Πρόσφατα, ο Μπραντ Πιτ έγινε το cover story του περιοδικού GQ, με μία φωτογράφηση στην οποία πόζαρε σαν άλλη, αρσενική Οφηλία και μία μεγάλη συνέντευξη στην Οτέσα Μόσφεγκ.
Σε αυτή την συνέντευξη, ο 58χρονος ηθοποιός δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως δεν θα τον βλέπουμε για πολύ ακόμα στο κινηματογραφικό πανί. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι πλησιάζω στο τέλος της καριέρας μου, το τελευταίο εξάμηνο ή τρίμηνο. Τι θα είναι αυτό και πώς θέλω να το σχεδιάσω;».
Μεταξύ άλλων, ο Πιτ είπε πως πιστεύει πως πάσχει από προσωπαγνωσία, μία σπάνια νευρολογική διαταραχή. Ο ηθοποιός ξεκαθάρισε πως δεν έχει διαγνωστεί επίσημα με αυτήν, ωστόσο, παραδέχτηκε πως εδώ και χρόνια, δυσκολεύεται πολύ στο να αναγνωρίσει πρόσωπα.
Μάλιστα, το 2013, σε άλλη συνέντευξή του, αυτή την φορά για το Esquire, είχε πει πως η δυσκολία του αυτή στην αναγνώριση προσώπων ήταν τόσο έντονη που τον έκανε να θέλει να απομονωθεί.
Τι ακριβώς, όμως, είναι η προσωπαγνωσία;
Αρχικά, η διαταραχή αυτή δεν σχετίζεται με απώλεια μνήμης. Στην προσωπαγνωσία, το άτομο δυσκολεύεται μόνο να αναγνωρίσει πρόσωπα κι αυτή δεν σχετίζεται επίσης με άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, η αχρωματοψία.
Όπως κάθε διαταραχή, τα συμπτώματα και η έντασή της διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Έτσι, κάποιοι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά συγγενών ή αγαπημένων τους προσώπων, ενώ άλλοι, δεν αναγνωρίζουν ακόμα και το ίδιο τους το είδωλο.
Οι μελέτες έχουν αποδείξει πως η προσωπαγνωσία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο άγχος ή κατάθλιψη, ενώ παρατηρείται πως κάποιοι που πάσχουν από αυτή αποφεύγουν να συναντήσουν κοντινά τους πρόσωπα που δεν αναγνωρίζουν (όπως είπε και στο παρελθόν πως έχει κάνει ο Μπραντ Πιτ).
Η προσωπαγνωσία μπορεί να υπάρχει εκ γενετής όσο και να είναι επίκτητη, με την πρώτη κατηγορία να είναι πιο σπάνια, ενώ δεν αποκλείεται και να είναι κληρονομική.
Οι επιστήμονες δεν έχουν μια σαφή εικόνα για το τι προκαλεί την εκ γενετής προσωπαγνωσία, μιας και η διαταραχή δεν προκαλεί εμφανείς εγκεφαλικές βλάβες ή ανατομικές ανωμαλίες. Αντιθέτως, η επίκτητη προσωπαγνωσία μπορεί να σχετίζεται με κάποιο τραύμα, την νόσο Αλτσχάιμερ ή να προκύψει μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για την προσωπαγνωσία, αλλά υπάρχουν τρόποι για να την διαχειριστεί κανείς, όπως το να συγκεντρώνει την προσοχή του σε πιο βασικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα των μαλλιών ενός ανθρώπου.
Η διάγνωση μπορεί να αποδειχθεί μια μακρά διαδικασία, μιας και οι νευρολόγοι που εξετάζουν την εκάστοτε περίπτωση θα πρέπει να βεβαιωθούν πως η προσωπαγνωσία δεν σχετίζεται με κάποια άλλη νευρολογική διαταραχή.
Δεν είναι σπάνιο να μην υπάρχει επίσημη διάγνωση προσωπαγνωσίας σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματά αυτής, όπως ακριβώς, δηλαδή, είπε και ο Μπραντ Πιτ πως συμβαίνει με τον ίδιο.
New York Times.
0 Σχόλια