Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μπουρδέτο

/
Μπουρδέτο, μία παραδοσιακή συνταγή από την Κέρκυρα.
προετοιμασία 10 λεπτά
μαγείρεμα 25 λεπτά
μερίδες 4 
Το κερκυραϊκό μπουρδέτο γίνεται με 4 απλά υλικά και η δεμένη σάλτσα του γίνεται κατακόκκινη από τα πιπέρια.
Υλικά 
Για το μπουρδέτο
1 1/2 κ. σκορπίνες
1/2 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καυτερό
1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. νερό
1 ζουμερό λεμόνι (χυμό)
Βάζουμε το μισό λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τα πιπέρια και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα κόκκινο το λάδι και να δέσει σε σάλτσα.
Βάζουμε τα ψάρια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο από το νερό και αλάτι.
Σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά περίπου (ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών).
Όσο βράζει το ψάρι, προσθέτουμε λίγο – λίγο το νερό, για να παραμείνει δεμένη η σάλτσα.
Στο τέλος πρέπει να μείνει η σάλτσα δεμένη, μόνο με το λάδι της.
Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το λεμόνι.

Μυστικά για τέλειο μπουρδέτο
Προσοχή, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύουμε καθόλου για να μην διαλυθούν τα ψάρια. 
Ανακινούμε απλά την κατσαρόλα.
Αν στο τέλος το μαγειρέματος, το φαγητό έχει ακόμα νερό, αφαιρούμε με προσοχή τα ψάρια σε μια πιατέλα, και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε την σάλτσα μόνη της σε δυνατή φωτιά μέχρι να πυκνώσει και να δέσει.
Αν δεν μπορούμε να βρούμε σκορπίνες, εναλλακτικά το μπουρδέτο γίνεται με κοκκινόψαρο, μπακαλιάρο, γαλέο ή φαγκρί, αρκεί το ψάρι να είναι φρέσκο.
Αν βάλετε μικρότερα ψάρια, ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στα 15 λεπτά.
Το μπουρδέτο μπορεί να γίνει και με χταπόδι. Σε αυτή την παραλλαγή χρησιμοποιούμε ολόκληρο μεγάλο χταπόδι, βάζουμε μέσα στο φαγητό πατάτες και χρησιμοποιούμε λιγότερο λάδι.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια