Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ρίτα Σακελλαρίου 1934-1999 βασίλισσα του λαϊκού τραγουδιού

Ρίτα Σακελλαρίου

Η Ρίτα Σακελλαρίου (22 Νοεμβρίου 1934 - 6 Αυγούστου 1999) ήταν Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια. Θεωρείται η "βασίλισσα" του λαϊκού τραγουδιού και αναγνωρίζεται ως μία απ' τις "μεγάλες" κυρίες του ελληνικού τραγουδιού εν γένει.

Βιογραφία
Η Μαργαρίτα Σακελλαρίου γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1934 στη Σητεία της Κρήτης. Η μητέρα της ήταν Κρητικιά, ο πατέρας της είχε καταγωγή από την Κάλυμνο και ήταν τσαγκάρης στο επάγγελμα. Σύντομα θα αφήσουν την Κρήτη και θα εγκατασταθούν στα Ταμπούρια του Πειραιά ψάχνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ο πατέρας της θα επιστρέψει στην Κρήτη, εκεί όπου το 1947 στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου θα σκοτωθεί από παρακρατικούς.
Ρίτα Σακελλαρίου
Έτσι παντρεύεται στα 14 της, γίνεται δυο φορές μητέρα και χωρίζει. Δουλεύει μαζί με τη μητέρα της στα Λιπάσματα, αργότερα μόνη της στου Παπαστράτου ενώ μια περίοδο δούλεψε μέχρι και στη Χωματερή. Φυσικά, φίλοι και γνωστοί έχουν από νωρίς καταλάβει ότι διαθέτει μια αξιόλογη φωνή. Το 1959, κάποιοι οργανοπαίχτες μιας καντάδας, της πρότειναν να τραγουδήσει σε μια ταβέρνα στο Πέραμα. Τελικά θα ξεκινήσει εμφανίσεις σε μικρά μαγαζιά και σε ένα από αυτά, στο «Μύλο» στο Πέραμα, την ανακαλύπτει ο τυφλός μαέστρος, Στέλιος Χρυσίνης. Θα της δώσει και ένα τραγούδι το «Μείνε, μείνε» που θα κάνει επιτυχία.
Πολύ αργότερα, στα 35 της, θα κάνει ένα δεύτερο γάμο με τον παλαιστή Στέφανο Σιδηρόπουλο με τον οποίο απέκτησε αλλά 3 παιδιά. Με το Στέφανο Σιδηρόπουλο αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μαγαζί στη νυχτερινή Αθήνα το περίφημο «Κουίν Αν», στην Εθνική οδό. 
Το μαγαζί αυτό στα επτά χρόνια λειτουργίας του - όσο περίπου άντεξε και ο δεύτερος γάμος της - το επισκέφτηκαν πολλοί διάσημοι ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι γνωστή η συμπάθεια που είχε ο ένας για τον άλλο με κέντρο του ενδιαφέροντος αυτού το τραγούδι «Αυτός ο άνθρωπος» που κυκλοφόρησε το 1979 και συνηθίζεται να λέγεται ότι το τραγούδι αυτό έκανε τον Ανδρέα Παπανδρέου να χορέψει. Ο δεύτερος σύζυγος της πέθανε λίγα χρόνια μετά το χωρισμό. 
Το 1998 εμφανίζεται στη σειρά του MEGA, «Δύο ξένοι». Στις 28 Αυγούστου την ίδια χρονιά, όταν επέστρεψε από ολιγοήμερες διακοπές στην Επίδαυρο, εισήχθη σε νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας και μετέβη στην Αμερική για χημειοθεραπείες. Το καλοκαίρι του 1999 εμφανίστηκε για τελευταία φορά μπροστά σε κοινό, σε μια σειρά συναυλιών στην Αυστραλία μαζί με τον Γιάννη Ντουνιά και τον Θανάση Κομνηνό. Η κατάσταση της όμως επιδεινώθηκε και όταν επανήρθε στην Ελλάδα, εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία». Έφυγε από τη ζωή στις 6 Αυγούστου του 1999. 
Ρίτα Σακελλαρίου
Πρώτες συνεργασίες
Ήδη από το ξεκίνημα στα κέντρα διασκέδασης και στη δισκογραφία, στις αρχές του ’60, η Ρίτα Σακελλαρίου ξεχώρισε για το μπρίο και την στιβαρή λαϊκή χαρακτηριστική ερμηνεία της. Τα πρώτα της τραγούδια θα τα γράψει ο Στέλιος Χρυσίνης. Το 1962 της δίνεται η ευκαιρία να κάνει μια επιτυχία στη Music Box με το τραγούδι «Στην Αγορά Του Πειραιά» μια σύνθεση του Παναγιώτη Χρυσίνη - αδελφού του Στέλιου Χρυσίνη - και με τον Αντώνη Κατινάρη στο μπουζούκι. Ο Στέλιος Χρυσίνης θα της κλείσει δουλειά στο «Φαληρικόν» στις Τζιτζιφιές εκεί όπου θα συνεργαστεί με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου για αρκετά χρόνια κάνοντας κυρίως δεύτερες φωνές. Ωστόσο, το 1964, θα τραγουδήσει μια παλαιότερη δημιουργία του Γιάννη Παπαϊωάννου με πρώτη ερμηνεύτρια τη Σωτηρία Μπέλλου το 1950. 
Ρίτα Σακελλαρίου
Πρόκειται για το «Ένας σατράπης θηλυκός» στο οποίο έπαιξε μπουζούκι ο Στέλιος Ζαφειρίου. Ακολούθησαν κι άλλες ηχογραφήσεις κυρίως με τους συνθέτες Στέλιο Χρυσίνη και Γιάννη Παπαϊωάννου, αλλά και με τους Ευάγγελο Σούκα, Γιάννη Πολυκανδριώτη, Στράτο Βαλλιάνο κ.ά. που την έκαναν γνωστή στο πλατύ κοινό. Τελικά θα γίνει πρώτο όνομα με το τραγούδι «Ιστορία μου, αμαρτία μου» που τραγουδούσε στην «Τριάνα του Χειλά».
Κινηματογράφος
Εμφανίστηκε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες δίπλα στον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Βασίλη Τσιτσάνη και πολλές φορές πλάι στον Γιώργο Μανισαλή. 
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τραγουδάει δύο τραγούδια του Κώστα Καπνίση, «Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο» και «Φέρτε μου μπουζούκια» σε στίχους Κώστα Πρετεντέρη και Γιάννη Ιωαννίδη αντίστοιχα. Το πρώτο ακούστηκε στην ομώνυμη ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη και το δεύτερο στην ταινία του Κώστα Στράντζαλη, «Αγνή και Ατιμασμένη».
Και οι δυο ταινίες προβλήθηκαν το 1962. Το 1964 στην ταινία του Φίλιππα Φυλακτού «Η Μοδιστρούλα» θα ερμηνεύσει πλάι στον Γιάννη Παπαϊωάννου το «Άνοιξε-άνοιξε» σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Το 1964 ντουμπλάρισε τη Μάρθα Βούρτση στην ταινία του Χρήστου Κυριακόπουλου «Είναι μεγάλος ο καημός» στα τραγούδια «Μέρα μου γιατί νύχτωσες» και «Ένα βράδυ πέρασε». 
Ρίτα Σακελλαρίου
Το πρώτο ήταν σε μουσική του Ιωάννη Σαρίδη και στίχους του Γιάννη Φερμάνογλου και το δεύτερο σε μουσική του Στέλιου Χρυσίνη και στίχους του Σπύρου Κεφαλόπουλου. Στην ταινία «Ο σπαραγμός», 1965, θα τραγουδήσει το «Αυγή συννεφιασμένη» των Νάκη Πετρίδη και Ηρακλή Παπασιδέρη. Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι η Ρίτα  Σακελλαρίου δάνεισε τη φωνή της στη Μάρθα Καραγιάννη στο τραγούδι «Άπονε», για τις ανάγκες της ταινίας του Γιάννη Δαλιανίδη, «Το Ανθρωπάκι», 1969. Μεγάλη επιτυχία έγινε το «Κάθε ηλιοβασίλεμα» που ακούστηκε στην ταινία του Απόστολου Τεγόπουλου «Εσένα μόνο αγαπώ», 1970. Στην ταινία, του ίδιου σκηνοθέτη, «Οι άνδρες ξέρουν να αγαπούν», 1971, θα τραγουδήσει πλάι στον Γιώργο Μανισαλή το τραγούδι «Η ζημιά». Το «Ιστορία μου αμαρτία μου» συμπεριλήφθηκε στο σάουντρακ της θρυλικής ταινίας τρόμου «Ο Εξορκιστής», 1973 του Γουίλιαμ Φρίντκιν (μαζί με ένα ακόμα ελληνικό τραγούδι, το «Παραμυθάκι μου» των Μάνου Λοΐζου-Λευτέρη Παπαδόπουλου με τη φωνή του Γιάννη Καλατζή).
Γιώργος Μανισαλής-Κώστας Ψυχογιός
Η συνεργασία με τον συνθέτη και οργανοπαίκτη (μπουζούκι) Γιώργο Μανισαλή ή Κοριό ξεκινάει το 1966 όταν η Ρίτα Σακελλαρίου αλλάζει εταιρεία και συνεργάζεται επισήμως με τον Γιώργο Μανισαλή στην Polydor. Το αποκορύφωμα της συνεργασίας αυτής έρχεται στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν ο Γιώργος Μανισαλής μαζί με το στιχουργό Κώστα Ψυχογιό γράφουν τα θρυλικά «Ιστορία μου, αμαρτία μου» και «Αν κάνω άτακτη ζωή». Η Ρίτα Σακελλαρίου έκανε 5 προσωπικούς δίσκους με τον Γιώργο Μανισαλή («Κάθε ηλιοβασίλεμα», «Η Ρίτα Σακελλαρίου τραγουδάει Γιώργο Μανισαλή», «Ιστορία μου», «Σε τραγούδια Γ. Μανισαλή», «Μποέμικα...και άλλα»). Στα περισσότερα τραγούδια σ' αυτούς τους δίσκους τους στίχους έγραψε ο Κώστας Ψυχογιός. Σε κάποια άλλα – λιγότερα – τραγούδια τους στίχους έχουν γράψει οι: Αθανάσιος Παπουτσής, Φώτης Ζησούλης και Αντιόπη Μπατσαλιά. Πολλά από αυτά τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν και στις 45 στροφές. Η Ρίτα Σακελλαρίου εμφανίστηκε σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες πλάι στον συνθέτη Γιώργο Μανισαλή:
«Η σφραγίδα του Θεού», Απόστολος Τεγόπουλος, 1969 («Μικρό χελιδονάκι»)
«Γύρω μας γκρεμίστηκαν όλα», Παναγιώτης Κωνσταντίνου, 1970 («Παράνομή μου αγάπη»)
«Ζητούνται γαμπροί με προίκα», Απόστολος Τεγόπουλος, 1970 («Ας εύρισκα έναν άνθρωπο»)
«Το παιδί της μαμάς», Ορέστης Λάσκος, 1970 («Της γειτόνισσας η κότα»)
«Οι άντρες ξέρουν ν’ αγαπούν», Απόστολος Τεγόπουλος, 1971 («Η ζημιά», «Κάνε ό,τι σου αρέσει»)
«Εσένα μόνο αγαπώ», Απόστολος Τεγόπουλος, 1971 («Κάθε ηλιοβασίλεμα»)
Άλλα επιτυχημένα τραγούδια τους ήταν «Όλα τα καταλαβαίνω», «Ο τύπος της βραδιάς», «Μια γυναίκα πέρασε», «Ξύπνια ντερμπεντέρισσα», «Δεν μπορείς, δεν μπορείς», «Ο φιγουρατζής», «Τελευταία ώρα». Μάλιστα, τα επόμενα χρόνια πολλές από αυτές τις επιτυχίες τους συμπεριλαμβάνονται επανειλημμένα σε συλλογές τραγουδιών (compilations) της Σακελλαρίου.
Ρίτα Σακελλαρίου
Τάκης Μουσαφίρης και άλλοι συνεργάτες
Από το 1977 ξεκινά η συνεργασία της με τον Τάκη Μουσαφίρη που κλιμακώνεται μέχρι και τις αρχές του ’80 με τραγούδια όπως: «Ο καλύτερος άνθρωπος», «Ένα τραγούδι πες μου ακόμα», «Μια ζωή πληρώνω» και άλλα πολλά. Ο Τάκης Μουσαφίρης έδωσε τραγούδια στη Ρίτα Σακελλαρίου σε δύο δίσκους μαζί με άλλους συνθέτες («Είναι αλήθεια», «Ρίτα Σακελλαρίου, 1979») σε έναν δίσκο κατά το μεγαλύτερο μέρος («Ρίτα Σακελλαρίου, 1980») ενώ σε άλλους δύο είχαν αποκλειστική συνεργασία («Έχω κι εγώ τα δικά μου», «Στης νύχτας τα μονοπάτια»). Παράλληλα κάνει δισκογραφία με τους συνθέτες Τάκη Σούκα, Σπύρο Παπαβασιλείου, Αντώνη Ρεπάνη, Λυκούργο Μαρκέα, Αλέκο Χρυσοβέργη, Αντώνη Στεφανίδη, Σταμάτη Καλλιανό, Γρηγόρη Μακρίδη κ.ά. Θα γράψουν στίχους για τα τραγούδια της οι: Δημήτρης Ιατρόπουλος, Μάρω Μπιζάνη, Λευτέρης Χαψιάδης, Βασίλης Παπαδόπουλος κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια