.
Στη συνέχεια ρίχνουμε σ' ένα μεγάλο μπωλ τις κομμένες πατάτες, τα καρότα, τον αρακά, το αγγουράκι τουρσί, την κάπαρη και ανακατεύουμε.
Ακολούθως ρίχνουμε λίγο παραπάνω από τη μισή μαγιονέζα, ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά (χωρίς να λιώσουν) και τελειώνουμε το ανακάτεμα, αφού ρίξουμε ακόμα δύο τρεις κουταλιές από τη μαγιονέζα. Δοκιμάζουμε για αλάτι, κι αν χρειαστεί προσθέτουμε.
Η σαλάτα πρέπει να δέσει με τη μαγιονέζα, όχι όμως να γίνει ρευστή, οπότε ανάλογα αφαιρούμε ή προσθέτουμε λίγη ακόμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με τη σαλάτα και τη φυλάμε στο ψυγείο. Όταν πρόκειται να την σερβίρουμε την ανακατεύουμε, τη μεταφέρουμε σε ένα ωραίο σκεύος και τη στολίζουμε, αν θέλουμε, με φέτες από το ζαμπόν ή και ελιές.
Συνοδεύει ωραιότατα κρέας και πουλερικά, ενώ τρώγεται και σκέτη πάνω σε ψημένο ψωμί ή σε κρακεράκια. Επίσης ταιριάζει πάρα πολύ σε ζεστά ή κρύα σάντουιτς, ειδικά όταν είναι με μπιφτέκι.
0 Σχόλια