2 ψωμιά
Υλικά
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλακι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα (225γρ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 μεγάλα αυγά
450 γρ. πουρές κολοκύθας
1/2 κούπα καρύδια ή καρύδια Πέκαν, κομμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πουρές κολοκύθας
Zεσταίνουμε το φούρνο στους 180ºC και βουτυρώνουμε 2 τετράγωνα ταψιά για ψωμί.
Σ΄ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Κτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά για 2 λεπτά ή μέχρι να γίνει αφράτο.
Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε καλά.
Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τα ξερά υλικά σε 3 δόσεις ανακατεύοντας απαλά με το κουτάλι.
Αδειάζουμε το μείγμα στα ταψιά και ψήνουμε για 1 περίπου ώρα.
Πουρές κολοκύθας
Υλικά
1 κίτρινη κολοκύθα
Εκτέλεση
Κόβουμε στην επάνω και στην κάτω μεριά της κολοκύθας από 1 στρόγγυλο καπάκι και κατόπιν την κόβουμε στα δύο από πάνω μέχρι κάτω.
Καθαρίζουμε τα σπόρια μ’ ένα κουτάλι της σούπας. Στρώνουμε σ’ένα ταψί του φούρνου λαδόκολλα και τοποθετούμε με την ψίχα της προς τα κάτω.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μπαίνει εύκολα στη φλούδα της κολοκύθας ένα πηρούνι.
Βγάζουμε την κολοκύθα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και αδειάζουμε την ψίχα της στο μπλέντερ. Την κτυπάμε, μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
Αν δε χρησιμοποιήσουμε αμέσως τον πουρέ κολοκύθας, μπορούμε να το μοιράσουμε σε σακκούλες τροφίμων και να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη.
Σημειώσεις
Χρειαζόμαστε 1 κιλό κολοκύθα με τη φλούδα για να έχουμε μετά το ψήσιμο της στο φούρνο 450 γρ. πουρέ.
0 Σχόλια