Η Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής είναι ένας διαισθητικός τρόπος για να εξηγήσει ποια τρόφιμα, σε ποιες ποσότητες και πόσο συχνά είναι καλύτερο να τρώμε.
Στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της πυραμίδας υπάρχουν οι τροφές που θα έπρεπε να αποτελούν «την βάση» της καθημερινής μας διατροφής ενώ, καθώς ανεβαίνετε προς την κορυφή, υποδεικνύονται οι τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο.
Η πρώτη έκδοση της διατροφικής πυραμίδας χρονολογείται από το 1992 και αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση της αυξανόμενης παχυσαρκίας. Με τα χρόνια, ωστόσο, οι διάφορες ανακαλύψεις στον τομέα της διατροφής ανάγκασαν την αναθεώρηση ορισμένων αρχών. Μάλιστα, στη νέα διατροφική πυραμίδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη, αλλάζουν μερικά πράγματα, ας δούμε ποια:
Άρθρο «Νέα» διατροφική πυραμίδα, τι αλλάζει; Στην έκδοση που προτάθηκε το 2009 από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Τροφίμων και Διατροφής (Inran), τα δημητριακά δεν καταλαμβάνουν πλέον μόνο το χαμηλότερο σκαλί, αλλά μοιράζονται τη βάση με τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε κύριο γεύμα πρέπει να υπάρχουν τα εξής τρόφιμα: 1-2 μερίδες φρούτα, 1-2 μερίδες λαχανικά και 1-2 μερίδες ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι κ.λπ.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά τα λιπαρά .
Παλαιότερα, τόσο τα κορεσμένα (όπως το βούτυρο) όσο και τα φυτικής προέλευσης υποβιβάζονταν στην κορυφή της πυραμίδας, ενώ στη νέα πυραμίδα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο άλλαξε θέση , καταλαμβάνοντας ένα από τα κάτω σκαλιά. Μάλιστα, οι διατροφολόγοι συνιστούν καθημερινή χρήση, αν και με μέτρο.
Πάντα καθημερινά πρέπει να τρώγονται 2-3 μερίδες γάλα ή παράγωγά του , 1-2 μερίδες αποξηραμένα φρούτα αλλά και βότανα και αρωματικά φυτά για να αρωματίζουν τα πιάτα ώστε να μην χρησιμοποιείται το αλάτι.
Πηγαίνοντας στην κορυφή της νέας διατροφικής πυραμίδας, συναντάς ψάρια, όσπρια, αυγά, αλλαντικά, κρέατα για τα οποία συνιστάται εβδομαδιαία κατανάλωση, ενώ στο τελικό σκαλοπάτι βρίσκονται τα γλυκά. Το νερό είναι απαραίτητο για μια υγιεινή διατροφή Μια άλλη μεγάλη καινοτομία αφορά το πρώτο τετράγωνο στη βάση της πυραμίδας, στο εσωτερικό του οποίου πλέον υπάρχει η οδηγία «πιείτε νερό». Ακόμη υπενθυμίζεται η σημασία της σωματικής δραστηριότητας, η ευχαρίστηση των γευμάτων, η χρήση τοπικών και εποχιακών προϊόντων. Το κρασί επιτρέπεται με μέτρο Αυτές οι τρεις τελευταίες πτυχές δεν συνδέονται άμεσα με την απώλεια βάρους ή τη διατήρησή του αλλά είναι ένας τρόπος να επιβεβαιωθεί εκ νέου ότι το φαγητό είναι επίσης φορέας πολιτιστικών αλλά και γαστρονομικών αξιών.
Το βιώσιμο μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής Σήμερα, η αλυσίδα παραγωγής, εφοδιασμού και κατανάλωσης τροφίμων αντιπροσωπεύει μια κύρια αιτία οικολογικής πίεσης στο φυσικό περιβάλλον και η διατροφή συνδέει την ανθρώπινη υγεία σε όλο τον κόσμο με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η διατροφική πολιτική, οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές και οι στρατηγικές επισιτιστικής ασφάλειας πρέπει να εξελιχθούν από την περιορισμένη ιστορική προσέγγιση, που επικεντρώνεται κυρίως στα θρεπτικά συστατικά και την υγεία, σε μια νέα προσέγγιση, λαμβάνοντας πλέον υπόψη τον περιβαλλοντικό, κοινωνικο-οικονομικό και πολιτιστικό αντίκτυπο —και συνεπώς τη βιωσιμότητα— των διατροφών. Η νέα περιβαλλοντική διάσταση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής ενισχύει τις συστάσεις για την πρόσληψη τροφής για θέματα υγείας και περιβάλλοντος.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση του 2011, δίνει έμφαση στη χαμηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και βοοειδών γαλακτοκομικών προϊόντων και σε υψηλότερη κατανάλωση οσπρίων και τοπικών φυτικών τροφίμων φιλικών προς το περιβάλλον, όσο το δυνατόν περισσότερο.
Χριστίνα Ζάρρα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
0 Σχόλια