.
Τα κινθεάτα, οι τσουκνίδες δηλαδή, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα και έτσι τα φτιάχνουν με πολλούς τρόπους από σούπες και κεφτέδες μαζί με τραχανά μέχρι πίτες.Υλικά
6 φυλλωτά ή φύλλο για πίτες
2 κιλά τσουκνίδες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Για το φινίρισμα
1 κρόκο αυγού
Σουσάμι
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις τσουκνίδες με γάντια και τις βράζουμε σε ζεστό νερό για 6 λεπτά τουλάχιστον.
Τις αφήνουμε στο σουρωτό να στραγγίξουν.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με ελαιόλαδο τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τις τσουκνίδες, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρια και ανακατεύουμε για λίγο.
Τέλος προσθέτουμε και τον δυόσμο.
Βρέχουμε ελαφρά τα φυλλωτά περνώντας τα κάτω από την βρύση και από τις δύο πλευρές. Οι πόντιες συνηθίζουν να τα απλώνουν πάνω σε πετσέτες για λίγο για να μαλακώσουν.
Αλείφουμε με λάδι το ταψί και απλώνουμε τα φύλλα. Τα περνάμε με ελαιόλαδο με το πινέλο και απλώνουμε τη μισή γέμιση. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα τα περνάμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε το υπόλοιπο της γέμισης. Κλείνουμε την πίτα με τα άλλα δύο φύλλα που τα περνάμε με ελαιόλαδο ή κρόκο αυγού για να γυαλίσει
Πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι ή συνδυασμό μαυροσούσαμου και καβουρδισμένου λευκού σουσαμιού.
Ελένη Παπαδοπούλου, Καστοριά
0 Σχόλια