Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νέες κρίσεις κατάθλιψης και άγχους που συνδέεται με πανδημία

Γυναίκα με κατάθλιψη
Πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) αναφέρουν νέες κρίσεις κατάθλιψης και άγχους ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19, αλλά παράγοντες που συχνά επηρεάζουν τέτοιες ανησυχίες για την ψυχική υγεία δεν συσχετίστηκαν με άγχος ή κατάθλιψη στην ομάδα ασθενών που ρωτήθηκε για πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α. μελέτη.
«Διαπιστώσαμε ότι η «νέα» κατάθλιψη και το άγχος φαινόταν να σχετίζονται ειδικά με την πανδημία», δήλωσε σε δελτίο τύπου η Lauren Strober, PhD, ερευνήτρια στο Ίδρυμα Kessler και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης .

«Οι προσπάθειες για την κατανόηση και τη βελτίωση αυτής της κατάθλιψης και του άγχους είναι δικαιολογημένες», έγραψαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι οι προσεγγίσεις που στοχεύουν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν το άγχος μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης που σχετίζεται με την πανδημία.

Η μελέτη, « Επιβίωση μιας παγκόσμιας πανδημίας: Η εμπειρία της κατάθλιψης, του άγχους και της μοναξιάς μεταξύ των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας », δημοσιεύτηκε στο  Multiple Sclerosis and Related Disorders.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια διαδικτυακή έρευνα σε 142 άτομα με ΣΚΠ μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021. Οι ερωτηθέντες ήταν κυρίως γυναίκες (84%). Η μέση ηλικία τους ήταν περίπου 50 ετών και είχαν μέση διάρκεια νόσου σχεδόν 16 χρόνια.

Όλοι είχαν επίσης συμμετάσχει σε προηγούμενες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2013 και 2020, πριν η πανδημία COVID-19 χτυπήσει.

«Αυτή η μελέτη παρέχει μια μοναδική συμβολή στην αυξανόμενη βιβλιογραφία σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID-19 στον πληθυσμό της ΣΚΠ λόγω της χρήσης προπανδημικών δεδομένων για το δείγμα της μελέτης», έγραψαν οι ερευνητές. «Με άλλα λόγια, αυτός ο σχεδιασμός της διαχρονικής μελέτης μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε εάν μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων παρουσίασε αύξηση στα συμπτώματα ψυχικής υγείας και να εξετάσουμε προϋπάρχοντα χαρακτηριστικά που μπορεί να τα έκαναν περισσότερο ή λιγότερο ανθεκτικά».

Από αυτούς τους 142 ερωτηθέντες, οι 41 (29%) ανέφεραν σημαντική κατάθλιψη τη στιγμή της έρευνας. Λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς (46%) είχαν αναφέρει παρόμοια κατάθλιψη σε προηγούμενες έρευνες, που σημαίνει ότι η αναφερόμενη κατάθλιψη ήταν νέα και συνέπεσε με την πανδημία του COVID-19 για την πλειονότητα — το 54% — από αυτά τα άτομα.

Ομοίως, από τους 66 ασθενείς που βίωναν σημαντικό άγχος τη στιγμή της έρευνας, 22 (33%) βίωναν νέο άγχος. Αυτό υποδηλώνει «μια παρουσία κατάθλιψης και άγχους που είναι ειδικά για την πανδημία COVID-19», έγραψαν οι ερευνητές.

Οι στατιστικές αναλύσεις έδειξαν ότι οι ασθενείς με νέα κατάθλιψη έτειναν να είναι νεότεροι από εκείνους με προϋπάρχουσα κατάθλιψη και οι ασθενείς με νέο άγχος έτειναν να είναι νεότεροι από άτομα που δεν ανέφεραν σημαντικό άγχος.

Οι ασθενείς με προϋπάρχουσα κατάθλιψη ή άγχος έτειναν επίσης να βαθμολογούν χαμηλότερα στις αξιολογήσεις της αυτο-αποτελεσματικότητας.

Αντίθετα, αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ ασθενών με πρόσφατα κατάθλιψη ή άγχος, σε σύγκριση με ασθενείς με ΣΚΠ που δεν ανέφεραν σημαντική κατάθλιψη ή άγχος.

«Δεν είδαμε καμία συσχέτιση με τους συγκεκριμένους, παράγοντες που συνήθως συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, δηλαδή την προσωπικότητα και την αυτό-αποτελεσματικότητα», είπε η Strober.

Αυτό το εύρημα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υποστήριξη των ασθενών, σημείωσαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, οι θεραπείες για την κατάθλιψη συχνά επικεντρώνονται στην πρόκληση των βαθιά ριζωμένων, αρνητικών πεποιθήσεων που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην είναι πολύ χρήσιμη για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας με προβλήματα ψυχικής υγείας που προκαλεί η πανδημία, καθώς αυτά τα άτομα δεν φαίνεται να έχουν μια ασυνήθιστα κακή εικόνα του εαυτού τους που σχετίζεται με την κατάθλιψή τους.

Αντίθετα, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παροχή καλύτερων στρατηγικών στους ασθενείς για την αντιμετώπιση του στρες της πανδημίας, όπως η απομόνωση, και η εύρεση τρόπων ουσιαστικής σύνδεσης με φίλους, οικογένεια και άλλα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να είναι πιο χρήσιμη για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας που προκαλούνται από τον COVID-19.

«Οι κλινικοί γιατροί της σκλήρυνσης κατά πλάκας θα πρέπει να φροντίζουν να κατανοούν τη φύση της διάθεσης και των συμπτωμάτων άγχους του ασθενούς τους, ιδιαίτερα εάν εμφανιστεί νέα συμπτωματολογία μετά την πανδημία, για να εξασφαλίσουν τους κατάλληλους στόχους θεραπείας», κατέληξαν οι επιστήμονες.

«Τα άτομα με νέα συμπτωματολογία θα ωφεληθούν από γνωστικές συμπεριφορικές παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν το στρες, θετικές συνήθειες ψυχικής υγείας και ενθάρρυνση για σύνδεση με άλλους παρά την πανδημία, ενώ άτομα με προϋπάρχοντα συμπτώματα μπορεί να ανταποκριθούν σε εκείνα που στοχεύουν στη βελτίωση της αυτό-αποτελεσματικότητας και άλλα. θεμελιώδεις παράγοντες συναισθηματικής δυσφορίας», είπε η Strober.
multiplesclerosisnewstoday.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια