ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ: Η παράδοση για την φανουρόπιτα είναι ότι:
η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέει η παράδοση σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρεις γυναίκες μαζί της. Αυτή η άπονη της έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο αρχάγγελος στον Άγιο Φανούριο ή μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να την βοηθήσω. Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι'αυτόν αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του. Εισακούστηκε στον Θεό.
Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».
Βέβαια ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια.
Τα υλικά που χρησιμοποιούν για φανουρόπιτα είναι 7 ή 9 ή παραπάνω υλικά. οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, τα τάγματα τον αγγέλων.
Στο χειρόγραφο αναφέρετε και ο συμβολισμός των υλικών καθώς και ότι σημασία έχει η πίστη και όχι τα υλικά. Πάντα όταν την φτιάχνουμε να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.
Μερίδες 10-15
Χρόνος προετοιμασίας 15
Χρόνος ψησίματος 45
Φανουρόπιτα – Υλικά
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλ. τσαγιού βιτάμ (φυτική μαργαρίνη)
1 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
3 βανίλιες
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
½ φλ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
1 φλ. τσαγιού καρύδια
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
5 κουταλιές της σούπας σουσάμι
2 ½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
½ φλ. τσαγιού κονιάκ
600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Φανουρόπιτα – Διαδικασία
Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, την ζάχαρη, την σόδα, την κανέλα, το γλυκάνισο, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκάλι και το λεμόνι και χτυπάμε πολύ καλά για 10 λεπτά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε σιγά σιγά, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και το κονιάκ (εναλλάξ). Ρίχνουμε τις σταφίδες, το καρύδι και το σουσάμι. Αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει με αλεύρι ώστε να μην πάνε στον πάτο.
Στρώνουμε την ζύμη σε ταψί λαδωμένο και αλευρωμένο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε με αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 8 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
0 Σχόλια