Η Ημέρα Ανεξαρτησίας (ούρντου: یوم آزادی; Yaum-e Āzādī), η οποία εορτάζεται ετησίως στις 14 Αυγούστου, είναι εθνική αργία στο Πακιστάν.
Εορτάζει την ημέρα που το Πακιστάν απέκτησε την ανεξαρτησία του και ανακηρύχθηκε κυρίαρχο κράτος μετά το τέλος της Βρετανικής Ινδίας στις 15 Αυγούστου 1947.
Το Πακιστάν δημιουργήθηκε μετά από αγώνες του κινήματος του Πακιστάν, το οποίο στόχευε στη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου κράτους για τους Μουσουλμάνους στις βορειοδυτικές περιοχές της Νότιας Ασίας μέσω διαίρεσης.
Το κίνημα ήταν υπό την ηγεσία της Πανινδικής Μουσουλμανικής Ένωσης υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ Αλί Τζίνα. Η διαίρεση επισημοποιήθηκε από το Νόμο Ινδικής Ανεξαρτησίας του 1947, σύμφωνα με τον οποίο η Βρετανική Ινδία παραχώρησε ανεξαρτησία στην Ινδία και το Πακιστάν.
Το ντομίνιον του Πακιστάν αποτελούνταν από το Δυτικό και το Ανατολικό Πακιστάν, ενώ ήλεγχε τα εδάφη του σημερινού Πακιστάν και του Μπανγκλαντές. Στο ισλαμικό ημερολόγιο η ημέρα ανεξαρτησίας συμπίπτει με τις 27 Ραμαντάν, την παραμονή του Λαϋλάτ αλ-Καντρ, η οποία είναι ιερή μέρα των Μουσουλμάνων.
Η κύρια τελετή της ημέρας της ανεξαρτησίας λαμβάνει χώρα στην Ισλαμαμπάντ, όπου υψώνεται η σημαία στο κοινοβούλιο και τη προεδρική κατοικία. Ακολουθείται από τον εθνικό ύμνο και οι ομιλίες των ηγετών μεταδίδονται ζωντανά. Οι συνήθεις εορτασμοί για την εκδήλωση είναι τελετές ύψωσης σημαίας, παρελάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και ακρόαση πατριωτικών τραγουδιών. Επίσης, πολλοί Πακιστανοί υψώνουν τις σημαίες στα σπίτια τους και λαμβάνουν χώρα διάφορες τελετές βράβευσης.
0 Σχόλια